Afbeelding
Pixabay

Drie woningen als ruil voor stopzetten van agrarisch bedrijf

Wonen

ERMELO In ruil voor het stopzetten van de agrarische bedrijfsvoering mogen aan de Garderenseweg in Speuld drie nieuwe woningen worden gebouwd.

Het bedrijf dat stopt is gelegen aan de Beek in Ermelo en heeft een oppervlakte van 1,6 hectare. Op het terrein staan een bedrijfswoning en meerder stallen met een gezamenlijke oppervlakte van bijna drieduizend vierkante meter. Door de familie is aangegeven dat dit bedrijf, in deze grootte, niet meer rendabel is. Daarom willen ze op deze locatie stoppen om elders in Nederland weer een nieuw bedrijf te starten dat levensvatbaar is voor nu en in de toekomst.

In ruil voor het slopen van de agrarische gebouwen willen ze drie vrijstaande woningen realiseren met bijgebouwen. Dit in het kader van het functieveranderingsbeleid zoals dat door de gemeente Ermelo wordt gehanteerd. De entree van het nieuwe erf komt te liggen aan de Koningsweg. De woning aan de Garderenseweg wordt in de langsrichting geplaatst en de andere twee woningen haaks op het erf. Op het erf worden enkele boomgroepen toegevoegd waardoor het nieuwe erf een agrarisch karakter krijgt.

Door het Ermelose college wordt aangegeven dat het plan past binnen het functieveranderingsbeleid. Het plan draagt bovendien bij aan minder steen in het buitengebied. De bestaande bebouwing is goed zichtbaar vanaf de Garderenseweg en de Koningsweg. Bovendien wordt de uitstoot van stikstof flink teruggedrongen hetgeen, zo wordt verwacht, een positief effect heeft op het omliggende natuurgebied. De bestaande milieuvergunning wordt ingetrokken. Ook moet er een landschapsplan komen.

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Progressief Ermelo en PvdA Harderwijk houden avond over jeugdzorg: veel ervaringen gedeeld 1 uur geleden
Afbeelding
Omgaan met moeilijke momenten in relaties: liefdeslessen vanuit wetenschap en praktijk 4 uur geleden
Afbeelding
Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden 6 uur geleden
Afbeelding
Theaterwerkplaats Harderwijk viert haar 30-jarig jubileum met vier éénakters 19 uur geleden
Afbeelding
Ingenieursbureau Westenberg uit Harderwijk bestaat 30 jaar: 'Ons werk is vaak onzichtbaar, maar wel van grote waarde' 22 uur geleden
Afbeelding
KRO-NCRV maakt opnames voor 'Petrus in het land' in De Regenboog 22 uur geleden
Afbeelding
Ermelo financieel gezond: accountantskantoor BDO geeft gemeente rapportcijfer 9 23 uur geleden