Directeur Patrick Reeuwijk van Museum Het Pakhuis ziet de toekomst somber in als bezuinigingen Ermelo doorgaan.
Directeur Patrick Reeuwijk van Museum Het Pakhuis ziet de toekomst somber in als bezuinigingen Ermelo doorgaan. eigen foto

Actiedag Het Pakhuis: sluiting dreigt voor museum in Ermelo als subsidie wordt gehalveerd

2 juni 2023 om 19:00 Historie Tips van de redactie

ERMELO Indien de raad van Ermelo instemt met de bezuiniging van 105.000 euro op de subsidie aan museum Het Pakhuis verwacht directeur Patrick Reeuwijk dat over een half jaar de deuren worden gesloten en het faillissement wordt aangevraagd. Hij is verbaasd en verdrietig door het voorstel de huidige subsidie van 210.000 euro te halveren.

,,Hoe kan men dit bedenken”, zo reageert directeur Patrick Reeuwijk op het voorstel van het college van burgemeester en wethouders de subsidie te halveren. ,,De gemeente heeft zelf aan de basis gestaan van de oprichting van dit museum. Waarom draai je ons de nek om als je als gemeente iets wilt uitstralen door zo’n bezuiniging voor te stellen. Zo simpel is het namelijk wanneer ons budget halveert. Het is het bedrag dat we kwijt zijn aan de huur aan de gemeente en de energie. Dan houden we niets over om verder te kunnen gaan.”

CULTURELE INFRASTRUCTUUR

,,Dat gaan we de komende tijd ook de politiek aan het verstand te brengen. Wanneer je iets voor de inwoners en de toeristen wilt betekenen, moet je investeren. Dan heb je een goede culturele infrastructuur nodig. Bos heb je overal op de Veluwe, waarom zou je dan als toerist speciaal naar Ermelo komen? Zelfs de wolf kun je overal tegen komen.”

Bos heb je overal op de Veluwe, waarom zou je dan als toerist speciaal naar Ermelo komen?

,,Als je wilt opvallen, moet je gebruik maken van je erfgoed, het verhaal van je geschiedenis. Dat moet je hier ook doen. Ermelo heeft een interessante geschiedenis. We hebben hier de meeste grafheuvels van heel Nederland, doe daar iets mee. We hebben twee Marskampen. Daar zit een verhaal achter dat de komende jaren nog meer tot leven komt en waar we mee naar buiten kunnen treden. Er zit een bijzonder verhaal achter, dat zijn we nu aan het onderzoeken. De Romeinen zijn niet zomaar naar hier gekomen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Activiteit omtrent de Romeinen bij Museum Het Pakhuis. - Museum Het Pakhuis

MACHT EN PRAAL

,,Het verhaal van macht en praal. Hoe men vanuit de steppen van de Oekraïne en Rusland naar Ermelo is gekomen, dat is een inspirerend verhaal”, geeft Reeuwijk aan. ,,Hier kun je prachtig gebruik van maken. Je hebt het verhaal, zet het slim in.”

‘JE MEDEWERKERS LOPEN WEG’

Wanneer het museum vijftig procent moeten bezuinigen, is er onvoldoende geld om het museum draaiende te houden. 

Dan zou je het museum alleen met vrijwilligers draaiende moeten houden, dat red je niet

,,Je medewerkers lopen weg. Dan zou je het museum alleen met vrijwilligers draaiende moeten houden. Het klinkt misschien vervelend maar dat red je niet. Neem als voorbeeld het Veluws museum Hagendoorns Plaatse in Epe. Daar zit een enorme groei in aan bezoekers na het aantrekken van een beroepskracht. En die mensen gaan na afloop het dorp in.” Naast de directeur heeft het museum vier parttime medewerkers in dienst en veertig vrijwilligers.

PAKJESHUIS

Het Pakhuis is meer dan alleen een museum, zo zegt Patrick. ,,We bestaan nu 12,5 jaar. In die tijd zijn we ook, in samenwerking met de ondernemersvereniging, het Pakjeshuis geweest voor de intocht van Sinterklaas. Dat gaat ook niet meer door als wij de deuren moeten sluiten. We hebben de tentoonstelling gehad Ben en Eva over Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog. Die was druk bezocht en recent kregen we nog een reactie vanuit Canada.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Begin november verandert het museum in het huis van Sinterklaas, ieder jaar weer met nieuwe elementen. - Museum Het Pakhuis

CULTUREEL CENTRUM

,,We vervullen een sociale rol in Ermelo. Je kunt ons ook zien als een cultureel centrum. We hebben ook twee mensen lopen die de Nederlandser taal moeten leren. Zij vinden het hier ook fantastisch. Je kunt wel zeggen trek meer bewoners om inkomsten te genereren. Daarvoor wil ik mij ook hard maken. Maar net als bij een zwembad hou je een museum niet in stand zonder subsidie. Neem het Rijksmuseum. Daar komen heel veel mensen en toch moeten er miljoenen euro’s aan subsidie bij.”

SPIN-OFF

Patrick Reeuwijk kan maar één reden bedenken waarom binnen de culturele sector alleen het museum de klos dreigt te worden. 

Snelle stappen, snel thuis. Maar je moet je dan wel de gevolgen beseffen

,,Dat is lekker makkelijk, snelle stappen, snel thuis. Maar je moet je dan wel de gevolgen beseffen. Je bezuinigt niet alleen, je draait het beleid om. Je moet niet alleen kijken naar de kosten maar ook naar de spin-off. We werken er als museum aan mee dat Ermelo interessant wordt voor de toeristen die hier naar toe komen. Indien je hen niets hebt te bieden komen ze niet meer.”

ERFGOED VAN ERMELO

Van het erfgoed van Ermelo is al veel verloren gegaan vindt Patrick. ,,Koester daarom wat je nog hebt. We hebben als museum toekomst. Op de Veluwe wil men de kennis van de archeologie promoten. Wij doen dat al op onze manier en krijgen in die ontwikkeling een prominente rol. Als wij die niet kunnen pakken, gaat een ander museum er mee vandoor.”

,,Het voorstel ons weg te bezuinigen is in tegenspraak met die ontwikkeling. Het kind wordt met het badwater weggegooid. Je redt het niet door hier bijvoorbeeld een Rembrand op te hangen. Ik zou wel eens willen weten wat de echte reden is van het voorstel die 105.000 euro te bezuinigen.”

ACTIEDAG
Directeur Reeuwijk kondigt aan dat 10 juni een actiedag wordt. ,,We roepen dan mensen op met spulletjes van thuis hier langs te komen. Niet dat wij die inpikken maar we willen er graag een foto van maken zodat we nog meer van de geschiedenis van Ermelo te weten komen. De gemeente mag vijftig jaar bestaan, de geschiedenis gaat duizenden jaren terug. Het dreigt nu de verkeerde kant op te gaan terwijl we juist goed bezig zijn. We krijgen spullen van museum Het Valkhof die afkomstig zijn uit Ermelo en hier nog nooit zijn tentoongesteld.”

,,Laat als gemeente zien dat je trots bent op de geschiedenis van je dorp”, besluit Reeuwijk.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie