Van Daalen legde de eed af als nieuwe burgemeester van Ermelo aan de Gelderse commissaris van de koning.
Van Daalen legde de eed af als nieuwe burgemeester van Ermelo aan de Gelderse commissaris van de koning. Jan de Roo Fotografie

Voor nieuwe burgemeester Van Daalen van Ermelo is verbinden belangrijkste doel

2 december 2022 om 09:19 Politiek

ERMELO Hans van Daalen had het naar zin als wethouder van de gemeente Barneveld en het werk was daar zeker nog niet gedaan. De oproep om een verbinder sprak hem echter direct aan in de profielschets die de gemeenteraad van Ermelo opstelde voor de nieuwe burgemeester. Reden voor hem in de pen te klimmen en te solliciteren.

Ermelo’s nieuwe burgemeester vergelijkt zijn sollicitatieprocedure met het televisieprogramma Boer zoekt Vrouw. Er wordt een oproep gedaan, in dit geval voor een nieuwe burgemeester, waarna je een brief schrijft aan de Gelderse Yvonne Jaspers, John Berends, de commissaris van de koning. Dan is het afwachten of je wordt gekozen. Ben je eenmaal kandidaat, dan volgt een speeddate. Al duurde die in zijn geval wel iets langer dan de vijf minuten die de kandidaten wordt gegund in het televisieprogramma. En volgde zelfs een tweede gesprek. Daarna was het afwachten tot het bericht kwam van Evelien Kars dat de gemeenteraad hem zou voordragen als burgemeester van Ermelo. 

AFLEGGEN VAN EED

De lange procedure te komen tot een kroonbenoemde burgemeester van acht maanden werd afgesloten met het afleggen van de eed door Van Daalen aan John Berends. Zoals later waarnemend voorzitter René Arts de hamer mocht overhandigen aan de kersverse burgemeester die na zijn intredespeech zijn eerste bijzondere raadsvergadering mocht afsluiten.

VERBINDEN IN TIJD VAN WANTROUWEN

Het woord verbinden kwam veelvuldig voor in de vergadering waarin Van Daalen werd geïnstalleerd als burgemeester van Ermelo. In aanwezigheid van zijn vrouw Marlies en de drie kinderen en de aanhang van twee van hen. ,,Ik geloof in het belang van verbinden en dat Ermelo een verbinder zocht, liet mij niet meer los. Zeker in een tijd waarin er veel wantrouwen is richting overheden.”

Iedereen heeft, zo benadrukte Van Daalen, behoefte aan aandacht. ,,En laten wij die elkaar geven.” Dat is ook de reden dat hij op een zaterdag wil aanschuiven bij het raadslid Nero de Boer die op een bankje voor het gemeentehuis beschikbaar is voor mensen die het CDA-raadslid willen aanspreken. ,,Verbinden kan niet van één kant komen, laten we oog en hart voor een ander hebben.” 


John Berends (links) met Van Daalen en zijn vrouw Marlies na de installatie van Van Daalen als burgemeester van Ermelo. - Jan de Roo Fotografie

AFSLUITEN LANGLOPENDE DOSSIERS

Berends wilde niet verhullen dat Ermelo een complexe tijd achter de rug heeft. Reden voor hem Dorine Burmanje als waarnemend burgemeester nogmaals te prijzen voor de snelheid waarmee zij de rust in Ermelo heeft proberen terug te brengen. Met als gevolg dat de meeste langlopende dossiers zijn afgesloten.

Niet allemaal, zo gaf René Arts aan, ,,maar daarvoor zijn het ook langlopende dossiers.” Van Daalen gaf aan na zijn benoeming al direct warme reacties te hebben ontvangen vanuit Ermelo. Zo liet burgemeester Gerard Renkema als voorzitter van de burgemeesterskring Noord-Veluwe weten dat Ermelo een bekwaam bestuurder als burgemeester krijgt.

RUST, STABILITEIT EN BETROUWBAARHEID 

Berends gaf aan dat Van Daalen rust, stabiliteit en betrouwbaarheid uitstraalt. Iets wat Ermelo, naast de doortastendheid, nodig heeft.  Maar gaf hem ook advies mee tijd te houden voor zijn hobby’s als fietsen, wandelen, lezen en motorrijden. En daarvoor, net als voor zijn gezin, tijd te blokken in zijn agenda. ,,En neem je kinderen mee als ze het leuk vinden.”

Het burgemeesterschap kent volgens Berends voordelen maar maakt ook dat je er alleen voor kunt komen te staan. Vooral omdat bijvoorbeeld een politiek gevoelig onderwerp als de omgekeerde vlaggen veelal op het bordje komt te liggen van de burgemeester en de opvang van vluchtelingen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie