Afbeelding
Foto: Pixabay

Onderzoek naar plannen windmolens

21 april 2020 om 11:47 Algemeen

Ermelo - Ermelo gaat onderzoek doen naar een combinatie van twee initiatieven voor het plaatsen van meerdere windmolens in het gebied Horst en Telgt. Omdat er raakvlakken zijn met plannen op het grondgebied van de gemeente Putten is besloten met hen samen te gaan werken.

Wijnand Kooijmans

Het eerste verzoek is 10 oktober 2019 ingediend door Innogy. Daarna is er 22 januari van dit jaar een principeverzoek ingediend door de buurtvereniging Horst en Telgt in samenwerking met Prowind. Het gaat in beide gevallen om een windpark ten zuidoosten van rijksweg A28 in het gebied Horst en Telgt.

Met het onderzoek wil het Ermelose college van burgemeester en wethouders ook voorkomen dat de plannen rond de ontwikkeling van Strand Horst worden ondermijnd. Het gaat om onder meer de bouw van een hotel, een evenementenhal, uitbreiding van bestaande bedrijven en de aanleg van een groen kruispunt.

Tegen dit plan is bezwaar gemaakt waardoor de gemeente nu wacht op een zitting van de Raad van State. De hoorzittingen daar liggen momenteel echter grotendeels stil door de maatregelen rond het corona-virus. De verwachting is dat de zitting plaats vindt in de tweede helft van dit jaar.

De plannen rond Strand Horst staan niet toe dat in de omgeving nieuwe plannen worden opgestart die ook ruimtelijk een impact hebben. De verwachting is dat door het starten van het onderzoek de eventuele planvorming met betrekking tot het windpark niet voor 2021 start.

De twee verzoeken moeten in belangrijke mate bijdragen aan de opgave die de gemeente Ermelo heeft binnen de regionale energie strategie (RES)maar ook aan de doelstellingen van de gemeente zelf. Met de realisatie van een windpark in Horst en Telgt kan namelijk een groot deel van de gemeentelijke ambities uit het duurzaamheidsprogramma worden gerealiseerd. De mate waarin is afhankelijk van de uiteindelijke opstelling, aantal en grootte van de windturbines.

Om de haalbaarheid te onderzoeken stelt de gemeente een deskundig onafhankelijke procesregisseur aan. Aan de inhuur betaalt de gemeente Ermelo 12.500 euro mee, een zelfde bedrag wordt betaald door de gemeente Putten. De overige vijftig procent van de procesregisseur wordt betaald uit de RES-gelden voor de regio Noord-Veluwe.

De conclusie van de gemeente is op dit moment dat er varianten denkbaar zijn waarin beide initiatieven naast elkaar kunnen bestaan. Dit pakt echter altijd nadelig voor één partij uit. Uit de te volgen procedure moet blijken welke varianten daadwerkelijk realiseerbaar zijn en op draagvlak kunnen rekenen.

Wanneer er uiteindelijk een gezamenlijke variant komt is de haalbaarheid hiervan ook, zo geeft het college aan, gemakkelijker te toetsen aan alle wettelijke regels.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie