Columnist van het Ermelo's Weekblad Nancy-Els de Jonge.
Columnist van het Ermelo's Weekblad Nancy-Els de Jonge. Sara Muis
COLUMN

Soms kan columnist Nancy-Els ze wel achter het behang plakken: ‘Toch zit in de rebellie van onze kinderen een grote kracht’

2 oktober 2023 om 17:00 Column

Ik schrijf programma’s en e-boeken voor ouders om ze te helpen met het onderwerp huiswerk in hun opvoeding. Een van de belangrijkste dingen, naast het aanreiken van handige en praktische tips, is het anders leren kijken naar kinderen. Daar gaat mijn column vaak ook over.

Wat ik me realiseerde toen ik vorig jaar een meisje uit 2 vwo begeleidde is dat tegendraadsheid voor ons als ouders of andere begeleiders vaak erg lastig is. Daar weet ik alles van. Maar wat we vaak maar al te makkelijk vergeten is de enorme kracht die er in deze rebellie verscholen ligt. 

Het meisje waar ik het over heb is slim en ze wilde graag over dus ze deed haar best op school. Misschien niet op de manier die haar docenten voor ogen hadden, maar op haar resultaten was niets af te dingen.

Buiten dat gegeven had ze met iedereen ruzie. Met haar ouders, met haar docenten, letterlijk met iedereen had ze het aan de stok. Iedereen beet zich vast in haar gedrag en probeerde vat op haar te krijgen. Zonder resultaat.

Want zij is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, daarvoor heeft ze te veel karakter. Je moet als volwassene van goede huize komen en stevig in je schoenen staan om toegang tot haar te krijgen. Daar kunnen we van balen, maar dat is ons probleem, niet dat van haar. 

Ze fascineerde mij en gelukkig wilden zij en ik hetzelfde (met zo min mogelijk inspanning goede resultaten halen op school) dus had ik geen problemen met haar. Maar ik zag de kracht, de power die ze in zich heeft en inzet als ze het ergens niet mee eens is. 

Ik snap dat het in deze fase lastig is voor de volwassenen om haar heen omdat ze je het gevoel geeft geen vat op haar te hebben, maar ik weet zeker dat deze pit in haar latere leven tot mooie dingen zal leiden. Want het is nu misschien irritant, maar in dit karakter zit een enorme drive en talent verborgen. Laten we dat niet uit het oog verliezen, ook als we zulke jongeren soms wel achter het behang kunnen plakken. 

Nancy-Els de Jonge

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie