Beatrice Jongkind vraagt met haar boek 'Billy Boy' erkenning voor haar ouders.
Beatrice Jongkind vraagt met haar boek 'Billy Boy' erkenning voor haar ouders. Arda Konings

Boek Beatrice Jongkind erkenning voor verzetsgeneraties

16 mei 2022 om 11:37 Mensen

ERMELO Met het schrijven van haar laatste boek ‘Billy Boy – Bloemlezing der zotheid’ bouwt het leven van de 63-jarige auteur Beatrice Jongkind uit Ermelo zich weer langzaam op. Tijdens de coronapandemie overleed haar partner en is zij zelf ook doodziek geweest. ,,Het waren heftige dingen. Het is bijna nooit rustig geweest in mijn leven. Behalve dan wanneer ik schrijf. Dat schept structuur en het werkt bovendien therapeutisch.” 

Beatrice stuurde theologie in Kampen en is inmiddels vervroegd emeritus die nog wel veel voor gaat in regionale kerkdiensten. Daarnaast schrijft en publiceert ze, geeft ze lezingen en heeft ze sinds haar studietijd veel bestuurlijke functies vervuld. Met ‘Billy Boy’ hunkert Beatrice naar emotionele erkenning voor haar ouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog beiden in het verzet hebben gezeten. 

BILL Bill, een jonge man, staat aan het begin van zijn adolescentie. Hij wordt op handen gedragen door zijn moeder die hem tot op hoge leeftijd Billy Boy noemt. Zijn vader is een rusteloze, onhandelbare man die altijd in verzet is tegen de gevestigde orde. Als gevolg van zijn gedrag ontwikkelt de zoon zich tot een onzekere HBS-er die het niet verdraagt als anderen onrechtvaardig worden behandeld. De begaafde, roekeloze jongeman stort zich in het Belgische verzet tegen de bezetter. 

STUURLOOS De prijs die hij daarvoor betaalt, is hoog. Aan het einde van de oorlog wordt Bill stuurloos en ontheemd achtergelaten, heeft hij honger en is allesbehalve tevreden. Het is zijn vader die hem dan ondanks alles te hulp schiet en ervoor pleit dat jonge verzetsdeelnemers een toekomst krijgen. Die toekomst zet zich voort in het leven van Bill’s drie dochters, waarvan Beatrice de oudste is. Haar vaders verhaal schokte ook haar leven.

,,Mijn ouders leerden elkaar na de oorlog kennen. Mijn moeder zat in Nederland bij het verzet, werd opgepakt en zat in Vught en Ravensbrück in kampen. Ook mijn vader heeft meerdere keren in SS-kampen gezeten waar hij werd gemarteld. Mijn moeder was een sterke, stabiele vrouw. Vader had een zacht karakter, was kwetsbaarder. Toen wij opgroeiden speelde de oorlog nog wel eens bij hem op, of ontplofte hij zomaar en waren de rapen soms gaar. We wisten toen nog niet wat ‘er speelde’ maar hielden er als kinderen instinctief altijd rekening mee. Er werd immers nooit gesproken over dingen uit de oorlog. Zo hadden mijn ouders dat samen afgesproken.” 

IMPACT Pas na zijn verlijden toen Beatrice een manuscript in handen kreeg wat haar vader vlak na de oorlog had geschreven, werd haar veel duidelijk. ,,Zijn ervaringen als jonge man in het verzet hadden enorme impact op hem gehad. Gelukkig had hij het intellect om zijn gevoel goed te verwoorden. De puzzelstukjes vielen toen allemaal op zijn plek. Hij was beschadigd en getraumatiseerd door de oorlog. In het boek omschrijf ik ook wat dit heeft gedaan met mij als kind van verzetsstrijders. Met gevoelens van eenzaamheid, angst en het ontberen van troost. Daarom wil ik zo graag een spreker, schrijver maar vooral – als predikant – een trooster zijn.”

Het boek is te koop bij de plaatselijke boekhandel (ISBN 978-94-93175-62-4) en kost 17,95 euro. 

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie