De beslissing over de aanleg van 360 parkeerplaatsen op de Markt in Ermelo valt in de raad.
De beslissing over de aanleg van 360 parkeerplaatsen op de Markt in Ermelo valt in de raad. Wijnand Kooijmans

Kaarten lijken geschud in raad Ermelo over plan Markt à 5 miljoen euro: Progressief Ermelo en HEE22 tegen, VVD komt met motie

26 oktober 2023 om 15:28 Politiek

ERMELO De beslissing over de aanleg van 360 parkeerplaatsen op de Markt, waarvan 250 in de blauwe zone, valt in de raad. 

Tijdens de oordeelsvormende vergadering werd duidelijk dat Progressief Ermelo en HEE22 tegen het plan zullen stemmen en het CDA niet verder wil gaan dan de 338 parkeerplaatsen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen.

MOTIE VVD VOOR SCHRAPPEN PLEKKEN

Tijdens de raadsvergadering komt de VVD met een motie waarin het college van burgemeester en wethouders wordt gevraagd tien parkeerplaatsen minder aan te leggen zodat de huidige standplaatshouders hun plek op de Markt kunnen behouden. Pas als blijkt dat er een gebrek aan parkeerplaatsen blijft, mag zo’n besluit worden teruggedraaid, zo zegt Gert Jan Brouwer. ,,Maar dan zijn we vijf jaar verder.”

FINANCIËLE INVESTERING 

Bart Willemsen (CDA) geeft aan dat in 2015 afspraken zijn gemaakt. Maar dat het onderwerp op dit moment niet los kan worden gezien van de financiële investering die noodzakelijk is. ,,De Markt moet worden aangepakt maar het moet wel betaalbaar zijn.” Hij stelt voor het Raadhuisplein bij het geheel te betrekken zodat aan de contractuele afspraken kan worden voldaan. Daarnaast vindt hij het vreemd dat waar de raad honderdduizend euro beschikbaar heeft gesteld als voorbereidingskrediet er inmiddels al 677.000 euro is uitgegeven.

FIETSPARKEREN

Evelien Kars (Progressief Ermelo) spreekt van een heel slecht plan. Volgens haar zijn er betere opties mogelijk. Progressief Ermelo hield vorige week een consultatie van bewoners op de Markt; Kars kreeg toen te horen dat het bedrag van 5 miljoen euro een bizar bedrag is. Ze kreeg de vraag of de parkeerplaatsen van een gouden randje worden voorzien. De kap van vijftig bomen gaat haar partij te ver. En vindt ze ook vreemd ten opzichte van de 35 euro die de gemeente aanbiedt aan inwoners die een boom willen planten. Ze denkt dat met een goede bewegwijzering al veel is op te lossen. Daarnaast wil ze aandacht voor het fietsparkeren, de fiets komt er slecht af in het plan, zo is haar mening.

BETROUWBARE OVERHEID

Afspraak is afspraak, zo vindt Pieter Stam (SGP). Hij vindt dat nu een besluit moet worden genomen waarbij de gemeente zich opstelt als een betrouwbare overheid. Ook wijst hij op de 43 appartementen die boven de Aldi zijn gepland en extra parkeerdruk meebrengen. Brouwer vindt dat het dossier al te lang speelt en nu tot een afronding moet worden gekomen.

GEWIJZIGDE ECONOMISCHE SITUATIE

Liesbeth Urbach (ChristenUnie) bepleit dat de wethouder een kopje koffie met de contractpartijen gaat voeren. Daarbij moet de vraag aan de orde komen of het aantal van 360 parkeerplaatsen nog gewenst is, gezien de gewijzigde economische en maatschappelijke omstandigheden. Han Wilhelm (HEE22) speekt van een ouderwets plan dat volledig uit de tijd is. Het kappen van vijftig bomen ziet hij als het weggooien van een half miljoen euro aan waarde.

WATERPROBLEMATIEK ACTION ERMELO

Waar Peter Garritsen (één-Ermelo) vindt dat het plan te veel geld en te veel groen kost. Geld dat er naar zijn mening niet is. Wethouder Ronald van Veen zegt dat het Raadhuisplein niet bij het plan kan worden betrokken. Hij vindt dat er een oplossing moet komen voor de waterproblematiek bij de Action, de hoogteverschillen moeten worden overwonnen en afspraken moeten worden nagekomen.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie