Ronald van Veen heeft een groot sociaal netwerk.
Ronald van Veen heeft een groot sociaal netwerk. gemeente Ermelo

Ronald van Veen is mens met een groen hart

Politiek

ERMELO Ronald van Veen had een goede functie in de zorg. Toch was dat voor hem geen reden om nee te zeggen tegen het wethouderschap van de gemeente Ermelo. Dat doet hij sinds enige tijd met het nodige plezier, maar ook vol passie in het dorp waar hij geboren en getogen is. Hij is trots op zijn geboorteplaats.

Geboren en getogen in Ermelo. De net aangetreden wethouder Ronald van Veen is er trots op geboren te zijn in het toenmalige ziekenhuis Salem waardoor hij Ermelo ook als geboorteplaats in zijn paspoort heeft staan. Zoals hij nog steeds trots is inwoner te zijn van het mooie dorp al heeft hij tussentijds wel een aantal uitstapjes gemaakt.

De inmiddels 43-jarige Van Veen heeft onder meer enkele jaren in Arnhem gewoond, maar bracht ook een aantal maanden door in Canada voor zijn studie. Hij studeerde aan de hogeschool Larenstein landschapsinrichting waardoor zijn groene achtergrond duidelijk mag zijn. Na zijn afstuderen was er in het ‘groen’ geen baan te vinden en besloot Ronald verder te studeren. Onder meer arbeids- en organisatiepsychologie in Utrecht en in Canada enkele vakken sociologie en criminologie.

WERELD In Canada merkte hij een wereld van verschil met Nederland. Hij studeerde drie dagen in de week en dan begon het weekend. Het leven daar veranderde zijn wereldbeeld. In de nabije omgeving was geen goede echte bakker te vinden, daarvoor moest een afstand van dertig minuten worden overbrugd. Afstand speelde er nauwelijks een rol.

Van Veen is alleengaand maar heeft wel een groot sociaal netwerk. Naast vrienden woont er ook veel familie in de omgeving en is hij mantelzorger voor zijn vader die in Harderwijk in een verpleeghuis verblijft. Hij wandelt graag met vrienden en krijgt dan feedback of hij het goed doet in zijn werk.

,,Ik kom uit een gezin van vijf personen met een groot arbeidsmoraal. ‘Arbeid adelt’, was het gezegde en dat heb ik altijd meegenomen, zoals ook de normen en waarden vanuit mijn christelijke opvoeding. Naast het recreëren en genieten van de omgeving waarin je verblijft.” De mens is heel belangrijk voor Van Veen. Dat gold ook in zijn vorige banen als adviseur personeel & organisatie. ,,Vaak aangeduid met de mooie Engelse term Human Resources Adviseur, maar ik ben wars van Engelse termen. Ik zeg altijd tegen de ambtenaren ‘als jullie mooi werk hebben en goed werk doen, kan ik beter floreren. Werken aan het een stukje mooier maken van Ermelo’.”

Ronald van Veen wil niet verhullen dat hij suikerziekte heeft. Dat maakt wel dat hij zijn leven anders heeft ingericht. Goed en gezond eten. En hij heeft zijn beweegpatroon veranderd. ,,Ik ben 10.000 stappen per dag gaan zetten, al is dat als wethouder wel moeilijker om te doen. Ik hou mij daar nu 2,5 jaar aan en merk dat het me fitter maakt.” De natuur is een passie voor Van Veen. Het is dan ook niet zo vreemd dat hij natuurgids is voor het landgoed Staverden en ambassadeur voor de natuurgebieden in zijn gemeente. Hij vindt het dan ook goed dat driemaal per jaar een excursie wordt gehouden naar de leemputten in Staverden. Een uniek maar zeer kwetsbaar stukje natuur. ,,Ik ben een mens met een groen hart.”

PASSIE Van Veen heeft tot 2003 onder meer gewerkt bij de Bruna in Ermelo. Soms herkennen mensen hem nog uit die periode. Het verklaart ook zijn passie voor lezen en dan vooral psychologische trillers. Natuurreizen maakt hij ook graag, vooral naar het heuvelachtige Duitsland, al is Limburg in dat opzicht een goed alternatief. Ook speelt hij in een volleybalteam. In 2006 kwam hij in aanraking met de politiek, samen met, de net als raadslid vertrokken, Folkje Spoelstra. Beiden kwamen niet direct op de kandidatenlijst maar waren wel actief binnen het fractiewerk. In de periode van 2010 tot 2014 was hij commissielid, om in 2014 raadslid te worden. ,,Ik hou van een getrapte opbouw in mijn werk. Ik ben geen doorgeslagen krop sla. Ik zet mijn stappen trapsgewijs, ook in de politiek.” Het wethouderschap ziet hij in dat kader als een logische stap. Ondanks dat hij, na drie jaar te hebben gewerkt als HR-functionaris bij ’s Heeren Loo, de award kreeg uitgereikt als beste HR-professional op dit gebied in Nederland.

ONDERSCHAT Op dit moment volgt hij het inwerkprogramma als wethouder. ,,Er komt veel op je af als wethouder, als raadslid heb ik dat onderschat. Je hebt bijvoorbeeld piketdienst en daarvoor moet je de nodige cursussen volgen. Je leert ook veel mensen kennen en je merkt dat je werk niet zo zeer in Ermelo ligt, maar meer in de regio en de provincie. Je mag ook mooie dingen doen, zoals bijvoorbeeld de opening van de tentoonstelling in museum Het Pakhuis. Als wethouder is het goed om zichtbaar te zijn in de samenleving.”

Inwoners roept hij op trots te zijn op hun dorp. ,,Dat mogen we best uitdragen. Ik spreek veel mensen die aangeven dat ze blij zijn hier te wonen in een mooie groene en rustige omgeving. Dat zijn dingen die je mag uitdragen. De Veluwse bescheidenheid mag er wel een beetje af.”

Wijnand Kooijmans

advertentie
advertentie
Afbeelding
Brochure ‘Samen ouder worden in Ermelo’ uitgereikt door burgemeester Van Daalen 6 minuten geleden
Afbeelding
Bestel oliebollen bij ziekenhuis St Jansdal voor het goede doel: Gezinshuis van Zundert in Ermelo 2 uur geleden
Afbeelding
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen 4 uur geleden
Afbeelding
The Lether Family heeft duizenden volgers: ‘Ik deel ook berichten over heftige momenten’ 15 uur geleden
Afbeelding
Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
36 maanden celstraf geëist tegen 19-jarige hoofdverdachte overval Fletcher Hotel in Putten 17 uur geleden
Afbeelding
Gert staal zoekt het verhaal achter oude foto’s uit Ermelo: wie is de jongen op de melkbus? ERMELO TOEN 18 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie