Afbeelding
Pixabay

Afstandsnormen voor plaatsen windmolens

28 maart 2022 om 14:30 Overig

ERMELO Het CDA in Ermelo wil weten of de afstandsnormen die gelden voor het plaatsen van windmolens bekend zijn bij het college van burgemeester en wethouders. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die zijn gesteld door Sarath Hamstra. 

In de verkiezingscampagne is het CDA de wijken en buurten ingegaan om te horen wat er speelt. Een groot deel van de inwoners van Horst en Telgt maken zich zorgen om de komst van de windmolens. In het regeerakkoord is opgenomen dat er heldere afstandsnormen komen voor de bouw van windmolens op het land. Hamstra wil nu weten of de afstandsnormen al bekend zijn bij het college. Maar ook wat deze normen precies betekenen. ,,Is het mogelijk dat een uitkomst is dat er binnen deze afstandsnorm geen nieuwbouw of verbouw mag plaatsvinden?”, zo vraagt hij zich af. Hij wil ook weten wat deze afstandsnorm betekent voor functieverandering in het buitengebied en wat het betekent voor nieuwbouwplannen en mogelijke nieuwbouwplannen die gepland zijn in het buitengebied.

Bij het besluit het plan voor de plaatsing van de windmolens verder te ontwikkelen heeft wethouder Laurens Klappe aangegeven dat de aanleg van bijvoorbeeld een nieuw bedrijventerrein langs rijksweg A28 tot de mogelijkheden blijft behoren. Ook mag het plan geen invloed hebben op al vergunde activiteiten. De afstand tussen de windmolens kan, zo zegt de wethouder, wel betekenen dat er een windmolen minder kan worden geplaatst. 

HOOGTE In het plan wordt uitgegaan van de plaatsing van zes windmolens. Een daarvan komt op Puttens grondgebied. Bekend is dat BurgerBelangen Ermelo tegen het plan is, het CDA wil het standpunt eventueel heroverwegen. Geschilpunt is onder meer de hoogte van de windmolens. In het verleden is uitgegaan van een hoogte van tweehonderd meter, inmiddels lijkt deze te zijn verhoogd naar 250 meter. Wethouder Klappe geeft aan dat de hoogte onder meer onderdeel vormt van het onderzoek naar de gevolgen voor natuur en milieu van het plaatsen van windmolens.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie