Confrontatie VVD en SGP Ermelo tijdens beeldvormende vergadering rond het onderzoek naar locaties voor de opvang van asielzoekers. Foto: asielzoekerscentrum Harderwijk.
Confrontatie VVD en SGP Ermelo tijdens beeldvormende vergadering rond het onderzoek naar locaties voor de opvang van asielzoekers. Foto: asielzoekerscentrum Harderwijk.

Confrontatie rondom alleenreizende minderjarige vluchtelingen, VVD Ermelo spreekt van ‘vorm van mensensmokkel’

25 mei 2023 om 19:00 Politiek

ERMELO Tijdens de beeldvormende vergadering rond het onderzoek naar locaties voor de opvang van asielzoekers kwam het tot een confrontatie tussen Herma van der Weide (VVD) en Leo van der Velden(SGP).

Inzet was de mogelijke komst van alleenreizende minderjarige vluchtelingen. Rolf Wolbers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wilde niet verhullen dat het vaak gaat om kinderen tussen de 13 en 17,5 half jaar die door hun ouders op het vliegveld worden gezet naar Nederland. En veelal ook afkomstig zijn uit de zogenoemde veilige landen. Met als hoop dat ze later kunnen nareizen in het kader van gezinshereniging.

Een situatie die Van der Weide ongewenst vindt en een vorm van mensensmokkel. ,,Als VVD zijn we daar faliekant op tegen”, zo gaf ze aan. Dat was tegen het zere been van Leo van der Velden. ,,Ik ben een beetje van de leg door deze opmerking. Het is een groep die wij koesteren. Ook al is de gang van zaken verre van goed.”

OPVANG MINDERJARIGE ASIELZOEKERS

De opvang van deze groep is ook de enige die de SGP wil steunen als het gaat om de opvang in Ermelo. ,,Een aantal van driehonderd is niet waar wij in Ermelo voor aan de lat staan.” Van der Velden verwijst ook naar eerdere opvang die, zo vindt hij, diepe sporen heeft nagelaten in de Ermelose samenleving. Hij wil dat snel een keuze wordt gemaakt en deze niet over de zomer heen wordt geteld.

Het COA wil het liefst alle vormen van opvang open gehouden gezien de instroom in Ter Apel. De raad van Ermelo wordt een krediet gevraagd van honderdduizend euro voor onderzoek naar drie mogelijkheden voor opvang van asielzoekers. Het kan dan gaan om de komst van een tijdelijk asielzoekerscentrum, de noodopvang van rond de driehonderd vluchtelingen en de opvang van alleenreizende minderjarige vluchtelingen.

MOGELIJKE LOCATIES OPVANG

Bij de gemeente hebben zich, na een oproep van burgemeester Hans van Daalen, inmiddels al meerdere mensen gemeld met een mogelijke locatie. Het onderzoek dat de gemeente wil uitvoeren betreft niet meer dan een Quickscan, zo gaf Van Daalen aan. Hieruit moet naar voren komen welke locaties voldoen aan de voorwaarden die het COA stelt.

Het COA vindt snelheid wel gewenst gezien de grote nood die er heerst als het gaat om de opvang van asielzoekers. Ongeacht de keuze die door Ermelo wordt gemaakt. Al heeft men liever niet dat vooraf wordt gekozen voor een bepaalde doelgroep. Door de keuze van gemeenten voor doelgroepen wordt de situatie alleen maar nijpender. ,,De opvang loopt tegen grenzen aan.”

VERGOEDING KOSTEN OPVANG DOOR COA

Vanuit meerdere partijen wordt wel gevraagd om duidelijkheid van het COA als het gaat om het vergoeden van alle kosten die door de gemeente Ermelo worden gemaakt. Hierover vindt wel overleg plaats. Burgemeester Van Daalen geeft aan dat één van de punten daarin is dat er geen besluit is genomen over een locatie waaraan deze vergoeding kan worden gehangen. De fracties willen wel ingaan op het aanbod van het COA een bezoek te brengen aan een opvanglocatie, zoals het asielzoekerscentrum in Harderwijk.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie