Trampolinespringster Eline Westhuis in actie in de nieuwe turnhal.
Trampolinespringster Eline Westhuis in actie in de nieuwe turnhal. LR Sportfotografie

Enkele opstartproblemen, maar sportcomplex De Zanderij in Ermelo is ’grote vooruitgang’: ZEW, Sparta en DeVeDo delen eerste ervaringen

9 februari 2024 om 19:00 Sport Tips van de redactie

ERMELO Sportcomplex De Zanderij is sinds 22 januari operationeel. Twaalf basisscholen krijgen er gymles van Sportbedrijf Interactie. ZEW, Pauwervoll, Sparta, Devedo, Shuttle Pauwer, Ad Fundum en ‘s Heeren Loo zijn de grootste gebruikers. Wat zijn de eerste ervaringen met de nieuwe faciliteiten?

Het nieuwe sportcomplex is energie- en klimaatneutraal. ,,De reacties zijn positief en de geluiden heel enthousiast. Het is een fijn zwembad en de akoestiek is verbeterd. Ouders op de tribune zijn meer betrokken bij de zwemles”, meldt Jessica Doude van Troostwijk, van Sportbedrijf Interactie Ermelo. 

DRIE GYMZALEN EN BEWEEGHAL

Doude van Troostwijk spreekt van een grote vooruitgang. ,,De sporthal heeft drie te scheiden gymzalen en een beweeghal. Het basketbalveld is 28x15 meter. Er is belijning voor volleybal, basketbal, badminton, korfbal, handbal en zaalvoetbal. De houten vloer heeft een coating. Het wedstrijdbad is 25 bij 17,5 meter en heeft zes banen, met een tribune voor 100 mensen, waardoor publiek meer overzicht heeft.”

EXPLOITATIE HORECA

De horeca gaat Interactie zelf exploiteren. ,,We wachten nog op meubilair en apparatuur. We hopen uiterlijk eind maart te starten, tot die tijd maken we afspraken met verenigingen om toch iets te serveren. Als de kantine opengaat krijgt deze net als Triade de badge Gezonde kantine. Een derde bestaat uit gezonde producten.”

ANDERE SPEELBELEVING 

Thijs Waardenburg is keeper van het eerste team van de startgemeenschap ZEW-Triton. Zaterdag 3 februari speelde hij de eerste thuiswedstrijd tegen Thetis 1 uit Bemmel en won met 11-8. ,,Het was bijzonder, maar ook wel spannend en onwennig voor mij als keeper om in zo’n nieuw bad te spelen. In ons vorige bad kon ik in het midden blijven liggen en mij oriënteren op de middelste baan. Nu is er een extra baan en ligt het doel tussen twee banen in. Het bad is breder en er zijn wel lijnen om het iets smaller te maken, maar het geeft ook voor de andere spelers toch een andere speelbeleving.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De jeugd van ZEW speelde zaterdag in het nieuwe wedstrijdbad. - Thijs Waardenburg

WATERTEMPERATUUR

Het wedstrijdbad voldoet aan de wensen. ,,De watertemperatuur (28 graden) is ook prettig voor waterpolo. Het is aan de frisse kant als je erin springt, maar heerlijk bij het zwemmen. De scheidsrechters vinden het goed verlicht; echt een sportbad.”

ZWEMBADTRIBUNE 

De 43-jarige Ermeloër vervolgt: ,,We plannen nu zoveel mogelijk thuiswedstrijden achter elkaar, zodat de teams ook bij elkaars wedstrijden gaan kijken. Zaterdag speelden vijf van de zes teams thuis en zat de tribune vol met publiek. Dat was tof om te zien.”

OPSTARTPROBLEMEN

Opstartproblemen zijn er ook nog, maar dat hoort erbij, vindt de doelman. Zo waren er verlengsnoeren nodig voor het scorebord en is er nog geen horeca. ,,Bij waterpolo willen sommigen langs de kant graag een drankje drinken. Een biertje voor het sociale stuk, hoort erbij. Dit kan nu niet, dus zag je mensen buiten staan met drank en op de ramen slaan om mee te leven, bijzonder.”

ELF METER HOOG

Trampolinespringster Eline Westhuis (17) uit Harderwijk traint twee keer per week bij Sparta Ermelo. Zij ziet dat de nieuwe turnhal de nodige voordelen heeft. ,,Eerst moesten we altijd de trampolines opzetten en afbreken. Dit is heel veel werk, we waren er in totaal wel een half uur mee bezig. Nu mogen ze blijven staan.” De trampolines zijn hetzelfde, maar de matten eromheen zijn nieuw. ,,Er liggen nu airtracks; dit zijn matten met lucht erin die zorgen voor vering, waardoor we als we van de trampoline vallen een zachte landing hebben. Ook is er een valkuil: een bak met schuimblokken erin. Hier staat een trampoline voor zodat we allerlei nieuwe sprongen kunnen oefenen.”

PROFESSIONEEL

De zaal, waar ook de turnafdeling van Sparta gebruik van maakt, is elf meter hoog. ,,Dit is veel hoger dan de oude situatie. Het is heel fijn, maar ook wel even wennen. In de oude zaal heb ik zo vaak gesprongen dat ik wel weet hoe ver ik van het dak af zit. Dit is nu een beetje moeilijk in te schatten. De hal is veel groter en ruimer en ziet er professioneel uit. Als deze helemaal af is, denk ik dat we er in de toekomst wel wedstrijden in kunnen organiseren.”


De sporthal van De Zanderij is een unieke hal voor rolstoelbasketbal. - Thijs Waardenburg

UNIEKE SPORTHAL

Kees van de Bunte (56) uit Ermelo is voorzitter, hoofdcoach en speler van het tweede team bij Devedo. De rolstoelbasketballer is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de sporthal. ,,Onze wensen zijn meegenomen in het ontwerp. We wilden graag twee wedstrijdvelden, zodat meerdere teams tegelijk een toernooi kunnen spelen. De toernooidivisie, die Devedo 2 zaterdag 10 februari voor het eerst speelt, is met zes teams. Voor de eredivisie, waar Devedo 1 speelt, is er een centercourt.” Dit team speelde op 3 februari voor het eerst een bekerwedstrijd in de nieuwe hal. ,,De veldafmetingen zijn volgens NOC*NSF maatstaven, met een stuk grotere uitloopruimte dan in Calluna, waar de achterlijn de muur was. Het digitale scorebord kun je in tweeën splitsen. Het is een unieke sporthal voor rolstoelbasketbal, een mooie vooruitgang.”

TOEGANKELIJKHEID

Tijdens een sportseizoen verhuizen vergt flexibiliteit. Van de Bunte zit met andere gebruikers en de coördinator van Interactie in een groepsapp. ,,Het nieuwe complex is veel groter dan Calluna. Het is een nieuw huis, dat we in samenwerking moeten inrichten. Zo is de toegankelijkheid nog niet helemaal pico bello; we missen nog elektrische deuren die opengaan en douchezitjes zijn in twee kleedkamers geregeld. We melden het bij de coördinator en het wordt opgepakt. De hoofdingang is nog niet geopend en de kantine is nog niet voor elkaar. Het is wel fijn als mensen straks een bakje koffie kunnen krijgen.”

Marco Jansen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie