Inwoonster van Ermelo Sylvia Imhof (links) en energiemaatje Karla Grevelink van Veluwe Duurzaam met de energiemonitor.
Inwoonster van Ermelo Sylvia Imhof (links) en energiemaatje Karla Grevelink van Veluwe Duurzaam met de energiemonitor. Foto: Marco Jansen

Energie besparen? Sylvia kreeg geld terug na bespaartips van energiemaatje

26 januari 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO Voor mensen met een lager inkomen die moeite hebben om hun energierekening te betalen is er het energiemaatje van Veluwe Duurzaam en de gemeente Ermelo. Sylvia Imhof was in Ermelo de eerste die gebruik maakte van deze gratis ondersteuning. Energiemaatje Karla Grevelink heeft haar gedurende negen maanden geholpen.

Sylvia (55) woont al 21 jaar in Ermelo. Haar huurwoning is een hoekhuis gebouwd in 1980. 

Ik heb een longziekte en het was gewoon te koud in huis

„Veluwe Duurzaam zocht mensen die graag hun huis wilden verduurzamen en geld wilden besparen. Ik heb contact opgenomen om mee te doen aan het project. Ik heb een longziekte en het was gewoon te koud in huis. Het huis is vochtig, de buitenmuren en ramen zijn kletsnat. Ik had zelf al de muren en de vloer laten isoleren en er zit nu dubbel glas in de voordeur. Dat betekende voor mij een huurverhoging, maar het hielp weinig.”

ENERGIEMONITOR

In januari 2022 is Karla (61) uit Ermelo gestart als energiemaatje. Na de kennismaking heeft zij een energiemonitor geïnstalleerd. „Dit geeft gedurende negen maanden inzicht in het verbruik, wat je direct kunt zien. Je kunt het tarief van je contract aangeven en een budget instellen, waarna het apparaatje aangeeft of je eronder blijft of eroverheen gaat. Zo zie je of je goed bezig bent of wat moet veranderen.”

IN DE KOU ZITTEN

Sylvia had op dat moment een mooi contract met een lage prijs. Ze was ook al jaren heel kritisch op haar verbruik. 

Ik betaalde 80 cent per kubieke meter gas maar nu is dat 3,45

,,Ik heb dikke kleding aan en zet de verwarming op 18 graden. Als alleenstaande moeder met een laag inkomen moet ik zuinig zijn. Ik betaalde 80 cent per kubieke meter gas, maar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne werd dat 3,45 euro per kuub. Dat gaf onzekerheid, ik kan niet in de kou gaan zitten.”

TIPS OM ENERGIE TE BESPAREN

Na tips van de energiecoach zijn diverse besparingsmaatregelen genomen. Karla: „We hebben radiatorfolie aangebracht en een waterbespaarder op de keukenkraan. Ook zijn er deurdrangers aangebracht, zodat de deur automatisch dicht gaat en de warmte zo in de kamer blijft. Het zijn kleine energiebesparende maatregelen die je als huurder kunt doen. Andere praktische tips om gas te besparen zijn een stoommandje, zodat je aardappels en groente in één pan kunt koken en zo maar één pit nodig hebt. Ventileren helpt tegen luchtvochtigheid. Ik breng mensen op ideeën, maar ze hoeven het niet te doen.” Bij een evaluatie later in het traject heeft Karla een waterbesparende douchekop, ledverlichting en een oplaadtimer als presentje meegenomen. „Een handigheidje dat extra stroomverbruik voorkomt. Dat geven wij als aanmoediging en compliment.”

GELD TERUG

Het zijn voor Sylvia kleine beetjes, die wel hebben geholpen. 

Ik heb een hoop bespaard en geld teruggekregen

„Ik ben heel tevreden en ik heb het getroffen met Karla. Ik heb een hoop bespaard en geld teruggekregen van mijn energieleverancier.” 

„Ik vind het leuk om mensen verder te helpen”, zegt de Karla die op vrijwillige basis ook een gezin in Putten, drie mensen in Harderwijk en twee in Ermelo helpt. Aanmelden kan via veluweduurzaam.nl/advies/energiemaatje.

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie