Het voormalig voetbalveld van GGz Centraal aan de Horsterweg in Ermelo is voorlopig uit beeld als locatie voor de noodopvang van vluchtelingen.
Het voormalig voetbalveld van GGz Centraal aan de Horsterweg in Ermelo is voorlopig uit beeld als locatie voor de noodopvang van vluchtelingen. pixabay

Burgemeester Van Daalen betreurt vertraging noodopvang Ermelo: ‘Ik heb er moeite mee omdat het gaat om mensen in nood’

10 maart 2023 om 09:57 Politiek

ERMELO Het voormalig voetbalveld van GGz Centraal aan de Horsterweg in Ermelo is voorlopig uit beeld als locatie voor de noodopvang van vluchtelingen. Het plan is, zo zegt burgemeester Hans van Daalen, on hold gezet. 

Dat besluit is gezamenlijk genomen door het college van burgemeester en wethouders en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Reden is dat er veel onderzoeken nodig zijn en de locatie daarmee op z’n vroegst in de zomer van 2024 in gebruik kan worden genomen.

GEBONDEN AAN WET- EN REGELGEVING

Van Daalen betreurt de gang van zaken. ,,Ik heb er moeite mee omdat het gaat om mensen in nood die zijn gevlucht. De beelden daarvan grijpen mij enorm aan. We zitten in Nederland in een stelsel van wet- en regelgeving. Dat is waardevol. Ik wil ook niets afdoen aan de natuurdoelen. Maar vraag mij wel af of dit bedacht is om zo’n afweging te moeten maken als we nu met elkaar hebben gedaan.” Hij had graag gezien dat in deze situatie voorrang wordt gegeven aan de belangen van mensen die men als gemeente een veilige plek wil bieden. ,,Ik wil geen grote woorden hierover uitspreken, dat past niet bij mijn rol.”

VERVOLGONDERZOEK FLORA EN FAUNA

Het besluit de locatie on hold te zetten is genomen na het advies van een bureau dat onderzoek heeft gedaan naar de flora en fauna op het terrein. Gekeken is welke dieren er voorkomen en wat ze er doen. Of ze gewoon overvliegen of dat het een gebied betreft waar ze hun voedsel halen. ,,Het lijkt noodzakelijk veel vervolgonderzoek te doen met de kans dat je op basis daarvan meerdere maatregelen moet treffen. Ook zijn sommige onderzoeken gebonden aan een periode van het jaar. Dat brengt zo veel onzekerheden met zich mee dat wij hebben gezegd de procedure op dit moment niet te willen voortzetten. We hebben de ingebruikname al een keertje moeten uitstellen. Het is allemaal heel vervelend.”

(Tekst gaat verder onder de foto)\


Op het voormalige voetbalveld aan de Horsterweg wilde Ermelo noodopvang bieden aan 250 tot 300 vluchtelingen. - Eigen foto

ALTERNATIEVE LOCATIE

Burgemeester Hans van Daalen verwacht dat binnen enkele weken meer bekend moet zijn over de wijze waarop invulling gegeven gaat worden aan de zoektocht naar een andere locatie – een plan B – voor de noodopvang van vluchtelingen.

Voor het college van burgemeester en wethouders blijft overeind dat Ermelo een zorgdorp is en als gastvrije gemeente een bijdrage moet leveren aan de opvang van asielzoekers. De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaan zich samen beraden op de voorwaarden en criteria die aan een alternatieve locatie moeten worden gesteld. Zoals het college eerder al heeft toegezegd aan de gemeenteraad, gebeurt dit in samenspraak met de raad.

KREDIET

De raad besprak afgelopen week de stand van zaken en het voorstel een krediet van 185.000 euro beschikbaar te stellen voor de voorbereiding van de plannen. Op verzoek van het college is dit teruggenomen. ,,Het krediet was gebaseerd op de opvang aan de Horsterweg. We willen straks komen met een voorstel dat is geënt op de nieuwe locatie.”

BESTAANDE GEBOUWEN

Van Daalen weet dat het een moeilijke zoektocht wordt. Het gehele grondgebied van Ermelo ligt dicht tegen Natura 2000-gebied aan. Dat maakt het waarschijnlijk dat bij iedere locatie geldt dat er onderzoeken moeten worden gedaan. De zoektocht naar een plan B richt zich ook op bestaande gebouwen. ,,Ik ben hier nog niet zo lang burgemeester maar ik heb niet de indruk dat wij als gemeente veel panden in eigen bezit hebben die hiervoor in aanmerking komen.” Derden die een mogelijke locatie bezitten hebben zich nog niet bij de gemeente gemeld.

NIET HAALBAAR 

Het besluit het sportveld te kiezen als locatie is in oktober vorig jaar genomen. Op dat moment was waarnemend burgemeester Dorine Burmanje nog portefeuillehouder wat betreft dit onderwerp. Dat maakt het voor Van Daalen, die 1 december is aangetreden als burgemeester, moeilijk op veel vragen een antwoord te geven. Vanaf het begin is door meerdere partijen aangegeven dat de gekozen locatie niet haalbaar was. Inwoners uitten kritiek met betrekking tot veiligheid en ook de eventuele aanwezigheid van een dassenburcht op het terrein was onderwerp van discussie. Het college zou te kort door de bocht hebben gekozen voor de moeilijkste plek in Ermelo. Zelf hield het college in de tussentijd vast aan het standpunt dat pas naar een alternatief zou worden gekeken als de locatie aan de Horsterweg buiten beeld zou raken.

AANTAL OPVANGPLEKKEN

Tijdens de te voeren gesprekken de komende tijd zal ook het aantal mensen waaraan opvang moet worden geboden aan de orde komen. In het plan voor de Horsterweg werd uitgegaan van 250 tot 300 personen. Dat aantal wordt door het COA aangehouden om de benodigde voorzieningen te kunnen bekostigen. Het is een mogelijkheid dat, gezien de beperkte geschikte locaties, Ermelo een soort dependance krijgt van een nabij gelegen asielzoekerscentrum, zoals in Harderwijk. Dat zou betekenen dat er minder mensen worden opgevangen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie