Afbeelding
Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

De boekhouding van jouw bedrijf goed regelen: Tips & Tricks

19 december 2022 om 11:32 Partnercontent

Een goede boekhouding is onmisbaar voor elk bedrijf. Helaas is dit vaak een complex en tijdrovend proces. In dit artikel geven we je dan ook graag een aantal tips & tricks die je kunnen helpen bij het goed regelen van de boekhouding van jouw bedrijf.

1. Houd een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Het is belangrijk om een duidelijk overzicht te hebben van al je inkomsten en uitgaven. Dit kan je helpen om beter inzicht te krijgen in je financiële situatie en om eventuele problemen op te sporen. Bovendien komt dit ook van pas bij het opstellen van je jaarcijfers. Om alles goed door te kunnen sturen kun je dit het beste digitaal bijhouden en de data ook opslaan binnen een cloud-omgeving. Je internet zakelijk gebruiken is dus eigenlijk heel gemakkelijk en heeft een boel voordelen.

2. Zorg voor een goede boekhoudsoftware

Een goede boekhoudsoftware kan je helpen bij het sneller en eenvoudiger bijhouden van je boekhouding. Kies bijvoorbeeld voor software die automatisch je banktransacties inboekt of die je herinneringen stuurt wanneer je facturen moet betalen (of wanneer deze nog moet worden voldaan door een klant).

3. Werk samen met een boekhouder

Als je bedrijf groeit, is het vaak aan te raden om samen te werken met een professionele boekhouder. Zij kunnen je helpen bij het opzetten van een goede boekhouding en het bijhouden ervan. Bovendien kunnen zij je ook advies geven over hoe je je bedrijf verder kunt laten groeien.

4. Houd rekening met de wet- en regelgeving

Er zijn verschillende wetten- en regelgevingen waar je als bedrijf rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de BTW-wetgeving of de wetgeving rondom het uitkeren van loon. Het is belangrijk om je hierin goed te verdiepen, zodat je weet waar je aan moet voldoen. Mocht je er toch niet uitkomen, dan kun je altijd contact opnemen met een accountant of boekhouder.

5. Zorg voor een goede financiële planning

Met een goede financiële planning weet je precies wat je inkomsten en uitgaven zijn en kun je beter sturen op je kosten. Door je inkomsten en uitgaven te budgetteren, krijg je meer inzicht in waar je geld naartoe gaat. Dit kan je helpen om je uitgaven beter te beheersen en je bedrijf veren groeien.

6. Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

Het is belangrijk om voor te bereiden op onvoorziene omstandigheden, zoals een lagere omzet of hogere kosten. Door een buffer aan te houden, kun je deze tegenslagen opvangen en voorkomen dat je bedrijf in de problemen komt.

7. Wees voorzichtig met krediet

Krediet kan je helpen om je bedrijf verder te laten groeien, maar het is wel belangrijk om hier voorzichtig mee om te gaan. Kies bijvoorbeeld voor een krediet dat je kunt aflossen wanneer je bedrijf weer wat meer geld heeft. Zo voorkom je dat je in de schulden komt en je bedrijf in gevaar brengt.

9. Houd rekening met de toekomst

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de toekomst. Wat wil je bereiken met je bedrijf? Welke doelen wil je halen? Door je doelen helder voor ogen te houden, kun je beter sturen op je bedrijfsresultaten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie