Afbeelding
Pixabay

Gemeente dient zienswijze in bij provincie Gelderland over windpark Horst

21 juni 2022 om 15:43 Duurzaamheid

ERMELO Bij het onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu (de zogenoemde milieueffectrapportage) van de komst van het windpark moet meer rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de natuurgebieden in de directe omgeving.

Dat zegt wethouder Ronald van Veen van de gemeente Ermelo. Het is één van de aandachtspunten die door de gemeente wordt meegegeven in de zienswijze die is ingediend bij de provincie Gelderland. Het gaat dan onder meer om het Groene Kruispunt dat onderdeel vormt van het bestemmingsplan Strand Horst. Maar ook voor de natuurgebieden Groot Dasselaar in Putten en de natuurgebieden nabij Horsterhoeve en Horst Noord in Ermelo.

PRIORITEITEN Inmiddels heeft het college ook prioriteiten vastgesteld waarmee rekening moet worden gehouden als het gaat om de komst van een windpark. Voor wethouder Van Veen is, zoals ook door de partijen in de raad aangegeven, draagvlak onder de inwoners van vooral Horst van groot belang. Door de ligging van het grootste deel van het grondgebied van Ermelo in Natura 2000 staan er veel mogelijke ontwikkelingen in Horst op de rol. Dat maakt dat er veel op de inwoners van dit gebied afkomt.

INSPRAAK Wethouder Van Veen bespeurt een afnemend draagvlak voor de komst van het windpark. Om inspraak te geven is er een klankbordgroep gevormd met daarin voor- en tegenstanders van de komst. In totaliteit gaat het om het plaatsen van zeven windmolens. Daarvan komt er één op Puttens grondgebied. Onder meer moet rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de wespendief, een beschermde soort. 

BESTAANDE PLANNEN De komst van het windpark mag op geen enkele wijze invloed hebben op de realisering van de plannen die bestaan voor Strand Horst en zijn vastgelegd in een inmiddels onherroepelijk bestemmingsplan. Het gaat dan onder meer om de komst van een hotel en een evenementenhal maar ook versterking van de natuur in het Groene Kruispunt. Onder meer voorziet dit onderdeel in de verdere ontwikkeling van het rietmoeras op het land en in het water en een rust- en foeragegebied voor watervogels. Dit moet plaatsvinden voor het hotel en de evenementenhal mogen worden gebouwd. De invloed van het windpark op dit gebied moet nadrukkelijk worden onderzocht, zo geeft Van Veen aan. Ook moet rekening worden gehouden met de wens van de raad een eco-park te realiseren langs rijksweg A28. Hier moet uitbreiding worden geboden aan Ermelose bedrijven die met ruimtegebrek te kampen krijgen.

WONINGBOUW Ook moet het onderzoek nadrukkelijk uitwijzen waar wel en geen woningbouw kan worden toegestaan. Tot die tijd neemt het college van burgemeester en wethouders geen besluiten op initiatieven die in voorbereiding zijn. Er wordt rekening mee gehouden dat er mogelijk een windmolen minder kan worden geplaatst om toch woningbouw te realiseren. Onder meer speelt nog een rol dat het Rijk nog geen afstandsnormen definitief heeft vastgesteld. Dat maakt dat voorlopig wordt gewerkt met provinciale richtlijnen. In de praktijk kunnen de eisen van het Rijk zwaarder uitvallen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie