De grens voor de bouw van een sociale koopwoning wordt door gemeente Ermelose verhoogd met zestigduizend euro tot 260.000 euro.
De grens voor de bouw van een sociale koopwoning wordt door gemeente Ermelose verhoogd met zestigduizend euro tot 260.000 euro. Pixabay

Ermelo verhoogt grens bouw sociale koopwoning naar 260.000 euro, ruim onder landelijke grens

22 november 2022 om 09:00 Nieuwbouw

ERMELO De grens voor de bouw van een sociale koopwoning wordt door het Ermelose college van burgemeester en wethouders verhoogd met zestigduizend euro tot 260.000 euro. 

Daarmee wijkt Ermelo af van de nationale hypotheekgrens. Daarin is de grens nu een bedrag van 355.000 euro maar deze wordt in 2023 verhoogd naar 450.000 euro. Dat is wethouder Hugo Weidema een brug te ver. Hij erkent dat voor de huidige prijs van tweehonderdduizend euro geen woningen meer kunnen worden gerealiseerd. 

GRENS NATIONALE HYPOTHEEKGARANTIE

De grens van de nationaal hypotheekgarantie is volgens Weidema uit de bocht geschoten. En veel te hoog. ,,Dat betekent dat wij naar een evenwicht hebben gezocht. De vraag naar woningen is erg hoog en dat maakt dat wij de woningbouw willen versnellen waar dat mogelijk is. Wanneer wij de nationale hypotheekgrens zouden aanhouden, betekent dit dat projectontwikkelaars op de bouw tegen die prijs gaan inzetten. Dat maakt dat woningen voor een groot aantal mensen onbereikbaar worden.”

ONDERZOEK GROOTSCHALIGE BOUWLOCATIES

De wethouder verwacht dat op niet al te lange termijn de eerste resultaten bekend worden van het onderzoek naar grootschalige woningbouwlocaties. Door de nieuwe raad is een streep gezet door het voorkeursrecht dat de oude raad op het gebied rond Horst had getrokken. Nu is gekozen als eerste optie te kijken naar locaties die dicht tegen de bestaande bebouwde kom zijn aangelegen. Eén van de beletsels is dat een gebied dicht bij de kern is voorzien van hoogspanningskabels. Hieronder mag niet worden gebouwd. Er is onderzoek gedaan naar de mogelijkheden de kabels ondergronds te brengen. Maar dat zou miljoenen gaan kosten.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie