Cher Korver, Kees van de Bunte, Patrick Adam voor aanvang van de met 67-48 gewonnen wedstrijd tegen RBVM Middelburg.
Cher Korver, Kees van de Bunte, Patrick Adam voor aanvang van de met 67-48 gewonnen wedstrijd tegen RBVM Middelburg. foto: H. Jansen

Topsport vanuit de rolstoel, bij eredivisionist DeVeDo kijken ze naar mogelijkheden: ‘Rolstoelbasketbal is teamspel, snelheid en dynamiek’

19 maart 2024 om 16:10 Basketbal Tips van de redactie

ERMELO S.c. DeVeDo - Sportclub De Veluwse Doordouwers - is een inclusieve vereniging, met momenteel 34 leden, van wie een aantal recreatief. Kees van de Bunte, Cher Korver en Patrick Adam vertellen over de club en rolstoel- basketbal: ,,We kijken naar mogelijkheden, niet naar beperkingen.”

Kees van de Bunte (57) is voorzitter van de club, hoofdcoach en speler van het tweede team. De Ermeloër is in het dagelijks leven reclasseringsmedewerker in de verslavingszorg en al ruim 45 jaar actief in rolstoelbasketbal. Hij heeft een aangeboren lichamelijke afwijking en verminderd loopvermogen en zit daarom in een rolstoel. ,,Naarmate je ouder wordt, is dat makkelijker om je te verplaatsen. Ik kan wel blijven lopen met krukken, maar dan krijg je slijtage aan je lichaam en kun je straks niks meer.”

‘VOETBAL GING NIET MEER’

Patrick Adam (29) is speler van het eerste team en doet als bestuurslid alle communicatie en media-uitingen. Hij heeft reuma en speelt nu 12 jaar bij DeVeDo. ,,Ik heb tot mijn 12e gevoetbald bij FC Horst, maar dat ging gewoon niet meer. Via het revalidatiecentrum in Utrecht ben ik in aanraking gekomen met rolstoelbasketbal en bij toeval zat er een club aan het eind van de straat, in sporthal Calluna. Ik wist toen niet dat dit er was.” Adam werkt sinds 2014 in de reclame en verhuurt partymaterialen. ,,In het dagelijks leven heb ik er geen last van.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Kees van de Bunte, Patrick Adam en Cher Korver spelen al jaren rolstoelbasketbal. - Marco Jansen

GEMENGDE SPORT

Cher Korver (47) uit Nijkerk speelt al 28 jaar rolstoelbasketbal en wist als valide sporter niet van het bestaan ervan. ,,Ik heb vanaf mijn 10e dystrofie, dit is een verkeerde werking van spieren en zenuwen. Tot mijn 17e kon ik nog met krukken lopen, sindsdien zit ik in een rolstoel.” Korver sportte ontzettend veel. ,,Ik turnde en toen ik dat niet meer kon en dat kwijtraakte, ging ik zwemmen. Dat vind ik nog steeds heerlijk, maar gaf niet de wedstrijdprikkel die ik nodig had. De eerste keer dat ik rolstoelbasketbal zag, wist ik: dit wil ik. Het teamspel, teamgevoel, de snelheid en dynamiek.” Korver speelt ook in het eerste team, dat bestaat uit negen mannen en drie dames. De Nederlandse competitie is gemengd, maar dat geldt niet voor de nationale dames- en herenteams.

TOPSPORTSTATUS

De Nijkerkse is ook al 27 jaar international en heeft een topsportstatus. Haar dagelijks leven ‘is’ basketbal. ,,Ik ben fulltime basketballer en train gemiddeld 20 uur in de week. Twee keer twee uur bij DeVedo en de rest op Papendal.” De Nijkerkse heeft zes Paralympische Spelen, zeven wereldkampioenschappen en ‘een boel’ EK’s achter haar naam. Met al haar ervaring is ze aanvoerster van DeVeDo 1. ,,Ik denk dat ik sturend ben, ik speel ook samen met jonge gastjes van acht of negen jaar; de diversiteit is leuk. Nieuwe mensen leren van anderen hoe ze omgaan met hun handicap.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


DeVeDo plaatste zich zaterdag voor de play-offs. - H. Jansen

NIET MEER VALIDE SPORTEN

Het eerste team speelt in de eredivisie van het rolstoelbasketbal, het tweede team twee klassen lager in de tweede divisie. Van de Bunte: ,,Wij beoefenen deze sport omdat we iets beperkt zijn; rolstoelbasketbal is voor mensen met een lichamelijke beperking en met langdurig blijvende sportblessures, zoals een versleten knie of na veel operaties. Wij zeggen: als je niet meer valide kunt sporten, kom bij ons kijken en stap in een rolstoel. Al mag je ook meedoen zonder beperking.”

CLASSIFICATIESYSTEEM

De Nederlandse competitie kent een classificatiesysteem van 1 tot en met 4,5: hoe zwaarder je handicap hoe lager het aantal punten. Een valide sporter is standaard 4,5. ,,Iemand met een hoge dwarslaesie (verlamming) die geen balans heeft met zitten, heeft 1, maar iemand met een onderbeen amputatie die zittend geen probleem ervaart, is 4,5. Zo stel je een team van vijf spelers in het veld samen met 14,5 punten in totaal, al vind ik dat je met minimaal 10 een wedstrijd moet spelen”, legt Korver uit. Zij heeft 2,5 als classificatie evenals Adam; Van de Bunte heeft 3,5.

NIET ZOMAAR EEN BALLETJE GOOIEN

Het eerste team van DeVeDo bestaat uit spelers uit Midden-Nederland, van Zwolle tot Utrecht en van Apeldoorn tot Almere. ,,We zijn als club een boegbeeld voor rolstoelbasketbal”, vertelt Van de Bunte. De club heeft momenteel 34 leden, de jongste is 8, hij is met 57 jaar de oudste. ,,We willen gewoon spelen naar de mogelijkheden, niet teveel praten over wat je niet kan. Je wordt hier opgeleid om te basketballen, niet om een balletje te gooien, al kan je dat op vrijdagavond wel recreatief doen. Op eredivisieniveau spelen we de sport zoals het hoort. We willen nog uitbreiden naar een derde team, voor de eerste divisie.”

BEKERFINALE

DeVeDo 1 was vorig jaar ongeslagen landskampioen, dit jaar staan ze vierde in de eredivisie, die uit zes clubs bestaat. Blessures, ziekte en verhoogde concurrentie worden als oorzaken genoemd. ,,Zeker in het begin van dit seizoen kostte dat punten”, weet Van de Bunte. Toch is er nog kans op een prijs, zaterdag 23 maart speelt de club de bekerfinale tegen Middelburg in het Topsportcentrum Almere. Korver is bezig met inventarisatie en verwacht dat er een man of 40 publiek meegaat. Na twee keer verlies won DeVeDo zaterdag met 67-48 van RBVM en plaatste zich voor de play-offs. Adam verwacht opnieuw een spannende en harde wedstrijd. ,,Als we compleet zijn, kunnen we van ze winnen.”

AMBITIE

Van de Bunte is ambassadeur voor aangepast sporten in het nieuwe sportcomplex De Zanderij. Zijn ambitie is in de toekomst toernooien organiseren en de BeNeLeague (competitie van vijf Nederlandse en vijf Belgische teams) naar Ermelo halen. ,,Deze locatie naast het voetbalveld is meer open en uitnodigend dan Calluna. We spelen zaterdag thuis om 16.00 uur en er kwam ook een groepje voetballers enthousiast kijken.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie