Sarath Hamstra op verkiezingslijst CDA: ,,Politiek is slechts 1 ding. Mijn familie is het allerbelangrijkste.''
Sarath Hamstra op verkiezingslijst CDA: ,,Politiek is slechts 1 ding. Mijn familie is het allerbelangrijkste.'' Arda Konings

Ermeloër Sarath Hamstra vecht voor betere wereld en ‘zijn’ CDA, 16e kandidaat op de kieslijst voor de Tweede Kamer

24 oktober 2023 om 19:00 Politiek Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Staan Sarath Hamstra nog grootsere dingen te wachten in de politiek? Sinds vorig jaar is hij 1e locoburgemeester en wethouder sociaal domein, werkgelegenheid, onderwijs, sport, dienstverlening en organisatie voor de gemeente Ermelo. Hij staat als 16e kandidaat op de CDA-kiezerslijst voor de Tweede Kamer.

Sarath Hamstra is 37 jaar en woont met veel plezier, samen met zijn vrouw Evita, in het mooie Ermelo. Maar zijn wieg stond ergens anders. ,,Ik ben geboren in Sri Lanka en toen ik drie weken oud was ben ik geadopteerd door mijn lieve ouders. Waar ik ben geboren en hoe ik ben opgevoed hebben mede gemaakt wie ik ben. En ik ben dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen.” 

‘HET KAN ÉCHT ANDERS’

Kansen zijn voor Sarath niet vanzelfsprekend. ,,Het maakt, helaas, nog steeds uit waar je bent geboren, wat je geslacht is, welke opleiding je hebt gedaan of op wie je verliefd bent. Dat zou niet uit moeten maken en dat kan écht anders. Ik geloof in een wereld waarin het gaat om waar je naartoe gaat en niet waar je vandaan komt. Waarin we omzien naar elkaar en de wereld beter willen doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Aan die wereld wil ik mijn steentje bijdragen, omdat het écht anders kan”, luiden de inleidende woorden van deze jonge, bevlogen politicus, tevens ondernemer en tegelijk zeer loyaal ingesteld mens.

VIZIER OP POLITIEK

De interesse voor de politiek ontwikkelde zich bij Sarath vanaf 2010 tijdens zijn studieperiode in Rotterdam. Hij werd lid van het CDA en zette zich meteen in als penningmeester en later als voorzitter van het CDJA, de jongerentak van de partij. Een jaar later volgde er een stageperiode in de Tweede Kamer en werd hij persoonlijk medewerker van diverse kamerleden. In 2011 kwam de politiek van Ermelo voor hem in het vizier. Hij volgde de fractie, ging in het bestuur en richtte vervolgens in Ermelo de Jongerenraad op. In 2013 voerde hij campagne voor de plaatselijke verkiezingen waarvoor hij in 2014 als raadslid werd gekozen en meteen ook de rol van fractievoorzitter vervulde. Waarvan vier jaar in de coalitie en vier jaar in de oppositie. Sinds 2022 is hij dus 1e locoburgemeester en wethouder. 


Sinds 2014 is Sarath Hamstra actief als raadslid voor de gemeente Ermelo. - gemeente Ermelo

ACTIVITEITEN WETHOUDER

Wekelijks post Sarath op de social media een overzicht van zijn activiteiten als wethouder. ,,Weet je hoe dat is ontstaan, dat ik dat ben gaan doen?”, vraagt hij lachend. ,,Toen ik beëdigd werd als wethouder zat mijn vrouw met de familie op de tribune. Mijn schoonmoeder merkte toen op naar mijn vrouw ‘Joh, wat gaat Sarath er nu naast doen voor werk?’ Zij dacht dat het wethouderschap een vrijwilligersbaan betrof. Zo zijn er denk ik nog veel meer mensen die geen idee hebben wat een wethouder nu eigenlijk precies doet. Door het wekelijks bij te gaan houden voor geïnteresseerden vind ik het ook nog eens geweldig om dingen te delen!”

DRIJFVEREN

Sarath vervolgt: ,,Een van leukste dingen vind ik om te proberen een verschil te maken door meer maatwerk te leveren. Het is me door mijn ouders met de paplepel ingegeven meer te doen in je leven, dan alleen maar je werk. Het gaat om meer dan brood alleen. Ik heb veel kansen hier gekregen en ben daar heel dankbaar voor en ben loyaal. Wil ook dingen teruggeven via bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Als ik dan hoor dat er mensen zijn in Nederland die aan de onderkant van de samenleving leven en geen geld hebben om groente te kunnen kopen, heb ik daar eigenlijk geen woorden voor. Aan die problematiek iets bij te kunnen dragen, ja dat drijft me zeker. De politiek staat vaak te ver van de mensen af en die verliezen mede daardoor hun vertrouwen in die politiek. Het vliegen afvangen tijdens debatten stoort me ook enorm. Dus ik had best wat te zeuren, maar dan moet je er ook iets aan doen. Ergens voor willen vechten. Dus ook voor het CDA, want dat blijft mijn club.”

LIEFDE VOOR ERMELO

Wat maakt Ermelo zo bijzonder en speciaal voor jou? ,,Ik vind Ermelo echt fantastisch! De mooiste plek van de wereld. Ik heb veel gebackpackt In Zuid-Afrika, Azië en ook Amerika maar vind het hier het mooist. We hebben hier alles. Natuur, bossen, water. De samenleving is gastvrij. De vele zorginstellingen en defensie in ons dorp zorgen voor een open cultuur. Putten en Nunspeet zijn Veluwse dorpen, Ermelo is een dorp op de Veluwe. Dat is een verschil. De gemoedelijkheid is hier nog groot, mensen groeten elkaar als je ze tegenkomt. De wijken zijn mooi opgezet. De ligging is mooi. Wat is eigenlijk niet mooi?”

VERKIEZINGSCAMPAGNE

Tot slot: ,,De inhoud van onderwerpen, normen en waarden. Daar vraag ik tijdens deze campagne de aandacht voor. Met als speerpunt onze bestaanszekerheid. Gesproken woorden moeten niet alleen nu lekker bekken maar juist na de verkiezing betekenis gaan krijgen. Het gaat niet om mij. Maar om gelijke, eerlijke kansen; niet steeds groter wordende verschillen tussen arm en rijk. Ons klimaat en onze toekomst. Familie en naasten blijven voor mij het belangrijkste. Politiek is slechts een middel, niet het doel.”

Arda Konings
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie