De Leuvenumse beek is de langste beek van de Veluwe en zoekt slingerend haar weg door het bos.
De Leuvenumse beek is de langste beek van de Veluwe en zoekt slingerend haar weg door het bos. Sjoerd van der Wal

Op pad met de boswachter

Overig Uitjes in de regio

ERMELO De redactie is op zoek gegaan naar leuke zomeruitjes in de regio. Dit keer aandacht voor de excursies van Natuurmonumenten. Beleef de lokale natuur en leer meer over de bijzondere dieren die daar leven! 

Het was een mooie zaterdagavond toen ik aankwam bij de oude schaapskooi op landgoed Oldenaller. Ik ga met een klein groepje op zoek naar de das, onder begeleiding van boswachters Ton Hagmolen of Ten Have en Frank Schop, beide vrijwilligers bij Natuurmonumenten. De das zelf hebben we niet gezien, die kans is ook erg klein horen we. Wel zagen we een paar reeën en sporen van de das, zoals wissels en graafputjes. Ook hebben we een heuse dassenburcht gezien! Ik heb veel geleerd over dit bijzondere dier. En ondanks dat we de das niet gespot hebben, vond ik het een hele mooie ervaring. Het landgoed zelf is prachtig en het werd steeds donkerder terwijl we in stilte door het bos liepen. 

STOERE BEEK EN STATIGE LANEN Als beheerder van meer dan 100.000 hectare natuurgebied wil Natuurmonumenten de natuur in Nederland toegankelijk maken én houden, zodat we hier met zijn allen nog eeuwenlang van kunnen blijven genieten. Ik sprak Inge van Kampen, Boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten Noordwest-Veluwe. ,,De Noordwest-Veluwe kent een verscheidenheid aan gebieden. De open en bloemrijke velden van de Veluwemeerkust, de Leuvenumse bossen met haar stoere beek en stuifzandgebied. En de twee landgoederen Oldenaller en Oud Groevenbeek met statige lanen, een kasteel én een gezellig theehuis met natuurspeeltuin. Wij beheren deze natuurgebieden zo goed mogelijk, om de natuur en bijbehorende biodiversiteit te beschermen en te versterken. Ook willen we de natuurgebieden meer met elkaar verbinden en de dieren die er leven meer ruimte geven, bijvoorbeeld door middel van ecoducten en dassentunnels.”

NATUUR BELEVEN ,,
Naast het behoud van de natuur, vinden we het ook belangrijk dat mensen die natuur kunnen beleven. Dat doen we door activiteiten en excursies voor volwassenen en kinderen te organiseren. De natuur is er immers voor iedereen! Tijdens corona merkten we wel dat de druk op de natuurgebieden flink toenam, ook in deze regio. Ik vind het fantastisch dat veel mensen de natuur zijn gaan (her)waarderen, maar we moeten de natuur en de andere gebruikers van natuurgebieden wel met respect behandelen.”

VLEERMUIZEN HOREN De dassenexcursie is één van de activiteiten die in deze regio verzorgd wordt door Natuurmonumenten. Op vrijdagavond 26 augustus kunnen belangstellenden van 20.00 uur tot 22.00 uur mee met een vleermuisexcursie op landgoed Oldenaller. Samen met een boswachter en vleermuizenkenner bezoeken de deelnemers de plekken waar deze mysterieuze diertjes (uit)vliegen. Normaal kunnen mensen de vleermuizen niet horen, maar tijdens deze excursie is dit mogelijk via een speciale ‘bat detector’!

VOGELS SPOTTEN Op zaterdagochtend 3 september kunnen liefhebbers in alle vroegte mee het water op tijdens de vroege vogel vaarexcursie langs de Veluwemeerkust. In een open sloep neemt een boswachter van Natuurmonumenten de deelnemers van 07.30 uur tot 09.30 uur mee om vogels te spotten. Het Veluwemeer is een fantastische plek voor vogels en ieder jaargetijde brengt weer andere vogelsoorten met zich mee. Vogels als de pijlstaart, smient en wintertaling verblijven hier graag. En vergeet vooral de verrekijker niet!

Kijk op natuurmonumenten.nl/agenda-noord-veluwe voor meer informatie over deze en andere excursies in de regio.

OPEN MONUMENTENDAG Tijdens Open Monumentendag op 10 en 11 september opent Natuurmonumenten de deuren van tientallen cultuurhistorische gebouwen door heel Nederland. Op 10 september doet ook landgoed Oud Groevenbeek mee. De druivenkas is die dag open en een boswachter geeft korte rondleidingen over het landgoed. Ook het koetshuis, bakhuis en washuisje zijn die dag te bekijken. Kijk op natuurmonumenten.nl/open-monumentendag voor meer informatie.

Marja Stienstra

 

Tijdens een excursie van Natuurmonumenten leer je veel over de natuur en de dieren die daar leven.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Bestel oliebollen bij ziekenhuis St Jansdal voor het goede doel: Gezinshuis van Zundert in Ermelo 15 minuten geleden
Afbeelding
CBS: onzekerheid horecabedrijven over voortbestaan toegenomen 2 uur geleden
Afbeelding
The Lether Family heeft duizenden volgers: ‘Ik deel ook berichten over heftige momenten’ 13 uur geleden
Afbeelding
Wildproeverij met Harderwijkse bands en speciaalbier bij Stichting Onderstroom in Harderwijk 14 uur geleden
Afbeelding
36 maanden celstraf geëist tegen 19-jarige hoofdverdachte overval Fletcher Hotel in Putten 15 uur geleden
Afbeelding
Gert staal zoekt het verhaal achter oude foto’s uit Ermelo: wie is de jongen op de melkbus? ERMELO TOEN 16 uur geleden
Afbeelding
Kerstpostactie Ermelo voor Woord en Daad en Compassion Nederland Stichting 18 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie