Dominee Wieb spreekt vol warmte en lof over zijn leden van de Nederlands Gereformeerde Kerk.
Dominee Wieb spreekt vol warmte en lof over zijn leden van de Nederlands Gereformeerde Kerk. Foto: Arda Konings

Nederlands Gereformeerde Kerk: ‘Nee, het is bij ons zeker niet saai’

20 november 2020 om 11:38 Algemeen

ERMELO - Deze week een portret van dominee Wieb Dijksterhuis van de Nederlands Gereformeerde Kerk. De ontmoeting vindt plaats in het kerkgebouwtje aan de Van Beekweg dat huis biedt aan een hartelijke christelijke streekgemeente, met ruim 300 leden. Allen zijn afkomstig uit Ermelo, Harderwijk en Putten. Het hoopvolle evangelie van Jezus Christus staat er centraal.

Arda Konings

Ondanks het wat vroege tijdstip, pruttelt de koffie al door, is het zaaltje naast de kerkzaal al behaaglijk voorverwarmd, brandt er een kaars op tafel ter verwelkoming en deert de stromende regen buiten, totaal niet meer. Dominee Wieb spreekt vol warmte en lof over zijn gemeenteleden die de kerkzaal onlangs zo mooi hebben verbouwd. “Noem het een keerzijde van de coronacrisis. Ook hier worden de kerkdiensten op zondag live gestreamd. We ontdekten al snel dat daar aanpassingen voor nodig waren. De zaal ziet er nu weer strak uit, de verlichting en het geluid zijn optimaal maar ook sfeervol. Er is goede apparatuur beschikbaar om te filmen en streamen via Youtube. Dat was nog eens pionieren met ontzettend veel inzet en plezier, waaraan velen hebben bijgedragen. Nee, het is bij ons zeker niet saai! Eigenlijk zijn we een beetje een rebellenclubje,” zegt Wieb met pretlichtjes in zijn ogen.

Wieb doelt daarmee op het feit dat de leden van zijn streekkerk, heel bewust voor het lidmaatschap gekozen hebben. “Een groot deel is afkomstig uit andere kerken. Ik noem dat ook wel het fenomeen van de kerkverhuizingen. Omdat wij een kleinere gemeente zijn en leden niet ondergaan in een grotere massa, blijft het overzicht beter behouden. De behoefte om gezien en om te zien naar elkaar, is heel belangrijk. Ons kenmerk. Ook worden de talenten en kwaliteiten van de kerkleden ontdekt en veelvuldig benut. Het samen-verbonden-zijn-met-elkaar-gevoel, is groot.”

Toen Wieb destijds ontdekte dat het onderwijzers vak hem niet datgene bracht wat hij ervan hoopte, kwam de kans voorbij om predikant te worden. “In de jaren ’80 was er een tekort aan predikanten. Ondanks dat het niet mijn aanvankelijke wens was, liet het me niet los. Want de interesse voor en het bezig zijn met het geloof was bij mij juist groot. Zeker vergeleken bij leeftijdsgenoten. Ik vond geloof iets heel moois. Het vlammetje in mij wakkerde meer en meer aan. De kans om de waardevolle boodschap en de schoonheid van het geloof door te geven, pakte ik met beide handen aan.”

Het contact met collega predikanten in Ermelo, waardeert Wieb zeer. Eenmaal per drie maanden ontmoeten ze elkaar tijdens een voorgangersgebed. Dat levert bijzondere, waardevolle gesprekken op. Een vraag die Wieb zelf al jaren bezigt is, hoe het aantrekkelijk te houden voor jongeren in de kerk. Een inspirerend hulpmiddel daarbij zijn de ‘Youth Alpha’ cursussen. Tot slot benadrukt Wieb dat er in deze moeilijk tijd, niet toegegeven wordt aan angst en verdeeldheid. “We houden moed en hopen ergens in 2021 weer op ‘goed gevulde’ zondagsdiensten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie