Sarath Hamstra is binnenkort de bruidegom.
Sarath Hamstra is binnenkort de bruidegom. gemeente Ermelo

Sarath Hamstra: ‘Wethouderschap is leuker dan ik dacht’

Overig

ERMELO Met vijf zetels bleef het CDA onder aanvoering van Sarath Hamstra de grootste partij in de Ermelose gemeenteraad. Reden voor hem mede het voortouw te nemen voor de vorming van een nieuw college. Voor hem betekende het zijn eerste periode als wethouder in een vrijwel volledig nieuw college van burgemeester en wethouders.

Sarath begint: ,,Indien het CDA de portefeuille ruimtelijke ordening had gekregen had ik dat niet gedaan. Dat is niet het gebied waar ik veel van weet of waar ik mij in thuis voel. Daar hebben we binnen het CDA mensen voor die daar veel beter in thuis zijn. Ik wil iets voor mensen kunnen betekenen. Maar ook met plezier naar mijn werk gaan.”

Hij werd geboren in Sri Lanka maar verhuisde na drie weken, samen met zijn biologische zus Tamara, naar Nederland waar ze werden geadopteerd. ,,Ik ben getogen in Ermelo.” Daar volgde hij ook wat destijds nog de lagere school was. ,,Dat was op de Ireneschool, later heb ik de havo gedaan aan het christelijk college Groevenbeek. Utrecht, Amsterdam en Rotterdam waren steden waar hij verder studeerde. ,,Ermelo is een te mooie plaats, daarom ben ik hier teruggekeerd.” In Amsterdam deed hij de hbo-opleiding commerciële economie om af te studeren bij Fortis, juist in een periode dat er crisis heerste in Nederland. Aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam behaalde hij de mastertitel economie. 

MINISTER In die plaats werd hij ook politiek actief binnen het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA. Als voorzitter van het CDJA zat hij in het algemeen bestuur van het CDA Rotterdam. Een van de medeleden was huidig minister Hugo de Jonge, toen nog wethouder in Rotterdam. Na zijn studie werkte Sarath Hamstra onder meer als adviseur voor de vakbond en was hij projectleider bij Timon, een bevlogen organisatie als het gaat om zorg. In 2010 startte hij een eigen bedrijf. ,,Ik ben eigenlijk altijd zelfstandig ondernemer geweest”, om in 2017 fulltime aan de slag te gaan als onder meer marketingadviseur.

Zijn filosofie is dat wanneer je weinig weet van een onderwerp je daarmee aan de slag moet gaan om het je eigen te maken. Eigenlijk wist hij voor zijn lidmaatschap weinig van politiek. Om zich dat nog meer eigen te maken werkte hij in de Tweede Kamer. ,,Dat bleef niet onopgemerkt in Ermelo, ik werd ook hier gevraagd waardoor ik de fractie en het bestuur ging volgen.” In die periode richtte hij ook een plaatselijke afdeling van het CDJA op zoals hij dat met nog drie afdelingen deed. Daar is hij best een beetje trots, des te meer omdat de Ermelose jongerenraad nog steeds bestaat.

VERBINDING In 2014 werd Sarath raadslid waarbij hij direct het fractievoorzitterschap op zich nam. ,,Vier jaar als leider van de grootste partij in de coalitie en vier jaar als leider van de grootste oppositiepartij. Dat leert je beide zijden te zien en leert je ook de verbinding te zoeken met de oppositie.” Zorg is, zo zegt Sarath, hem vrijwel met de paplepel ingegoten. ,,In 2004 overleed mijn vader en werd ik hoofd van het gezin. Dat leert je verantwoordelijk te zijn waarbij de zorg voor je ouders heel belangrijk is. Vanuit het gevoel van verantwoordelijkheid ben ik ook meteen fractievoorzitter geworden en heb ik ook de stap naar het wethouderschap gezet.”

In zijn vrije tijd voetbalt Hamstra bij DVS’33 in Ermelo. ,,Daarnaast loop ik graag hard en fitness ik. Maar ook familie vind ik heel belangrijk en ik mag graag lezen.“ Naast de aandacht voor zijn aanstaande. 

’LEUKER DAN IK DACHT’ De eerste weken als wethouder bevallen Sarath goed. ,,Ik dacht dat het leuk zou worden maar het is nog leuker dan ik dacht. Het is een uitdaging, gezien alle problemen die Ermelo nog staan te wachten, een steentje bij te mogen dragen aan het vinden van oplossingen.” Hij vindt vooral de ontmoetingen met mensen belangrijk en doet ook verslag via onder meer Facebook van zijn werkzaamheden als wethouder.

,,Ik ben inmiddels mee geweest met de boa’s en heb gekeken wat het werk van de stichting Welzijn inhoudt. Eenmaal per maand hebben we als wethouder spreekuur maar ik denk dat dit aantal nog wel wordt uitgebreid. Ik vind het belangrijk iets voor mensen te kunnen betekenen. Ook de samenwerking met de andere leden van het college bevalt mij prima. Het geeft je energie en voelt al vertrouwd.”

HELPENDE HAND Sarath Hamstra vindt het belangrijk dat als mensen tegen problemen aanlopen, of zien dat iemand in problemen verkeert, daar meteen aandacht voor vragen. Hetzij formeel, hetzij informeel. ,,Ermelo is een zorgdorp, we moeten elkaar de helpende hand bieden als dat nodig is. Wacht daar ook niet mee, dan kun je vaak veel leed voorkomen. We moeten gezamenlijk naar oplossingen zoeken.” De wethouder vindt in dat opzicht dat mensen een beetje de Veluwse mentaliteit van ‘we redden het nog wel‘ moeten loslaten. ,,Dan stapelen problemen zich op terwijl als je direct hulp zoekt problemen vaak in de kiem kunnen worden gesmoord.”

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 2 uur geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 4 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 6 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 9 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 10 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 20 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren