Martijn Jansen geniet van doceren in het onderwijs en van huwelijken sluiten!
Martijn Jansen geniet van doceren in het onderwijs en van huwelijken sluiten! Arda Konings
WIJ ZIJN ERMELO

BABS Martijn Jansen uit Ermelo over zijn eerste keer: ‘Wat stond ik daar te stuntelen zeg’

23 juni 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO Het aantal zelfstandige BABS (Buitengewoon Ambtenaars Burgerlijke Stand) neemt de laatste jaren een vogelvlucht. Ook bekende BN-ers vinden steeds meer hierin een weg. Martijn Jansen uit Ermelo sloot 151 huwelijken.

Een kleine zeven jaar geleden toen de kinderen groter werden en Martijn meer vrije tijd tot zijn beschikking kreeg, solliciteerde hij bij de gemeente Ermelo op een vacature voor trouwambtenaar. ,,Op de vrijdag ben ik altijd vrij en beschikbaar om huwelijken te sluiten. In het dagelijks leven ben ik onderwijskracht op het Rietschanscollege voor autistische kinderen met een gedragsstoornis in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. Ik heb daarbinnen weer een groep jongeren onder mijn hoede die dan net weer buiten dat bootje vallen. Met als rode draad het grote probleem dat ze geen fouten durven te maken. Vallen en opstaan, dat wordt niet zo goed meer geleerd.”

COMBINEREN BAAN EN WERK ALS BABS

Martijn kan zijn baan dus prima combineren met zijn werk als BABS. Binnenkort staan er weer een aantal huwelijken gepland en het voorbereidende werk is in volle gang. Per jaar hamert Martijn zo’n 25 plechtigheden af. ,,Het eerste huwelijk wat ik deed vergeet ik nooit meer. Wat zou ik die graag nog eens overdoen maar dan met de ervaring die ik nu inmiddels heb opgedaan”, verzucht Martijn. ,,Wat stond ik daar te stuntelen zeg.”

KAK, DE RINGEN!

Gelukkig kan hij er ook om lachen als hij zijn verhaal vervolgt: ,,Het is ook weer grappig om te zien dat er verbeteringen in zitten hoe ik het nu doe. De opbouw van een speech bijvoorbeeld, loopt nu veel lekkerder.”

Dan zie ik dat kleine meisje met een doosje in haar handjes en denk ‘O ja, kak, de ringen!

,,Onlangs zat ik bij een huwelijk waar ik alleen het officiële gedeelte hoefde te doen en de ceremonie zelf werd geleid door iemand anders. Dan merk ik dat ik niet van die hele strakke lijntjes hou. Bij mij verloopt alles wat informeler en rommeliger. Ik hou juist van een beetje reuring. Dan zie ik opeens weer dat kleine meisje met een doosje in haar handjes voor me zitten en denk ‘O ja, kak, de ringen!’ – dat dus.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Voorlopig hangt BABS Martijn Jansen, zijn toga nog niet aan de wilgen! - Eigen foto

DRIE WEDDINGPLANNERS

Ook herinnert Martijn zich nog heel goed een bruiloft waarbij de bruid zelf ging zingen voor haar aanstaande echtgenoot. ,,Ja, dat zijn fantastisch momenten. Zoiets heb ik ook nog maar één keer meegemaakt van de inmiddels in totaal 151 gesloten huwelijken. Bijzonder was ook dat alles op één locatie plaatsvond. Zowel het wettelijk- en kerkelijk gebeuren. Alles sloot perfect op elkaar aan en de dominee en ik hadden ook nog eens dezelfde achternaam”, lacht Martijn. ,,Maar ik heb het ook wel eens meegemaakt dat er drie weddingplanners rondliepen bij een bruiloft. Daar zou ik nou juist zenuwachtig van worden!”

INTERACTIEVE CEREMONIE

Hoe dan ook, het blijft een kunst om een ceremonie tot tevredenheid en blijdschap te laten verlopen. Martijn vindt het ook leuk om het aanwezige publiek erbij te betrekken en er een interactief geheel van te maken. 

Meestal eindig ik met een verhaaltje en een moraaltje

,,Ik maak er soms ter plekke een quizz om de boel open te breken. Om te horen wat ze nu eigenlijk weten over het bruidspaar, maar ook onderling met het bruidspaar zelf. Ik merk dan wel dat iedereen losser wordt. Als het ja-woord dan komt, wordt de sfeer vanzelf weer serieuzer. Meestal eindig ik met een verhaaltje en een moraaltje om weer wat meer diepgang mee te geven. Bij de intake meld ik bij het bruidspaar dat ik informeler te werk ga, dan kunnen ze altijd nog switchen van ambtenaar.”

ONGENEESLIJK ZIEKE BRUIDEGOM

De afgelopen zes jaar heeft hij van alles voorbij zien komen, alle soorten en maten bruidsparen en van alle leeftijden. Of er nu voor het eerst, de tweede of soms de derde keer het ja-woord werd gegeven. 

Soms dacht ik wel eens ‘meisje, zo jong nog, waar begin je aan

,,Soms dacht ik wel eens ‘meisje, zo jong nog, waar begin je aan’ tot aan plechtigheden met heel veel diepgang. Zoals een ongeneeslijk zieke bruidegom die toch graag voor de tweede keer wilde trouwen omdat hij de ware liefde had gevonden. Of een bruid wiens moeder op sterven lag en met de wensambulance naar de locatie werd gebracht.”

Dat raakt Martijn enorm. ,,Bij jongere stellen moet ik wel eens oppassen dat het geen dolle boel gaat worden. Jonge mensen stralen nog wel vaak dat enorme levensgeluk uit en hebben nog zo veel plannen voor de toekomst. Dan prijs ik me gelukkig getuige te mogen zijn van deze bijzondere momenten. Ondanks dat het arbeidsintensief is, wil ik graag nog een periode BABS blijven!”

Arda Konings
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie