Predikant Kim Magnee houdt enorm van haar werk.
Predikant Kim Magnee houdt enorm van haar werk. Arda Konings

Eerste vrouw in hervormd Ermelo, dominee zonder keurslijf

27 juni 2022 om 11:47 Mensen

ERMELO Naast haar werk als predikant in Gouda heeft Kim Magnee sinds kort een tweede gemeente gevonden bij de Zendingskerk in Ermelo. Zodra ze uit de trein stapt, naar haar werkplek fietst en het bos ruikt, wordt ze helemaal gelukkig. 

Oorspronkelijk komt Kim uit Harderwijk, waar zij geboren en getogen is: ,,De omgeving is hier dus vertrouwd voor me. Ik ben weer terug op oude grond. Met mijn man en drie opgroeiende pubers is het wonen in Gouda erg fijn. Ze vinden alles best wat ik doe, zolang ze maar niet hoeven te verhuizen. Voor mij is het prima om te reizen, ik ben een enorme lezer en in de trein is dat heerlijk.”

VLEUGELS UITSLAAN Met haar vijftig jaar en leuke, vlotte uiterlijk, oogt Kim jonger. Ze lacht: ,,Nee, ik voldoe niet aan het cliché of standaardbeeld wat bij velen over een domineesuiterlijk nog heerst. Volgens mij ben ik in hervormd Ermelo de eerste vrouwelijke predikant, dus dat werd anno 2022 ook wel een keertje tijd, toch? Toen ik 18 jaar was, wilde ik maar één ding. Mijn vleugels uitslaan en weg van de Veluwe. Zelf dingen gaan ontdekken. Dominee worden zat toen nog niet in mijn hoofd maar ik hield wel van talen, geschiedenis en van levensbeschouwingen.”

KEURSLIJF Tijdens haar studie theologie in Leiden, ontdekte Kim wel steeds meer de interessante aspecten omtrent wat mensen drijft, welke vragen ze hebben over de zingeving van het bestaan en het leven zelf. ,,De studie greep me in die zin enorm aan. Al wilde ik toen nog niet in een keurslijf zitten. Tijdens een stageperiode bij een predikant in Warmond, ervoer ik dat er ook prima buiten allerlei hokjes gedacht kan worden. Vanaf dat moment wist ik dat ik predikant wilde worden en volgde er daarna nog een gespecialiseerde kerkelijke opleiding.” 

BETROKKEN Haar eerste officiële bestemming werd en is na 22 jaar nog steeds een 130 personen tellende samenwerkingsgemeente tussen doopsgezinden, remonstranten en vrijzinnig hervormden in Gouda. Daarnaast werkte ze tot voor kort ook als geestelijk verzorger bij een woonzorgcentrum voor ouderen. Ook de Zendingskerk is met 450 leden een relatief kleine gemeente. Kim: ,,Het is een heel betrokken en sterk samenbindende gemeenschap. Met ruimte voor ieder mens, zonder keurslijf – op mijn lijf geschreven - of oordeel. Iedereen is hier juist welkom!”

KROEG Het meest boeiend aan haar werk vindt Kim het contact met de mensen: ,,Ieder mens heeft een eigen verhaal. Hoe klein soms ook, overal zit een wereld achter. Fijne gesprekken voeren, het vertrouwen krijgen van mensen, dat is echt heel mooi. Of dat gesprek nu plaats vindt in de kerk, bij iemand thuis of in de kroeg, dat maakt niet uit. Door de eeuwen heen echter is de kerk blijven bestaan. Hebben mensen altijd vragen en twijfels gehad over hun geloof. Ik ervaar het als een luxe, dat ik kan studeren op Bijbelteksten om er vervolgens iets moois over te vertellen in een preek. Soms aangevuld met poëzie of beeldende kunst. Ik hou heel erg van mijn werk!”

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie