Eis aan sociale woningbouw Veldwijk

17 december 2019 om 10:13 Algemeen

GGz Centraal kan verder werken aan de toekomstplannen voor het landgoed Veldwijk. Met de bouw van in totaal 550 woningen, de ruim honderd woningen op het terrein van het Rijksmonument De Hooge Riet meegerekend.

ERMELO - Zonder slag of stoot is het masterplan waarin de verdere ontwikkeling is vastgelegd niet door de gemeenteraad van Ermelo geaccepteerd. Zo houdt de raad vast aan het uitgangspunt dat in principe vijftig procent van alle woningbouw moet worden gerealiseerd in de sociale sector. Wethouder Laurens Klappe wil wel enige flexibiliteit behouden.

Het gaat dan vooral om de eventuele komst van woningen in de monumentale panden op het terrein. De kosten daarvan zijn zo hoog dat realisering in de sociale sector vermoedelijk niet tot de mogelijkheden behoort. Volgens de wethouder gaat het dan ook maar om een klein aantal woningen op het totaal aantal woningen. Hij gaat uit van maximaal 34 woningen. “We moeten niet alles tot op de punt, komma willen vastleggen”, aldus de wethouder.

Het plan wordt door GGz Centraal uitgevoerd in fasen. Zelf trekt het zich terug op een deel van het terrein. De raad wil over ieder deelplan vroegtijdig worden geïnformeerd en daarop, indien gewenst, invloed kunnen uitoefenen. Aangenomen wordt dat dit kan zonder dat het vertragend werkt op de realisering van het plan. Dat wil de raad voorkomen: de behoefte aan woningen is groot.

Door de raad worden ook garanties geëist ten aanzien van het behoud van het parkachtige karakter van het landgoed. Er werd een amendement aangenomen dat het aantal bouwlagen beperkt tot wat passend is bij het parkachtige karakter dat landgoed Veldwijk uitstraalt en dat aansluit bij de al aanwezige bebouwing. Maximaal wordt daarbij gedacht aan twee bouwlagen met kap.

In de toekomst wordt de auto te gast op het landgoed. Over hoe de gewenste fietsstraten er precies moeten gaan uitzien wordt door de gemeenteraad later een besluit genomen. De openbare ruimte wordt dan eigendom van de gemeente welke daarmee ook verantwoordelijk is voor de inrichting en het onderhoud. De raad gaat unaniem akkoord met een voorstel hiertoe van de ChristenUnie.

Een motie van CDA en ChristenUnie waarin het college wordt gevraagd bij de gesprekken zich hard te houden voor het deels behouden van de maatschappelijke bestemming van monumentale panden haalde de eindstreep niet.

De drie coalitiepartijen vinden dit te betuttelend richting initiatiefnemers. In het plan wordt de mogelijkheid open gehouden meerdere bestemmingen te geven aan monumentale panden. Dat kan een maatschappelijke functie zijn maar ook woningbouw of bedrijven. Woningbouw maakt de plannen financieel haalbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie