Met zijn boek 'Schakelen' wil Leo Steijn uit Ermelo de lezer kracht en inzichten meegeven.
Met zijn boek 'Schakelen' wil Leo Steijn uit Ermelo de lezer kracht en inzichten meegeven. Arda Konings

Ermelose ‘fietsfluencer’ Leo Steijn is ‘met fiets en al geboren’, hij schreef het boek Schakelen over hoe hij het roer omgooide

7 juli 2023 om 19:00 Mensen Tips van de redactie Wij zijn Ermelo

ERMELO ,,Op de fiets wist ik precies hoe ik moest schakelen, maar in het dagelijks leven lukte me dat niet zo goed. Ik voel me nu bevrijd en weet dat je een ander pas kunt helpen als je jezelf kunt helpen.” Door zich jarenlang aan te passen aan ‘het systeem’ kampte Leo Steijn met een blokkade. Die leidde tot een scheiding en een hartinfarct. Hij leerde oude patronen loslaten en tekende zijn ervaringen op in het boek Schakelen.  

De passie voor de fiets en de liefde voor het fietsen zijn groot bij Leo Steijn. Of, zoals hij het zelf gekscherend zei: ,,Ik ben met fiets en al geboren.” Op zijn 9e had hij al zijn eerste racefietsje. Een verkeerd geparkeerde auto bezorgde hem daarmee een lelijke botsing die hem zijn voortand kostte en zijn fiets.

WOORDENSTROOM

Als Leo eenmaal begint met vertellen, komt er een woordenstroom op gang die haast niet lijkt te stoppen. ,,Het gaat om alles wat ik ermee meemaak. Waar fietsen me brengt. De herinneringen en ervaringen die ik heb opgedaan, maar dat het ook mijn hoofd leegmaakt. Vanaf mijn eerste racefiets tot de stappen die ik maakte tot fietsenmaker. Ik bouw een band op met mijn fietsen. Beroepswielrenner worden, dat was mijn droom. Ik ging trainen bij Rob Hofman met Adri Mouw als sponsor. Die had al snel door dat ik ook handig was met sleutelen. Ik had mezelf aangeleerd hoe ik fietsen uit elkaar moest halen en ze - in het begin - met bloed zweet en tranen ook weer in elkaar kreeg.”

LID VELUWSE WIELERVERENIGING

Vanaf zijn 12e jaar maakte Leo enorm veel kilometers als lid van de Veluwse Wielervereniging. ,,Ik mocht toen van mijn ouders nog geen wedstrijden rijden maar ik deed toch een keer stiekem mee met dikke bandenwedstrijden, speciaal voor de jeugd. Je reed dan op een fiets zonder versnellingen met een terugtraprem. Nou was ik gewend elke dag van Ermelo naar Amersfoort heen en weer te fietsen naar school, op zo’n ouderwetse fiets. Als ik thuis kwam, fietste ik vaak dan nog eens een extra rondje van tientallen kilometers. Ik won die wedstrijd dus met gemak.”

NOODLOT

Het werd voor Leo het startsein om officieel wedstrijden te gaan rijden en hij gaf het voetballen, waar hij ook goed in was, er zelfs voor op. Hij trainde en fietste met de broers Godert en Jan de Leeuw uit Ermelo maar het noodlot sloeg toe in de vorm van de ziekte van Pfeiffer. ,,Ik raakte besmet met het Epstein Barrvirus, was doodmoe en lag er maanden uit. Dat hakte erin en het gooide mijn droom aan diggelen. De ene keer fiets je nog met gemak 200 kilometer per dag en de andere lag ik op apegapen na 5 kilometer. Tot overmaat van ramp overleed mijn vader tijdens mijn ziekteperiode.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)


Aan fietsen sleutelen is Leo’s lust en leven. Al van kinds af aan. - Arda Konings

FIETSWINKEL PUTTERWEG

Leo richtte al zijn energie op een nieuw doel in zijn leven en begon een fietsenwinkel. Hij draaide 80 uur per week en ‘moest’ daarnaast van zichzelf, ook nog 20 uur per week fietsen. ,,Ik dacht dat ik het goed deed en vroeg altijd het uiterste van mezelf. Stond altijd aan. 

Ik had de basisovertuiging dat ik dom was en voelde me klein

De fietsenwinkel aan de Putterweg liep als een tierelier en werd twee keer genomineerd tot fietswinkel van het jaar”, vertelt Leo. ,,Desondanks had ik de basisovertuiging dat ik dom was en voelde me klein. Mijn vader heette Leo dus ik was Leootje, en in de ogen van mijn zussen, was ik een verwend snotjong dat zijn mond moest houden. Ik herkende er later veel van terug in mijn eigen zoon Jason die hoogbegaafd bleek te zijn.” 

PERSOONLIJKE BLOKKADE

Latere onderzoeken bij een psycholoog wezen uit dat Leo ook hoogbegaafd- en sensitief bleek te zijn. ,,Ik had geleerd te luisteren en stil te zitten, in het systeem te passen. Er zat daardoor een enorme blokkade in mij. Door zo hard en veel te werken was ik er nooit helemaal echt voor mijn gezin en een scheiding was helaas het gevolg. Ik besefte dat het roer om moest. Allerlei lichamelijke klachten en een hartinfarct maakten dat extra duidelijk. Door het volgen van persoonlijke ontwikkelingstrainingen- en opleidingen, leerde ik oude patronen los te laten en heb al mijn levenservaringen opgetekend in een boek. Ik hoop dat anderen daar kracht uit kunnen halen en geef dat graag door.”

MOBIELE FIETSENMAKER

Leo en zijn huidige partner Brenda zijn momenteel succesvolle mobiele fietsenmakers en via het maken van video’s en podcasts werkt Leo als influencer voor de fietsbranche. 

Wat je geeft, krijg je terug. Alles schakelt in elkaar

Ook bouwt hij samen met een collega een netwerk op van mobiele fietsenmakers dat landelijk uitgerold gaat worden en waarvoor hij de mensen zelf gaat opleiden. Zelfs de ANWB toont interesse in die plannen. We bezoeken beurzen, connecten met mensen en er ontstaan nieuwe, mooie dingen die we ook weer achter kunnen laten in het leven. Wat je geeft, krijg je terug. Alles schakelt in elkaar. Dingen vallen nu op zijn plek!”

Het boek Schakelen is verkrijgbaar bij Leo Steijn via leosteijn@gmail.com.

Arda Konings
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie