Op 23 maart wordt de Mattheus van Bach uitgevoerd, een mijlpaal voor de COV.
Op 23 maart wordt de Mattheus van Bach uitgevoerd, een mijlpaal voor de COV. Arda Konings

Mattheus Passion mijlpaal voor 100-jarige Veluwse oratoriumvereniging: van zingen in de badkamer naar klassiek meesterwerk

12 maart 2024 om 19:00 Muziek Tips van de redactie

ERMELO Elke maandagavond wordt er naar hartenlust gerepeteerd in kerkgebouw ‘De Voorhof’ in Ermelo door de koorleden van de Christelijke Oratorium Vereniging NW Veluwe, dat op de kop af in maart 100 jaar bestaat.

Voorzitter Henk Eijsenga, secretaris Ada van Klei en leden van de jubileumcommissie Riet Sportel en Hessel Nentjes steken hun liefde voor het zingen niet onder stoelen of banken. Ze vertellen honderduit. Zo is tenor Henk sinds zijn pensioen elke maandagavond bij het koor gaan zingen. ,,Het was vroeger alleen zingen in de badkamer voor mij”, lacht hij. ,,Maar nu heeft het zangvirus me echt te pakken.”

WARE ZANGBESTEMMING

Riet daarentegen, zong vanaf haar 16e al bij een gospelkoor maar is pas ‘goed terecht gekomen’ sinds ze klassiek is gaan zingen. Ada was van jongs af aan gecharmeerd van oratoriawerken en Hessel vond na operette, pop- en musicalkoren ook zijn ware zangbestemming bij de klassieke muziek. ,,Bovendien kende ik de dirigent, Jurriaan Grootes. Een fijne, vakkundige dirigent”, vult hij aan. 

GROOTMEESTER BACH

Zo heeft de COV de afgelopen 100 jaar een enorm uitgebreid repertoire opgebouwd waarbij vele grote namen en prachtige klassieke werken passeren van Haydn, Mozart, Schubert, Britten en vele, vele anderen. ,,Meestal wordt er een werk uitgevoerd met medewerking van een orkest en solisten. En soms zingen we iets geheel à capella (zonder begeleiding) zoals met bijvoorbeeld Russisch Orthodoxe Kerkmuziek. Of een werk als de Petit Messe Solenelle van Rossini, met piano en harmonium. Dat vinden we ook fantastisch om te doen. Maar voor velen is grootmeester Johan Sebastiaan Bach toch wel de meest favoriete componist”, vertelt het viertal verder. 

(Tekst gaat verder onder de foto) 


Elke maandagavond wordt er naar hartenlust gerepeteerd in kerkgebouw ‘De Voorhof’. - Arda Konings

MOOISTE WERK

Wat ze het mooiste werk vinden dat ze hebben gezongen? ,,De Mattheus Passion, het Weihnachtsoratorium, de Hohe Messe,” klinkt het vrij eensgezind. ,,Maar soms ga je gaandeweg het repeteren van een bepaald muziekstuk houden. Zoals de Missa Tango, of het Requiem van Karl Jenkins. Ook al lijkt dat aanvankelijk lastiger om het je eigen te maken.”

TENOREN TEKORT

Momenteel telt het oratoriumkoor ruim 70 leden, er zijn tijden geweest dat het er dik boven de 100 waren. De leden zijn afkomstig uit Ermelo, Harderwijk, Putten, Nijkerk, Zeewolde, Dronten, Elburg en Apeldoorn. ,,Er is wel een sopranen-stop. Het vinden van goede tenoren is helaas wat moeilijker, die zijn niet zo dik bezaaid. De Mattheus wordt dubbelkorig uitgevoerd. Gelukkig hebben we een aantal tenoren die op projectbasis meedoen. Soms blijft er dan wel eens na afloop van een concert een tenor bij ons hangen. Die wordt dan meteen enorm in de watten gelegd! Dus ja, nieuwe tenoren zijn van harte welkom bij ons. Aanmelden kan altijd via de website. Een nieuw lid mag sowieso altijd eerst een paar weken proefdraaien om de sfeer te proeven. Uiteraard is het handig om zangervaring te hebben en noten te kunnen lezen.”

Van de koorleden wordt verwacht dat ze thuis de nootjes instuderen. Dat kan via een instrument, maar ook middels mp3-bestanden met ingezongen partijen. ,,Zingen is gewoon hartstikke mooi. Soms komen we hier op maandagavond wel eens vermoeid binnen, maar we gaan altijd weer met vernieuwde energie huiswaarts.” 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Van de koorleden wordt verwacht dat ze thuis de nootjes instuderen. - Arda Konings

VIJF DIRIGENTEN 

Door de afgelopen 100 jaren heen hebben slechts 5 verschillende dirigenten voor het koor gestaan, te weten Maarten van Ree, Willem Hülsmann, Jos vermunt, Maarten van Leer en Jurriaan Grootes. ,,We zijn heel erg blij met onze huidige dirigent. Hij hoort echt alles en heeft veel muzikale kwaliteiten in huis,” aldus het viertal.

MIJLPALEN

Twee belangrijke mijlpalen dit jaar zijn dus de uitvoering van de Mattheus Passion op 23 maart in de Grote Kerk van Harderwijk en een gevarieerd najaarsconcert met muzikale hoogtepunten van de COV uit de afgelopen 100 jaar. Ook wacht de koorleden nog een feestavond met een receptie en een stadswandeling in Harderwijk. 

De Mattheus Passion op 23 maart begint om 19.30 uur. Kaarten 35 euro (middenschip), 20 euro zijbeuken; jongeren tot en met 16 jaar gratis. Kaarten via cov-nwveluwe.nl of ’s avonds in kerk. Meer info op www.cov-nwveluwe.nl/cov-noord-west-veluwe-100-jaar/.

Arda Konings
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie