vluchteling, asielzoeker, oorlog, noodopvang
vluchteling, asielzoeker, oorlog, noodopvang pixabay

Ermelo onderzoekt opties opvang vluchtelingen: mogelijk asielzoekerscentrum of opvang ama’s

24 april 2023 om 11:54 Politiek

ERMELO Ermelo wil zich breed oriënteren op de mogelijkheden vluchtelingen op te vangen. Om een onderzoek naar geschikte locaties mogelijk te maken wordt de raad gevraagd hiervoor een krediet van honderdduizend euro beschikbaar stellen. De verwachting is dat deze kosten uiteindelijk door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) worden vergoed.

Burgemeester Hans van Daalen wil alle mogelijkheden open houden als het gaat om welke vorm van opvang wordt geboden. Dat kan een tijdelijk asielzoekerscentrum zijn, een noodlocatie voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen of een locatie voor de opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar.

OPROEP AAN INWONERS OM MEE TE DENKEN

,,Wij roepen de samenleving op met ons mee te denken. Wij hebben niet alles in beeld”, zo zegt Van Daalen. ,,Zoals wij het ook belangrijk vinden de raad vooraf een uitspraak te vragen. Het gaat om een besluit dat impact heeft maar het is ook volgens de afspraak die wij met de raad hebben gemaakt. Zij moeten uiteindelijk ook het besluit nemen als locaties bekend zijn.”

Naast de drie opties wordt ook de mogelijkheid voor samenwerking met Putten open gehouden. ,,Wij hebben daartoe een verzoek ontvangen van burgemeester Henk Lambooij van Putten. Wij gaan los daarvan door met ons onderzoek naar een geschikte locatie. Het kan zijn dat deze op de grens van onze beide gemeenten ligt. Er is geen gezamenlijk raadsvoorstel te verwachten.”

SPREIDINGSWET

,,Wij hebben nog steeds de wil en de wens de opvang van vluchtelingen in onze gemeente mogelijk te maken”, zo zegt burgemeester Van Daalen. ,,Dat was al voor de spreidingswet boven de markt hing.”

Onder meer wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de komst van een asielzoekerscentrum. Hier zouden dan maximaal driehonderd personen kunnen worden opgevangen voor een periode van vijf jaar met eventueel nog eens vijf jaar verlenging. Dat maakt dat het COA verantwoordelijk wordt voor de totale gang van zaken en de druk op de gemeentelijke organisatie beperkt blijft.

ASIELZOEKERSCENTRUM

Een centrum maakt dat er een locatiemanager is die een directe lijn heeft met het gemeentebestuur. En daarnaast ondersteuning krijgt van onder andere woonbegeleiders, mensen die zorgen voor programma’s om de tijd te doden van de asielzoekers, een huismeester en beveiliging. Daarnaast is er toezicht bij de entree en zijn er strenge huisregels, zoals geen alcohol en drugs. 

Het college geeft aan dat het voordeel van een asielzoekerscentrum is dat een opvang voor meerdere jaren het voor de vluchtelingen en lokale samenleving meer duidelijkheid en rust geeft. Een voorbeeld van zo’n centrum is te vinden in Harderwijk. 

TIJDELIJKE OPVANG

Ook wordt gekeken naar een tijdelijke noodopvang voor driehonderd personen. Hier kunnen goede voorzieningen worden getroffen, zoals onderwijs, zorg en vrijwilligerswerk. Ook is er gelegenheid om dat in goede samenwerking met alle betrokken partijen te doen.

OPVANG AMA’S

Een derde optie is een kleinere opvanglocatie met beperkte voorzieningen vanuit het COA. Het gaat dan om vijftig tot tachtig jongeren alleenstaande vluchtelingen in de leeftijd van vijftien tot achttien jaar. Voorbeeld hiervan is de huidige opvang in hotel De Mallejan in Vierhouten.

Gekeken wordt ook naar het programma van eisen van het COA. De meest eenvoudige vorm is een bestaand gebouw of het neerzetten van cabines, al dan niet gestapeld. Een andere mogelijkheid is een combinatie van cabines en duurzaam bouwen waarvoor volgens het COA Harderwijk als voorbeeld kan dienen. Het onderzoek moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn afgerond.

LOCATIE HORSTERWEG

De locatie van het voormalig voetbalveld van GGz Centraal aan de Horsterweg blijft bij de onderzoeken in beeld. ,,Wij hebben deze op hold gezet maar deze locatie wordt meegewogen bij alle locaties die mogelijk in beeld komen.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie