Het Sedum-dak met moestuintjes van Karla Grevelink.
Het Sedum-dak met moestuintjes van Karla Grevelink. Francisca Meijsser

Nationale duurzame-huizen route in Ermelo

21 oktober 2021 om 08:00 Natuur en milieu

ERMELO Binnenkort op 30 oktober en 6 november zijn er duurzame huizen te bekijken, ook in Ermelo. Zo kun je je laten voorlichten door de eigenaar en ter plekke de aanpassingen ter verduurzaming bekijken. Aanmelden moet via de site van de nationale duurzame-huizen route. Zo kan het bezoekersaantal worden gedoseerd. Ook kun je zo van te voren bepalen welke huizen je wilt gaan bekijken. In Ermelo staan er vijf huizen op de lijst, maar elders kijken kan natuurlijk ook.

Francisca Meijsser

Een overeenkomstig kenmerk van de vijf huizen in Ermelo is dat zij allen van het gas af zijn. Zo ook het huis van Karla Grevelink. Vol trots laat zij mij de vele aanpassingen van de woning zien. ,,In 2019 deed ik voor het eerst mee met deze route”, zo vertelt zij, ,,en toen waren er ook al veel aanmeldingen. Gelukkig kreeg ik daarbij hulp van energiecoach Han Kattenwinkel en niet in de laatste plaats van mijn moeder die voor koffie en thee zorgde”, zo voegt zij lachend toe. ,,Sindsdien heb ik niet stil gezeten met het verduurzamen. Als je je erin gaat verdiepen wordt het steeds leuker, het is voor mij tot een echte hobby uitgegroeid”, zo laat Karla enthousiast weten. 

,,Ik begon met het aanschaffen van infra-rood panelen voor de verwarming van het huis. Helaas kunnen wij hier geen zonnepanelen plaatsen omdat het huis grotendeels in de schaduw staat. Daarom kocht ik winddelen van de windcentrale. Dat is een soort coöperatie van mensen met één windmolen. Zo draag je bij aan duurzame energie en het levert een kleine winst op ten aanzien van je stroomrekening. Water verwarmen doe ik door middel van doorstromers”, zo vervolgt zij. ,,Die verwarmen het water pas op het moment dat je het nodig hebt. Omdat ik toch geen zonnepanelen kon plaatsen heb ik op het dak van de garage sedum (vetkruid) en moestuintjes.” Die doen het daar wel en het draagt bij aan een beter milieu, en wie wil er niet eten van sla en spinazie van zijn eigen dak? 

Enthousiast als Karla is werd zij kortgeleden vrijwilliger bij het supportteam van Veluwe Duurzaam. Ze geeft daar advies over kleine energiebeperkende maatregelen, bijvoorbeeld over radiatorfolie met een magneetstrip. Die is gemakkelijk aan te brengen en niet storend zichtbaar. Ook waterbesparing vindt zij belangrijk en daarom heeft zij natuurlijk gebruik gemaakt van de subsidieregeling van de gemeente bij de aanschaf van een regenton. ,,In de toekomst wil ik ook nog een groene minibieb beginnen”, zo voegt zij tenslotte toe, ,,daarin komen dan enkel boeken en tijdschriften over groener en duurzamer wonen.’’

Bij andere deelnemers aan de route kan men zich weer laten voorlichten over bijvoorbeeld de warmtepomp. Zo’n pomp verbruikt aardig wat stroom, dus dan zijn zonnepanelen eigenlijk een onmisbare toevoeging. Het water, van 120m diep opgepompt, wordt van 13 naar 30 graden verwarmd en door het huis geleid. Dat is de situatie in de winter. In de zomer wordt de warmte vanuit huis door het koudere water juist afgevoerd en werkt het systeem als een airco. Informatie hierover en ook over de verschillende vormen van isolatie zijn volop te krijgen bij deze duurzame huizenroute.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie