,,Het meest duurzaam is dat wat je niet koopt”, is de slotsom van Gera van den Berg.
,,Het meest duurzaam is dat wat je niet koopt”, is de slotsom van Gera van den Berg. Francisca Meijsser

Zo kun je leuk leven met minder: Ermeloërs hangen aan de lippen van minimalist Gera van den Berg

21 november 2023 om 19:00 Maatschappelijk

ERMELO Hoe je met minder spullen, minder afval, minder energie en minder verspilling beter kunt leven. Dat was het thema woensdag 15 november van een avond in de Westerkerk, georganiseerd vanuit wijk West. Minimalist Gera van den Berg hield een lezing en er waren verscheidene Ermelose organisaties die zich daadwerkelijk met dit onderwerp bezig houden en die zich deze avond presenteerden. 

Overall-organisator Ad de Korte had zo vraag en aanbod handig gecombineerd. De vraag ‘hoe pak je dat aan, dat leven met minder’ kwam al op tijdens de lezing van Gera van den Berg, waar de avond mee begon. De spreekster, afkomstig uit Hierden, trekt door haar boodschap en haar enthousiaste manier van vertellen volle zalen. Bij deze gelegenheid in de Westerkerk waren er bijna honderd personen aanwezig. Een week eerder in Veenendaal hield zij een workshop voor wel 1.400 bezoekers. Niet alleen door lezingen en workshops heeft zij naamsbekendheid gekregen, ook door haar boek ‘Op Orde’, door haar website en door de podcast ‘Heerlijk Minimaliseren’. 

Gera is moeder van vijf kinderen en was ruim 20 jaar in het onderwijs werkzaam. Ze geeft zelf aan dat het eigenlijk een uit de hand gelopen hobby is waar ze anderen nu graag in laat delen doordat ze hen tips meegeeft voor een heerlijke en eerlijke manier van leven. ,,Het begon ooit met een schoolopdracht van mijn zoon”, zo legt zij uit. ,,Het ging over onze ecologische voetafdruk en hoe je de aarde minder kunt aantasten en zo minder sporen achterlaten.” 

ONTSPULLEN

Gera gaf veel praktische tips en adviezen. Allereerst moeten we ontspullen. ,,Kijk eens in je keukenla”, zo legt zij met behulp van beelden op de beamer uit. ,,Wees een taxateur, wat voor overbodigs ligt daar allemaal in, heb je echt wel acht aardappelschilmesjes nodig?” 

Kijk eens in je keukenla, heb je echt acht schilmesjes nodig?

Er gaan hierbij geluiden van herkenning door de zaal en omdat Gera bij haar verhaal het publiek ook betrekt, komen de reacties los. ,,Wees ook een poortwachter, bewaak goed wat er allemaal in komt”, zo geeft zij aan. Vooral aan de vele reclames moet men weerstand kunnen bieden. ,,Koop alleen wat je echt belangrijk vindt”, zo adviseert zij. ,,Ga terug naar de basis.” Zo vindt zijzelf bijvoorbeeld koffiezetten met behulp van een opschenkfilter heel fijn, vanwege de geur en het moment van ontspanning.


MINDER VERSPILLEN

Een ander doel is minder verspilling. Bijvoorbeeld bij het bereiden van broccoli kun je de steel ook heel goed gebruiken. Of bij het garen van rijst kun je energie besparen door de pan in een warme deken of iets dergelijks te zetten. Sommige producten kun je ook zelf goed maken, bijvoorbeeld een luchtverfrisser voor op de wc en de was kun je ook doen door er kastanjes aan toe te voegen in plaats van zeep. Besparen van afval kun je op vele manieren. ,,Kijk of het product enkel of dubbel verpakt is. Koop ook liever grootverpakkingen. Kijk naar tweedehands spullen, en dat geldt voor heel veel artikelen”, zo geeft zij aan. ,,Hoeveel kleding hangt er in uw kast die u vrijwel nooit draagt, beperk je tot je lievelingskleding en doe de rest weg. Een ander is er misschien weer blij mee.” En ook nu weer klinkt er een instemmend gemompel in de zaal. ,,Laat kapotte kleding repareren en dat geldt ook voor huishoudelijke apparaten”, en zo gaat het maar door met de tips. 

Het meest duurzaam is echter wat je niet koopt

,,Het meest duurzaam is echter wat je niet koopt”, is haar slotsom. Aan het eind van haar verhaal werd Gera onthaald op een warm applaus en kreeg ze een tasje met inhoud overhandigd. Dit tasje bleef op het podium achter en mocht meegenomen worden door een hulporganisatie of wie het maar goed gebruiken kon. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Er was gelegenheid voor de verschillende uitgenodigde organisaties om zich te presenteren. - Francisca Meijsser

DUURZAME ORGANISATIES 

Vervolgens was er een verloting waarbij de prijzen bestonden uit duurzame artikelen zoals een douchetimer, radiatorfolie en dergelijken. Daarna was er gelegenheid voor de verschillende uitgenodigde organisaties om zich te presenteren. De aftrap was voor Kringloopwinkel Ermelo waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Bij Schuldhulpmaatje kan men terecht om de financiën weer op orde te krijgen. De LETS Ermelo is een organisatie waarbij de deelnemers goederen en diensten met elkaar ruilen. Zij hebben ook een soort marktplaats-app waarbij een ieder zijn talenten en energie kan inzetten ten dienste van de ander. Men kan ook juist een beroep doen op een ander. Als actie voor deze avond kon men bij de tafel van de LETS al dingen ruilen. Zo werden er enkele gewonnen prijzen geruild voor andere spulletjes. 

ROMMELROUTE 

Naast de tafel van de LETS stond die van de Rommelroute, een initiatief van wijk West. Deze wordt gehouden op zaterdag 25 november en is voor iedereen te bezoeken. Dirk-Jan Vuijk vertelde een en ander over het Repair-Cafe. Elke 2e en 4e dinsdag van de maand kan men hiervoor in De Zaak van Ermelo aan de Herderlaan terecht tussen 9.30 en 12.00 uur voor de reparatie van allerlei zaken. 

,,De avond was een aangenaam en nuttig”, besluit bezoeker Lies van Aller. ,,Ik vond het een goed verhaal, niet alleen goed vanwege de milieu-aspecten, maar ook goed vanwege de financiële kant. Ik zag verscheidene mensen uit de wijk bij de verschillende info-tafels daar hun licht over opsteken.”

Francisca Meijsser

LETS Ermelo is een organisatie voor het ruilen van goederen en diensten.
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie