Afbeelding
Foto:Pexels

Dit moet je weten als je een onderneming wil beginnen

23 december 2021 om 12:35 Partnercontent

Wil je aan de slag als ondernemer en je eigen bedrijf starten? Dan moet je een hoop beslissingen maken. Natuurlijk wil je daarbij niks belangrijks over het hoofd zien. Dit zijn 4 dingen om in ieder geval bij stil te staan, waaronder het afsluiten van je arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers.

Kies je zakelijke verzekeringen

Door op tijd je zakelijke verzekeringen te regelen, kun je jezelf een hoop knaken én kopzorgen besparen. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Zoals een zakelijke autoverzekering, als je zakelijke ritten met je personenauto maakt. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel verstandig. Een voorbeeld hiervan is een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ofwel de aov-verzekering voor zzp’ers.

Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je een blessure of bedrijfsongeval krijgt en daardoor arbeidsongeschikt raakt. Of dat je door de hoge werkdruk een burn-out krijgt. Een aov voor zzp’ers zorgt dan dat je je in ieder geval niet druk hoeft te maken om geld: als afgekeurde verzekerde kun je tijdens je ziekte tot wel 90% van je normale inkomen ontvangen.

Denk aan je pensioen

Als zzp’er moet je zelf je pensioen regelen. Maar dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je kunt dit bijvoorbeeld doen met een oudedagsreserve. Dit is een regeling van de Belastingdienst waarbij je jaarlijks een bepaald deel van je winst mag reserveren voor je pensioen. Over dit deel hoef je geen inkomstenbelasting te betalen. Een simpele manier om alvast te beginnen met sparen, dus. Wanneer je met pensioen gaat betaal je er natuurlijk wel belasting over.

Hou werk en privé in balans

Als eigen baas is het niet altijd makkelijk om werk en privé gescheiden te houden. Toch is het belangrijk om je grenzen te bewaken en genoeg vrije tijd in te plannen. Zo voorkom je dat je overspannen raakt en uiteindelijk helemaal niks meer kan. Dus schiet je in je vrije tijd een idee voor je bedrijf of een opdracht te binnen? Ga er dan niet meteen mee aan de slag, maar noteer het op je takenlijst. Zo kun je er tijdens je werkuren verder over nadenken.

Wat ook helpt: communiceer je werktijden naar de mensen waarmee je samenwerkt. Geef aan dat je buiten werktijd niet reageert op appjes, mails of andere werkgerelateerde berichten. En als je op een bepaalde vaste dag niet werkt, zet dit dan in de afsluiter of handtekening van je e-mails. Zo maak je je grenzen duidelijk voor anderen. En dat maakt het voor jou weer makkelijker om écht tot rust te komen in je vrije tijd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie