Gerco en Jenjer Overweg, Marlies Velema en Ulises, voor de Bummersheep garage in het buurtschap Speuld.
Gerco en Jenjer Overweg, Marlies Velema en Ulises, voor de Bummersheep garage in het buurtschap Speuld. Marco Jansen

Bij Bummersheep in Speuld komen mensen met last van depressie, angst en burn-out tot rust: ‘Een luisterend oor zonder oordeel’

2 april 2024 om 19:00 Maatschappelijk Tips van de redactie

ERMELO In het afgelegen Speuld, in het buitengebied van Ermelo, kom je via een zijweg van de Leuvenumseweg bij de Bummersheep garage van Gerco en Jenjer Overweg. Een knusse huiskamer met houtkachel, tv, koffietafel en banken. Buiten kijk je over de weilanden en bossen. In deze ontspannende omgeving komen mensen met psychosociale problematiek die zijn ‘vastgelopen in hun hoofd’ tot rust.

Gerco (58) en Jenjer Overweg (52) zijn hier in juni 2023 neergestreken aan het Lageveld. De Bummersheep garage is een voormalige varkensstal, een schuur van 11 bij 8 meter. Jenjer is hier in haar element. Haar initiatief Bummerscheep (verloren schaap), bestaat sinds 2017. Eerst ving ze jongeren op aan huis, vanaf februari 2020 werd een inloopruimte gehuurd aan de Stationsstraat 107B in het centrum van Ermelo. Tussen de coronalockdowns was Jenjer altijd het aanspreekpunt voor één op één gesprekken, maar helemaal ideaal was het niet. Met de Bummersheep garage aan huis is haar wens in vervulling gegaan.

ZICHZELF ZIJN

„De meeste mensen die bij Bummersheep komen zijn 25+ en hebben last van depressie, angst, een burn-out. Zeker na de coronaperiode hebben ze te lang binnen gezeten achter hun computer of met hun telefoon. Ze hebben moeite om onder de mensen te zijn. Maar als ze hier eenmaal zijn, dan vinden ze het een veilige plek waar ze zichzelf kunnen zijn. Ze hoeven niet te praten, kunnen met de honden spelen, op de bank een filmpje kijken of buiten helpen. Niks hoeft en er is geen oordeel. Ze worden gaandeweg socialer en gaan uit zichzelf met elkaar praten. Zo krijgen ze zelfvertrouwen om weer de wereld in te kunnen. Ze worden nooit in de steek gelaten.”

Marlies Velema (56), haar voormalige buurvrouw op Slenk & Horst, helpt al vier jaar mee als vrijwilliger. „Je kunt alleen jezelf veranderen, maar ik wil wel aangeven dat ze het waard zijn en mogen genieten van het leven. Het is ongedwongen en geen therapie. Je kan je verhaal kwijt en niks is raar. Mensen die zichzelf niet normaal vinden of zich eenzaam voelen, zie je opbloeien.”

GOED GEZELSCHAP

De mooie plek, de ongedwongen setting, het spelen met de honden, en de klusjes die er in en om het huis te doen zijn heeft ook Ulises (32) veel gebracht. Als vluchteling kwam hij anderhalf jaar geleden naar Nederland, nu woont hij in Ermelo. „In mijn thuisland was ik advocaat, maar kon ik niet meer veilig werken. Het was moeilijk, want ik was meer dan een jaar alleen, terwijl mijn gezin ondergedoken zat.” Via een whatsapp bericht kwam hij in contact met Jenjer. Wat begon met informeel ‘hallo’ zeggen, leidde tot een gesprek aan de koffietafel. „Ik wilde met iemand praten. Nu ben ik hier in goed gezelschap.”

Dit paasweekend was er een game night om elkaar beter te leren kennen. Gerco: „Wie tussen wal en schip valt vindt hier een luisterend oor, ondersteunend aan de zorg.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie