Frans Timmermans die dol is op zijn kipjes, ontdekte bij toeval dat lavameel hen bevrijd van bloedluis.
Frans Timmermans die dol is op zijn kipjes, ontdekte bij toeval dat lavameel hen bevrijd van bloedluis. Arda Konings

Lavameel wondermiddel

5 oktober 2021 om 09:00 Dieren

ERMELO Sinds jaar en dag zorgt de bloedluis voor grote problemen bij hobbyisten die kippen of ander gevogelte houden, naast de professionele kippenhouders en eierenboeren. Frans Timmermans uit Ermelo, meent de oplossing te hebben gevonden tegen dit schadelijke insect. 

Arda Konings

Zo’n jaar of zeven geleden begon hobbyist Frans Timmermans enthousiast aan het houden van kippen. Hij kocht er een aantal boeken over en las zich zorgvuldig in. Toen zijn kippen één voor één het leven lieten, had hij echter niet meteen door dat de oorzaak bloedluis was.

,,Kippen zijn net een kleine dierentuin en kunnen onder de vlooien, luizen en bloedluizen zitten. Dat zijn kleine spinnetjes, net als teken maar dan kleiner, die zich razendsnel vermeerderen”, legt Frans uit. Maar ook vogelpest, pseudovogelpest, wormziektes en de ziekte van Marek die gepaard gaat met verlammingsverschijnselen, zijn gevreesde ziektes onder de gevleugelde dieren. Bloedluis echter veroorzaakt enorme jeuk bij de kippen die zich daardoor de hele dag door krabben. Bovendien gaat het verenpak er sjofel uitzien en verdwijnt de glans van de veren en hun weerstand neemt af. Dat maakt ze veel gevoeliger voor andere virussen en ziektes.

Toen Frans dat ontdekte reinigde en ontsmette hij grondig het kippenhok, dat hij daarna aan de binnenkant wit kalkte. Zo werden een groep van zes kippen van het ras wyandotte en een haan, de nieuwe bewoners van het kippenhok. Maar bij inspecties zag Frans ’s nachts met de zaklamp de bloedluis weer tegen de wanden opkruipen. Acuut gingen de kippen het hok uit en herhaalde het ritueel van reinigen en ontsmetten zich weer. 

Frans: ,,Je probeert gewoon automatisch dingen uit om je kippen gezond te houden. Zo moet het kippenhok van binnen helemaal glad zijn, zonder kieren. In het uiterste geval spoot ik wel eens met een insecticide. Of ik kocht producten in biologische winkels wat je tegen de wanden moest smeren. Het was een jaarlijks terugkerend gedoe met die bloedluis.”

Totdat Frans bij toeval onder in het kippenhok lavameel vermengde met het zand, waar de kippen regelmatig hun stof- en zandbad nemen. Wat schetste zijn verbazing? Van de ene op de andere dag geen bloedluis meer aan de wand. En na een aantal maanden is dat nog steeds het geval. ,,Ik heb het eerst aangezien maar ben er nu van overtuigd dat lavameel het wondermiddel is. Het is gewoon een meststof die verkocht wordt in biologische tuinhouderijen. De kippen krabben zich niet meer, zien er gezond uit met een prachtig verenkleed. Ze kakelen er weer lustig op los. Het zijn ontzettend grappige dieren en ze hebben allemaal hun eigen naam.”

Inmiddels heeft Frans een mail rond gestuurd naar landelijke (professionele) bladen op gebied van (hobby) kippenboeren om zijn bevindingen te delen. ,,Laat de professoren maar uitzoeken of mijn beweringen kloppen”, lacht Frans tot slot die, met recht, dol is op zijn eigen kipjes die hem uitbundig begroeten als hij voer komt brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie