Dat je met vrijwilligerswerk zowel jezelf áls een ander een plezier doet, bewijst de Syrische Abir Abou Shkie.
Dat je met vrijwilligerswerk zowel jezelf áls een ander een plezier doet, bewijst de Syrische Abir Abou Shkie. Welzijn Ermelo

Ermelose vrijwilliger in het zonnetje: ‘Niets is onmogelijk’ is het motto van Abir Abou Shkie (52) uit Syrië

30 november 2023 om 19:00 Mensen Wij zijn Ermelo

ERMELO De Internationale dag van het Vrijwilligerswerk is op 5 december. Dat je met vrijwilligerswerk zowel jezelf áls een ander een plezier doet, bewijst de Syrische Abir Abou Shkie (52). Haar motto ‘niets is onmogelijk’ bracht haar ver.  

Abir Abou Shkie is naar Nederland gevlucht samen met haar man en zoon en zij wonen inmiddels tien jaar in het mooie Ermelo. Abir is van Syrische afkomst en is sportleraar. 

REGELGEVING

Door de regelgeving in Nederland werd het diploma van haar sportopleiding uit Syrië niet erkend. ,,Het heeft niet lang geduurd om mijn inburgering te halen: het vraagt doorzettingsvermogen en geduld. Maar als je de inburgering hebt gehad, ben je eigenlijk nog niet klaar met integreren, dan begint het pas.’’

ZOEKTOCHT

Abir zocht naar ingangen om mee te doen in het maatschappelijk leven. Daarvoor klopte zij aan bij de gemeente en bij Welzijn Ermelo. ,,Ik vroeg of zij iets voor me wisten en of zij mij konden helpen om mijn droom waar te maken. Via WE kon ik een sportgroep voor vrouwen beginnen en een jobcoach van de gemeente hielp me om zelfstandig ondernemer te worden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Abir brengt vrouwen bij elkaar door wekelijks in Triade aan de Amanietlaan in Ermelo een gratis sportuur aan te bieden. - Welzijn Ermelo.

Inmiddels heeft Abir al vier jaar een beauty en massagepraktijk voor vrouwen en doet ze al zeven jaar vrijwilligerswerk in Ermelo en Harderwijk.

VRIJWILLIGERSWERK IS EEN KANS

Vluchtelingen begrijpen niet altijd wat met vrijwilligerswerk bedoeld wordt. Velen zien het als een vorm van gratis werken en houden de boot af. Daardoor missen ze kansen. ,,Voor mij was vrijwilligerswerk een kans om de taal in de praktijk te oefenen en in contact te komen met mensen.”

Door Abirs werk en vrijwilligerswerk komt ze veel in aanraking met vrouwen uit verschillende culturen en met diverse achtergronden. ,,Ik geniet daarvan en ik word blij als ik vrouwen zie bewegen. Ik wil ze helpen met sporten voor een betere conditie en een gezond leven.” 

BEWEGEN OP MUZIEK

Abir brengt vrouwen bij elkaar door wekelijks in Triade aan de Amanietlaan in Ermelo een gratis sportuur aan te bieden. Elke dinsdagmiddag van half 4 tot half 5 komen ze bij elkaar. ,,Naast het werken aan conditie, pakken we ook iedere week bepaalde spierengroepen aan. Het is voor jong en oud. Sommige vrouwen vinden mijn les pittig, maar ik probeer op maat te werken door hen in stapjes en op eigen niveau te laten meedoen met de les.”

SPORTGROEP VROUWEN AZC HARDERWIJK

Abir is net gestart met een nieuwe groep vrouwen in het AZC in Harderwijk en hiervoor is ze bezig met de cursus ‘Maatschappelijke Sportcoach’. ,,Daar leer ik laagdrempelig sportaanbod te creëren voor kwetsbare doelgroepen en hoe die te bereiken. En hoe je kwetsbare mensen kunt motiveren om te komen sporten.”

ZELFONTWIKKELING

Abir heeft afgelopen maand het diploma ‘Leider Sportieve Recreatie’ behaald bij de NSA Academie. ,,Voor mij stopt het leren niet, ondanks dat de Nederlands taal niet makkelijk is. Ik probeer altijd te blijven leren en mezelf uit te dagen.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie