Insprekers tijdens beeldvormende raadsvergadering Ermelo pleitten voor schrappen van het huidige plan voor de herinrichting van de Markt.
Insprekers tijdens beeldvormende raadsvergadering Ermelo pleitten voor schrappen van het huidige plan voor de herinrichting van de Markt. Wijnand Kooijmans

‘Schrap plan voor Markt in Ermelo’ luidt pleidooi van insprekers: staat haaks op groen centrum, twijfel benodigd aantal parkeerplaatsen

25 september 2023 om 16:00 Politiek

ERMELO  Schrap het huidige plan voor de herinrichting van de Markt. Dat was de boodschap die voorzitter Gert Schuurman van het Natuur- en Milieuplatform Ermelo de raadsfractie meegaf tijdens de beeldvormende vergadering.

Dat verzoek komt onder meer naar aanleiding van de benodigde kap van 71 bomen waarvoor maar achttien nieuwe teruggeplant worden. Een balans die zwaar negatief uitvalt voor het bomenbestand. Het gaat volgens hem bovendien om bomen die meer dan dertig jaar oud en maar afgewacht moet worden wat daarvoor wordt terug geplant. Het hele plan staat haaks op het groener maken van het centrum van Ermelo.

TWIJFEL OVER 360 PARKEERPLAATSEN

Schuurman heeft twijfels over het benodigd zijn van 360 parkeerplaatsen. Als dat aantal al moet worden gehaald ziet hij liever een parkeergarage verschijnen op de Markt maar wel op een plek waar geen bomen staan.  Ook twee andere insprekers twijfelen aan de noodzaak van het aantal parkeerplaatsen. En vinden het in strijd met de belofte de gemeente duurzamer te maken. Kritiek is er ook van de standhouders die hun plekje verliezen op de Markt. De aangeboden optie: verhuizen naar het Raadhuisplein vinden ze niet aantrekkelijk. 

AFSPRAAK MET ONDERNEMERS

Wethouder Ronald van Veen zegt dat de raad in het bestemmingsplan 338 parkeerplaatsen heeft opgenomen. Een voormalig college van burgemeester en wethouders heeft echter met ondernemers de afspraak gemaakt van 360 parkeerplaatsen waarvan 250 in de blauwe zone. “Afspraak is afspraak”, zo vindt de wethouder. Vanuit die gedachte is het voorstel opgesteld.

Hij vindt dat de Ermelose bevolking recht heeft op een duurzaam ingerichte Markt. Ook is dat geen gemakkelijke opgave door het hoogteverschil en de wortelopdruk van bomen waardoor er sprake is van veel oneffenheden op de Markt.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie