Ree met jong
Ree met jong Getty Images

Boswachters vragen rust in de kraamkamer van moeder natuur

31 maart 2022 om 10:16 Dieren

ERMELO Na een zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van onder meer LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hun bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Zo ook in deze omgeving.

Boswachters zien dat, mede door de coronapandemie, de interesse in recreëren in de natuur flink is toegenomen. ,,Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien we dat het druk blijft in de natuur”, vertelt boswachter Afke Vermeer (team Noordwest-Veluwe van Natuurmonumenten). ,,Die drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Natuurlijk is iedereen meer dan welkom in de natuurgebieden, maar onthoud wel dat we als mens te gast zijn in het ‘thuis’ van planten en dieren.”

Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van moeder natuur kwetsbaar. Afke: ,,Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.”

Wie bij kennissen, familie of vrienden op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van moeder natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’. Daarmee willen de natuurorganisaties gezamenlijk bezoekers verwelkomen én ze wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn, vooral in deze tijd van het jaar.

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op de websites van de terreineigenaren staat per gebied duidelijk aangegeven of er extra afsluitingen zijn in verband met het broedseizoen. Boswachter Afke Vermeer: ,,Geniet met volle teugen van de natuur, maar betreed de gebieden met respect: blijf op de paden, houd honden aan de lijn en laat geen afval achter. We hopen van harte dat we op ieders medewerking mogen rekenen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie