Blij en trots toont wandelende schrijver Bert Huisman zijn eerst verschenen boek.
Blij en trots toont wandelende schrijver Bert Huisman zijn eerst verschenen boek. Arda Konings

Eerste boek door Bert Huisman

11 oktober 2021 om 11:40 Mensen

ERMELO Schrijvende wandelaar Bert Huisman, wilde na het zoveelste wandelverslag dat hij schreef voor de wandelbond, een nieuwe uitdaging aangaan. Namelijk het schrijven van een boek.  Daarbij mochten humor en zeker spanning niet ontbreken. De Heineken-ontvoering van Peter R. de Vries inspireerde hem onder andere. 

 Arda Konings

Na 3 jaar van research- en schrijfwerk was ‘Ontvoerd naar Polen’ dan ook een feit. Het boek ligt op tafel en Huisman vertelt enthousiast over de totstandkoming en de verhaallijn in het boek. Een en ander speelt zich hoofdzakelijk af in de omgeving van Harderwijk en in Polen. Zijn vrouw Gerdien is trots op haar man. ,,Ik heb het boek ook gelezen en het verhaal zit prima in elkaar. Doorspekt met humor. Dat plagerige hoort bij mijn man.”

,,Het leek me dus echt iets om over een ontvoering te schrijven. Met het land Polen hebben Gerdien en ik een binding, want onze drie geadopteerde kinderen komen er vandaan. Bovendien is het daar prachtig! Elk jaar gaan we er wel naar toe. Ik heb altijd graag jeugdboeken gelezen, zoals de politieserie van Ben de Raaf. Daarin wint altijd de politie en wordt de zaak opgelost. In mijn boek trekt de politie eens een keer aan het kortste eind”, vertelt Huisman met een wat ondeugende ondertoon.

Hij licht dan ook graag een tipje van de sluier op en vervolgt zijn betoog. ,,Hoofdpersoon is Annet. Een leuk sportief meisje van 18 jaar. Ze wordt door twee wandelvrienden samen met een Nederlands/Pools echtpaar ontvoerd en naar het gezellige Poolse kustplaatsje Dziwnów gebracht. In plaats van opgesloten te zitten, verblijft Annet in een mooie luxe villa. Voorzien van een garderobe. Haar ontvoerders nemen haar mee naar toeristische attracties, ze maken strandwandelingen, gaan lekker eten en drinken in restaurants. Ze winnen het vertrouwen van Annet en worden dikke vrienden. De politie tast volledig in het duister en wordt op dwaalsporen gezet. Uiteraard zal het in werkelijkheid nooit zo gaan en is het een fictief verhaal. Alles komt uit mijn dikke duim. Maar dat is nu juist het mooie van schrijven.”

De vele positieve reacties die Huisman destijds ontving op zijn wandelverslagen, hebben ook mede de moed aangewakkerd in hem om zijn allereerste boek op te tekenen. Na zijn arbeidzame leven in de bouw, vond hij nu ook de tijd en rust om het 355 pagina tellende boek te schrijven. ,,Ik heet Huisman maar ben momenteel ook een huisman. Want Gerdien werkt nog als manager in de zorg.” Gerdien op haar beurt is daar reuze blij mee, want als ze thuiskomt staat het eten op tafel. ,,Ideaal!”

Hoe het verhaal in ‘Ontvoerd naar Polen’ zich verder ontwikkelt moet de lezer natuurlijk zelf ontdekken. Het boek is te bestellen via Bol.com of in de winkel. Maar ook via Huisman zelf via bphuisman@kpnmail.nl Huisman tot slot: ,,Wie weet komt er nog een vervolg want het boek heeft een open einde. Het zit al een beetje in mijn hoofd en ik heb de smaak te pakken. Dat is voor later. Inspiratie doe ik wel weer op tijdens het wandelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie