Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Partijen houden vast aan realiseren van sociale woningbouw Raadhuisplein

17 juni 2022 om 16:07 Nieuwbouw

ERMELO Met uitzondering van de fractie van de VVD houden de partijen in de Ermelose gemeenteraad vast aan het realiseren van sociale woningbouw op de plek waar na realisering van de Nieuwe Dialoog vier panden afgebroken gaan worden.

Dat werd duidelijk tijdens de oordeelsvormende vergadering. De VVD geeft de voorkeur aan middeldure en dure appartementen. Men vindt sociale woningbouw niet passend op deze locatie. Mede omdat op de hoek van de Chevallierlaan en de Stationsstraat al een complex met veertig sociale huurwoningen wordt gerealiseerd voor jongeren en starters. 

ELDERS De liberalen vinden dat de sociale woningbouw elders kan worden gecompenseerd. Of dat een bijdrage wordt gestart in het zogenoemde vereveningsfonds. Hierin moet per niet gebouwde sociale woning een bedrag worden gestort dat elders in de gemeente kan worden ingezet om extra sociale woningbouw te realiseren. Vooral Han Wilhelm (BurgerBelangen Ermelo) gunt jongeren en starters wel een plek in het centrum.

Het gaat om woningbouw die komt op de plek die vrij komt door het afbreken van de huidige panden van Pinel en Plaza aan het Raadhuisplein en de panden Stationsstraat 118 en 120. De invulling wil het college van burgemeester en wethouders overlaten aan projectontwikkelaars middels het uitschrijven van een prijsvraag. Daarmee kan de raad instemmen.

PARKEREN De meeste fracties worstelen nog wel met vragen rond de verwachte parkeerproblematiek. De meerderheid van de partij lijkt het liefst te willen kiezen voor de verplichting het parkeren te regelen door de verplichte komst van een ondergrondse parkeerkelder. De grote vraag waar de partijen zich de komende tijd nog over gaan buigen is of deze verplichting past binnen de eisen die de gemeente zelf aan het parkeren heeft opgenomen in het bestemmingsplan. Wens en regels lijken hier met elkaar te botsen.

MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE Partijen kiezen ook voor een maatschappelijke functie op de begane grond van het nieuw te bouwen complex op deze locatie. Daaraan wordt, zo zegt wethouder Ronald van Veen, vermoedelijk al grotendeels tegemoet gekomen. Het college is in vergaande onderhandelingen met het Centrum voor Jeugd en Gezin dat heeft aangegeven zich hier graag te willen vestigen. Het gaat om een ruimte van vijfhonderd vierkante meter. De gemeente is bereid de huur van het pand dan te betalen omdat het Centrum wordt gezien als een gemeentelijke taak. Een andere kandidaat voor de invulling van de zogenoemde plint heeft zich niet gemeld en ook zijn geen andere partijen benaderd.

Bekeken wordt nog of de komst van een maatschappelijke functie via een amendement (wijzigingsvoorstel) dwingend moet worden vastgelegd. Door Progressief Ermelo wordt aangegeven dat men beslist geen horeca op de begane grond wil. Volgens Lida Veenstra van deze partij zijn omwonenden tegen de komst van een terras met geluidsoverlast tot in de laatste uurtjes.

Partijen zijn blij dat er nu voortgang wordt gemaakt met de plannen voor de invulling van de vrijkomende locatie. Vooral omdat daarmee het Raadhuisplein de gewenste invulling krijgt.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie