Rachel Schelleman, die afhankelijk is van de toediening van zuurstof, en haar kat Gizmo in hun verduurzaamde huurwoning.
Rachel Schelleman, die afhankelijk is van de toediening van zuurstof, en haar kat Gizmo in hun verduurzaamde huurwoning. Francisca Meijsser

Energiemaatje voor energiebesparing

27 januari 2022 om 12:00 Wonen

ERMELO Veluwe-Duurzaam is onlangs gestart met het project Energiemaatje, bedoeld om mensen die minder te besteden hebben te helpen om energie te besparen. Veluwe-Duurzaam is het duurzaamheidsloket van de Noordelijke Veluwe, waaronder de gemeenten Ermelo, Putten en Harderwijk. 

Het project Energiemaatje gaat niet over het aanschaffen van zonnepanelen, warmtepompen of andere duurdere investeringen maar juist over kleinere energiebesparende maatregelen. Het maatje helpt bij het inzichtelijk maken van de energiekosten en het verlagen ervan. Zo krijg je gedurende negen maanden een energiemonitor in bruikleen. Deze wordt aangesloten op de slimme meter en daarmee ontdek je welke apparaten veel stroom gebruiken en of er sprake is van veel sluipgebruik, bijvoorbeeld door apparaten die lang in de stand-by modus staan. Je krijgt tips om te besparen en daarna zo nodig hulp van een van de mensen van het supportteam. Dit team van Veluwe-Duurzaam bestaat uit een groep handige mensen. Zij helpen bewoners graag verder met de toepassing van de energiebesparing.

Deze hulp kreeg ook Rachel Schelleman. Na langere tijd bij Bartiméus woonachtig te zijn geweest, kreeg zij twee jaar geleden bij UWOON een huurwoning aan de Dr. Holtropstraat in Ermelo toegewezen. ,,Het is geweldig fijn om een plek voor jezelf te hebben”, begint Rachel, die vanwege haar gezondheid 24 uur per dag zuurstof krijgt toegediend. Haar appartement straalt veel gezelligheid uit en poes Gizmo heeft het er ook duidelijk naar zijn zin. ,,Waar je dan wel tegenaan loopt zijn de financiën aspecten, zoals energierekeningen. Eerder woonde ik immers in een groot tehuis waar alles voor je geregeld werd en je er eigenlijk niet bij stil stond hoeveel energie er gebruikt werd.” 

MAGNEETJES Rachel kreeg hulp bij het inzichtelijk maken van haar energieverbruik en het installeren van verduurzamers ,,Ik heb een aanvraag gedaan voor een energiemaatje om mijn verbruik inzichtelijk te krijgen en vervolgens kreeg ik ook hulp bij het installeren van een aantal zaken, zoals het aanbrengen van radiatorfolie. Dat gaat met magneetjes”, vertelt Rachel. “Omdat ik slechtziend ben, kon ik dat niet zelf. Ook kreeg ik besparingsdopjes in de kranen en daarmee verbruik ik nu minder water. Een aantal van die besparende middelen kreeg ik gratis”, voegt zij blij toe. 

,,Ik vind energiebesparing niet alleen belangrijk voor mijn portemonnee maar minstens zo belangrijk voor het milieu. Ik wil daaraan ook graag mijn steentje bijdragen. Ik vind het ook beter om, wanneer het wat kouder wordt, een dekentje over mijn benen te leggen wanneer ik op de bank zit, dan de thermostaat hoger te draaien. Door de tips van het energiemaatje en het supportteam raak je vanzelf vindingrijk wat betreft verduurzaming en wordt het een soort uitdaging”, aldus Rachel. Een bezoek van een van de mensen van het supportteam is gratis aan te vragen bij Veluwe-Duurzaam.

Francisca Meijsser

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie