Kersverse nieuwe Ermeloërs van de week: wijkpredikanten in de Gereformeerde Kerk Jeannet van Doorn en Amanda Spies.
Kersverse nieuwe Ermeloërs van de week: wijkpredikanten in de Gereformeerde Kerk Jeannet van Doorn en Amanda Spies. Arda Konings
WIJ ZIJN ERMELO

Nieuwe dominees Gereformeerde Kerk zijn ‘in warm bad beland’

19 oktober 2022 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO In de nieuwe rubriek ‘Wij zijn Ermelo’ wordt iedere week een Ermeloër geïnterviewd. Deze week zijn dat maar liefst twee nieuwe inwoners van ons mooie dorp op de Veluwe. Een boeiend en open gesprek aan de keukentafel met dominees Amanda Spies - Muis (Zeekant) en Jeannet van Doorn (Boskant) van de Gereformeerde Kerk.

Momenteel wonen ze tijdelijk nog naast elkaar op een camping in Horst, maar binnenkort verhuist Amanda met het man Lennart en hun twee kids Elin en Nathan naar de Hamburgerweg.  Jeannet verhuist met haar vrouw Lorraine, hun hond Zoeby en twee katten Moffeltje en Piertje naar de Varenlaan. 

Daar is het ‘not done’ – een vrouw op de kansel

VEEL KLEUR BINNEN DE KERK Beide dominees groeiden op in een Hervormd Gereformeerde Bondskerk. Predikant worden was dus niet bepaald een vanzelfsprekendheid voor hen als vrouw. Jeannet: ,,Mijn vader was predikant in de Bondskerk. Daar is het ‘not done’ – een vrouw op de kansel. Plus het feit dat ik ook nog eens op vrouwen val. Op school echter kwam ik in aanraking met andere stromingen en hoorde nieuwe verhalen. Omdat ik meer kennis wilde vergaren ging ik theologie studeren, want ik wist het niet meer. Langzaamaan groeide het verlangen om dominee te worden en ontdekte ik hoeveel kleur er is binnen de kerk. Mijn vader, hij leeft helaas niet meer, heeft me bevestigd als predikant, dat was geweldig!”

TOEVAL BESTAAT NIET Amanda was als kind wel gedoopt maar ging alleen met Kerst naar de kerk. ,,Het geloof leefde toen nog niet zo in mijn leven. Na wat studie-omzwervingen koos ik uiteindelijk voor Bijbelschool De Wittenberg in Zeist. In diezelfde periode had ik een oppasgezin, waarvan de kinderen werden gedoopt. Zodoende kwam ik vaker in de kerk. Er ontvouwde zich een nieuwe wereld voor me en ik kwam op een keerpunt in mijn leven. Ook ik ging theologie studeren, niet perse om dominee te worden. Ik ben gelijk gestart met Jeannet in Utrecht, daar leerden we elkaar kennen. Na onze studie verloren we elkaar uit het oog en nu zijn we samen hier dominee in Ermelo. Toeval bestaat niet, toch?”

Ik zie God als allesomvattende liefde die ons omgeeft

WIE IS GOD? Op de vraag wie God is en waar we Hem kunnen vinden, ontsnapt er een lach en een zucht bij Jeannet. Amanda beantwoordt als eerste de vraag. ,,Ik groeide als kind wel op met verhalen over God maar ontwikkelde op latere leeftijd pas echt een beeld over Hem. Hij geeft mij leiding en sturing, is constant bij me. Ik sta er nooit alleen voor. Hij is mijn houvast, hoop en troost.” Jeannet knikt beamend: ,,God is veel groter dan we soms denken. Ik zie het als allesomvattende liefde die ons omgeeft. Hij kan overal zijn. En soms is hij nergens. Maar bovenal zie ik Hem in de schepping en in Jezus.”

MOOIE KANTEN Het omgaan met mensen, de inkijkjes die ze krijgen in hun levens, een stukje oplopen met de mensen. Dat zijn een aantal aspecten waar beide vrouwen enorm van houden. ,,De mooie kanten van ons werk, dat echt heel divers is. Het ene moment ben je bij iemand die gaat sterven, het andere moment ben je in gesprek met jonge ouders over een pasgeboren kind. We moeten dus makkelijk kunnen schakelen tussen vergaderen, het pastoraat, diensten draaien. Het is nooit saai. We zien het ook als een uitdaging voor de kerk om een plek en gemeenschap te kunnen bieden aan mensen voor bezinning. Juist in een tijd waarin we van de ene crisis naar de andere crisis overgaan en kerken leeglopen. Ergens waar je met je vragen naartoe kunt gaan maar ook voor rust. Het kan dus nieuwe kansen bieden.” 

ERMELO LEEFT Over hun nieuwe woonplaats Ermelo zijn Jeannet en Amanda tot nu toe heel enthousiast. ,,Ermelo is een landelijk centraal gelegen dorp op de Veluwe en niet een typisch Veluws dorp. Het valt juist reuze mee. Er is hier een gemoedelijke, lichte, levendige en ook een wereldse sfeer. De diversiteit van mensen is groot, dankzij de vele import en het toerisme. Ermelo is open en toegankelijk. Het leeft hier. Natuurlijk valt er voor ons nog veel te ontdekken en moeten we verder integreren.”

We zijn in een warm bad beland en zo hartelijk ontvangen

Vooralsnog komen vrijetijdsbestedingen in deze beginfase daarom nog een beetje in het gedrang. Maar hobby’s hebben de jonge en bevlogen vrouwen zeker. Amanda wil graag het hardlopen weer oppakken, wat ze voorheen heel strikt deed. ,,Ook houd ik erg van muziek en heb bij een koor gezongen. We houden als gezin enorm van het bos, dat zit hier dus wel goed!” Jeannet en haar vrouw wandelen ook graag in het bos. Het bezoeken van familie en vrienden is voor hen belangrijk, maar die wonen allemaal ver weg. ,,In IJmuiden heb ik intensief paardgereden. Wie weet pak ik dat weer op. Lorraine en ik gaan samen graag uit eten. Er zijn veel restaurantjes hier die we willen uitproberen. Om fit te blijven ga ik een aantal keer per week naar de sportschool.”

Met het oog op de toekomst voert dankbaarheid en vertrouwen bij de vrouwen de boventoon. Amanda: “We zijn in een warm bad beland en zo hartelijk ontvangen.” Jeannet tot slot: “Lorraine en ik zeiden het pas nog tegen elkaar ‘Wat zitten we hier goed.”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie