Ermelose raad vindt het voorstel met verzoek honderdduizend euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar drie vormen van opvang te vaag.
Ermelose raad vindt het voorstel met verzoek honderdduizend euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar drie vormen van opvang te vaag. pixabay

100.000 euro voor onderzoek locaties opvang vluchtelingen Ermelo; raad vindt voorstel te vaag en vraagt uitstel

12 mei 2023 om 14:00 Politiek

ERMELO Alle partijen in de Ermelose raad willen eigenlijk haast achter de opvang van vluchtelingen. Maar vinden het voorstel van het college van burgemeester en wethouders met het verzoek honderdduizend euro beschikbaar te stellen voor onderzoek naar drie vormen van opvang te vaag.

Dat maakt dat er een tweede beeldvormende vergadering over het voorstel noodzakelijk is. Waarbij Herma van der Weide (VVD) duidelijk maakte dat haar partij eigenlijk al wel een keuze heeft gemaakt. Ze wil de onderzoeken beperkt zien tot locaties die geschikt zijn voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen. Waar het college ook wil kijken naar de mogelijkheden voor de komst van een asielzoekerscentrum en de opvang van alleen reizende minderjarige vluchtelingen.

VOETBALVELD HORSTERWEG

De procedure rond het voormalig voetbalveld van GGz Centraal aan de Horsterweg is bewust on hold gezet, zo geeft burgemeester Hans van Daalen aan naar aanleiding van een vraag van Sarojini Ramasray (CDA). De locatie wordt uiteindelijk meegewogen op alle punten die ook gelden voor mogelijke andere locaties in de gemeente. 

Ten aanzien van de gesprekken met Putten geeft de burgemeester aan dat Ermelo de eigen koers vaart en het aan de raad is hierover besluiten te nemen. Tijdens overleg tussen beide colleges is echter wel besloten eventueel samen te werken indien een locatie aan de rand van de grens tussen beide gemeenten als beste uit de bus rolt.

ENORM BEDRAG

Henri Luitjes (één-Ermelo) is geschrokken van het enorme bedrag dat wordt gevraagd. Hij vindt dat het college het best zelf met een lijst van enkele geschikte locaties kan komen op grond waarvan de raad een besluit kan nemen. ,,Ik ben een beetje de weg kwijt wat we nu aan het doen zijn. Het voorstel van het college is geen plan waarmee ik uit de voeten kan.”

Luitjes wil gezien de voorgeschiedenis niet opnieuw het risico lopen dat de gemeenteraad een blauwtje loopt als het gaat om de locatiekeuze. Onder meer twijfelt hij als het gaat om het laten aandragen van geschikte locaties door inwoners.

RANDVOORWAARDEN LOCATIE OPVANG 

Gezien de randvoorwaarden die aan een locatie worden gesteld en die ook zijn opgenomen op de website kunnen, volgens projectleider Stefan Rasing, locaties niet zomaar worden aangedragen. Het wordt wel van belang gevonden dat mensen betrokken zijn bij de zoektocht omdat dit ook het draagvlak kan vergroten. 

Burgemeester Van Daalen geeft aan dat de raad bewust is gevraagd een keuze te maken. Zonder dat het een vrijbrief is dat geld ook uit te geven. Maar onderzoeken en het aantrekken van externe medewerkers kost geld. En is nodig om lopende zaken doorgang te laten vinden.

ONDERZOEK VERSNELLEN

Evelien Kars (Progressief Ermelo) vraagt zich af waarom het onderzoek wordt verbreed en hoe meer snelheid kan worden verkregen. Leo van der Velden (SGP) wil een overzicht van alle al gemaakte kosten.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie