Schuldhulpmaatjes Ermelo bestaat 10 jaar.
Schuldhulpmaatjes Ermelo bestaat 10 jaar. Arda Konings

SchulpHulpMaatje Ermelo wijst al 10 jaar de weg bij financiële problemen: ‘Mensen raken verstrikt in een bureaucratisch doolhof’

9 november 2023 om 09:36 Maatschappelijk Tips van de redactie

ERMELO Maak je je zorgen omdat je niet uitkomt met je geld? Kom je geld tekort doordat je persoonlijke situatie, bijvoorbeeld door een scheiding of werkloosheid, is veranderd? Heb je schulden of dreig je in de schulden te komen? Je bent niet de enige. In Ermelo heeft 1 op de 10 mensen problemen om rond te komen. SchuldHulpMaatje Ermelo pakt samen met jou je geldproblemen aan; gratis en zonder oordeel.

SchuldHulpMaatje draait dit jaar alweer 10 jaar mee in Ermelo. Dit wordt gevierd met een symposium waarbij Gerard Geijtenbeek als nieuwe voorzitter zal worden voorgesteld en Wout Lourens de scheidend voorzitter is. Wout is vanaf het begin betrokken geweest bij de Stichting als coördinator en veldwerker. Hij verzamelde maatjes die hij koppelde aan hulpvragers. 

SCHAAMTE EN WANHOOP 

,,Ik heb zeker goede herinneringen aan het voorzitterschap bij Schuldhulpmaatje. Het is een landelijke organisatie en sinds 2013 is er dus een lokale afdeling gestart in Ermelo door de lokale kerken vanuit de diaconie. Je moet je voorstellen dat er bij de schuldhulpvragers een gevoel van schaamte en - soms - wanhoop is, wanneer er vaak in de late avonduren achter de computer gezocht wordt hoe ze van hun financiële problemen af kunnen komen. Vaak melden mensen zich aan de (te) late kant en wachten dus eigenlijk te lang, om hulp in te schakelen. Het water staat hen dan al aan de lippen en ze dreigen al kopje onder te gaan. Er moet dan wel even iets gebeuren om het schip weer in rustiger vaarwater te krijgen,” legt Lourens uit.

BUREAUCRATISCH DOOLHOF

Jong en oud, van alle rangen en standen, iedereen kan aankloppen voor hulp. 

Mensen zien er als een berg tegenop en geven de moed op

,,Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wie er aanklopt om hulp. Een groot probleem in Nederland is echter, dat mensen de weg niet goed weten te vinden in de bureaucratische wereld waar ze hun rechten te gelde kunnen maken in de vorm van toeslagen, subsidies of uitkeringen. Ze raken verstrikt in een doolhof. Maar ze zien er vaak ook als een berg tegen op en of geven de moed op, om dingen uit te zoeken. Dat is tevens ook een belangrijke oorzaak van de problemen,” vult Wout verder aan.

‘HET KAN IEDEREEN OVERKOMEN’

Inmiddels zijn er toch heel wat hulpvragen de afgelopen jaar binnen gekomen en zetten zo’n 15 maatjes (vrijwilligers) zich in voor de stichting. Gerard Geijtenbeek: 

Het kan zomaar gebeuren dat je op straat belandt

,,Het is van groot belang dat de hulpvragers ons weten te vinden. Toen Wout me benaderde om hem op te volgen, had ik meteen interesse. Want financiële problemen kunnen ons allemaal overkomen. Zo’n 10 jaar geleden heb ik wel eens een dag meegelopen in Amsterdam op straat met een dakloze. Confronterend! Ook dat kan iemand zomaar overkomen, dat je op straat belandt, soms binnen een half jaar. Dat kan domme pech zijn, door een auto-ongeluk, een kind dat overlijdt, je raakt je baan kwijt en belandt in de schulden. Wij zijn een luisterend oor, wijzen de mensen de weg in de procedures en helpen ze hun financiën op orde te krijgen. Een dankbare taak!”

Contact en aanmelden kan via: 06-45255215 of 06-20741642.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie