Afbeelding
pixabay

Geen concreet plan voor aansluiting van de Horloseweg op rotonde

25 februari 2022 om 16:30 Politiek

ERMELO Er ligt geen concreet plan voor de aansluiting van de Horloseweg op de rotonde in de Groene Zoomweg. Dat stelt wethouder Laurens Klappe naar aanleiding van de discussie over het gebied De Groene Zoom in de beeldvormende vergadering.

Het nut van de aansluiting wordt onder meer ter discussie gesteld door inspreker Karin Wilms. ,,Welke problemen moet deze aansluiting oplossen en welke consequenties zijn hiervan voorzien?”, zo vroeg zij zich af. Zij vindt dat een grote zorgvuldigheid is gewenst bij een besluit over een eventuele aansluiting op de rotonde. Door haar wordt aangevoerd dat de Horloseweg al te smal is om elkaar als tegemoet komende personenauto’s te passeren, laat staan als het gaat om vrachtwagens. Het groen in het gebied moet wat haar betreft als het nieuwe goud worden bestempeld en behandeld.

Coen Kniknie, penningmeester en lid van de werkgroep Landschapsbeheer van de wijkvereniging Horst & Telgt, vindt dat de ontwikkelingen in het gebied niet altijd als fijn door hen worden ervaren. Zoals bijvoorbeeld de komst van de twintig microwoningen op een locatie waar drie woningen waren gepland. Volgens wethouder Klappe is dat echter een misverstand. Op de betreffende locatie waren drie bouwblokken ingetekend en niet drie woningen. De oppervlakte van de bouwblokken wordt maar in geringe mate overschreden om de bouw van de microwoningen toe te staan.

VERANDEREN De oorspronkelijke buurtvisie is, naar de mening van Kniknie, meerdere keren aangetast door de plannen van de gemeente Harderwijk. ,,Als buurt zijn wij niet bang om te veranderen. Maar we willen wel graag een mooie omgeving behouden met een open landschap. Plannen moeten worden getoetst aan de visie.”

Maar de looptijd van die visie is inmiddels verlopen. Reden voor bijvoorbeeld Pieter Stam (SGP) en Erik van der Weide (CDA) te pleiten voor een nieuwe visie. Daaraan wil wethouder Klappe niet beginnen. Dit omdat op korte termijn een omgevingsvisie wordt opgesteld en de plannen die Harderwijk heeft inmiddels grotendeels zijn uitgevoerd.

Bovendien is in het verleden de afspraak gemaakt dat zowel de gemeente Ermelo als Harderwijk beslissen over wat zij op hun eigen grondgebied willen realiseren. Indien plannen van Harderwijk de bewoners van Ermelo tegen de borst stuiten, moet bezwaar worden gemaakt bij Harderwijk. Op dit punt is er wel kritiek op Harderwijk. Zo zijn inwoners van Ermelo niet betrokken bij een participatieproces ondanks dat de in het geding zijnde locatie dichter bij hun huis ligt dan van bij de inspraak betrokken inwoners van Harderwijk.


De ontsluiting van de Horloseweg op de rotonde zou eventueel gewenst zijn vanwege het vrachtverkeer van slachterij Tomassen Duck To. Wethouder Laurens Klappe sluit niet uit dat dit in de toekomst eventueel moet worden geregeld via een aansluiting op de Kolbaanweg. Iets wat al langer gewenst wordt gevonden door de Stichting DOEH. Niet alleen vanwege het vrachtverkeer maar ook voor de hulpdiensten.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie