Gezonde voeding is 'the key' voor Ermelose sportinstructeur Mitchell Vriesema.
Gezonde voeding is 'the key' voor Ermelose sportinstructeur Mitchell Vriesema. Arda Konings
WIJ ZIJN ERMELO

Ermelose bewegingsgoeroe Mitchell leeft op kip, havermout en kwark: ‘Voeding is key’

1 december 2022 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO In de rubriek ‘Wij zijn Ermelo’ staat deze week de 28-jarige ‘bewegingsgoeroe’ Mitchell Vriesema centraal. Een keukentafelgesprek met deze enorm bevlogen sportinstructeur die in alles ‘beweegt’.

Als kind speelde hij al dagelijks na schooltijd op het voetbalveldje in de straat waar zijn wieg stond. Later werd dat voetballen bij de plaatselijke voetbalclub DVS. Vanaf zijn 13e stak Mitchell ‘de straat over’ naar de sportschool in de wijk, 150 meter verderop. De liefde voor en de zin in bewegen, zaten er dus al vroeg bij hem in. Samen met een vriendje was er eerst interesse voor karate, maar uiteindelijk werd het hardlopen, roeien en rennen. Vanaf zijn 18e jaar toen de spieren voldoende ontwikkeld waren, brak de tijd aan voor het ‘echte’ werk: zware krachttraining.

KOOLHYDRATEN EN EIWITTEN 

Mitchell was hiervoor volledig geïnspireerd geraakt door Dado, een gespierde kleerkast. ,,Dado was iets ouder dan ik maar een stuk breder. Dat wilde ik ook! Nadat ik moed had verzameld, stapte ik op hem af en vroeg hem hoe hij dat zo voor elkaar had gekregen. Zijn legendarische antwoord ‘voeding is the key’ maakte meteen indruk op me en ben ik nooit meer vergeten.”

Koolhydraten en eiwitten vormen de basis van mijn dieet

,,Door zijn verhaal ging ik zoek op internet en kwam terecht bij diverse forums. Ik ontdekte het belang van de juiste en goede voeding bij krachttraining en kocht meteen een paar zakken rijst en een kilo havermout. Koolhydraten en eiwitten vormen nog steeds de basis van mijn huidige dieet. Kip, vis, havermout en kwark zijn al jaren dagelijkse kost voor me.”

OPLEIDING TOT FYSIOTHERAPEUT

Ondertussen had Mitchell het havo/vwo-diploma op zak en wilde hij aanvankelijk biologieleraar worden. Een informatiemarkt over opleidingen op school bracht hem echter tot een geheel andere, rigoureuze keus. ,,Ik weet nog dat ik thuiskwam en zei: ‘Mam, ik weet wat ik ga doen: fysiotherapie!’” Zo gezegd, zo gedaan. Hij voltooide met goed gevolg een studie van vier jaar in Utrecht op de Hogeschool. Na een stageperiode bij de fysiotherapiepraktijk naast de school waar hij sportte, kreeg hij een vaste aanstelling. In de weekenden werkte Mitchell inmiddels parttime bij de sportschool als instructeur. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Mitchell Vriesema wil het liefst ieder mens laten bewegen!  - Arda Konings

BELANG VAN BEWEGEN

Het belang van bewegen kan Mitchell niet genoeg onderstrepen en benadrukken. ,,Ik zie het als mijn missie om mensen aan het bewegen te krijgen. Tenzij het lichamelijk door bepaalde klachten echt niet kan, is het ontzettend belangrijk om dat te doen. Veel mensen bewegen in deze tijd echt te weinig. Ik wil zo graag onder de aandacht brengen hoeveel gezondheidsvoordelen het geeft. Zowel voor lichaam als voor de geest. Daar kan ik wel uren over blijven vertellen.”

Ik zie het als mijn missie om mensen aan het bewegen te krijgen

Hij vervolgt: ,, Laat kinderen bijvoorbeeld lekker springen en klauteren. Dat zorgt al voor sterkere botten. De kans op allerlei ziektes en kwalen kunnen worden voorkomen, zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziektes. En bij artroseklachten helpt sporten en bewegen de spieren sterker te maken en houden. Al geldt ook hier: geen overdaad. We leven in een drukke, hectische maatschappij met veel prikkels. Ook daar kan bewegen ertoe bijdragen om mentaal beter in balans te blijven. Het sociale aspect in de sportschool is ook belangrijk voor alleenstaande ouderen die elkaar hier ook ontmoeten aan de koffietafel.”

VOORBEELDFUNCTIE IN DE WIJK

En zo raakte voor Mitchell een en ander in stroomversnelling toen hij begin dit jaar de kans kreeg om de sportschool over te nemen van Peter Ketting. ,,Ik kan me volledig vinden in de identiteit van de school en ben hier compleet op mijn plek. Mijn werk als fysiotherapeut is nu wel gestopt, maar al mijn kennis en ervaring neem ik mee als instructeur. Ik wil me nu vooral meer gaan ontwikkelen op mentaal vlak en het ondernemerschap. Want daar had ik niet veel kaas van gegeten. Om met alles in een goede balans te blijven, helpen de kennis en kunde uit de boeken van Michael Pilarczyk mij enorm, want er zit naast een positieve ook een piekerkant in mij. Maar het allerbelangrijkste blijft mijn drijfveer om mensen hier in de sportschool in beweging te houden en zo een voorbeeldfunctie in de wijk te zijn!”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie