Greet Termaat is columnist van het Ermelo's Weekblad.
Greet Termaat is columnist van het Ermelo's Weekblad. Greet Termaat
COLUMN

Columnist Greet Termaat constateert dat kakmadammen nog steeds bestaan

24 januari 2023 om 10:00 Column

Op tv hoorde ik afgelopen week een dame die zei: ,,Nee hoor, daar hebben wij als Hogere Klasse geen last van. Maar ja, daar werken we ook naar!”
Hogere klasse? Ik hoorde niet eens waar de vraag over ging, maar ik zag een paar dames op een golfbaan die geïnterviewd werden in een actualiteitenprogramma. Ik ga er vanuit dat de vraag ging over de inflatie waardoor alles zoveel duurder wordt en mensen moeite hebben om hun rekeningen te betalen.


De toon waarop zij sprak getuigde juist niet van veel klasse. Zichzelf in één zin boven het ‘volk’ verheffen en dan ook nog durven beweren dat ze héél hard werken, maar middenin de werkweek (van hun man waarschijnlijk) staan te golfen maken mij ongerust.
Ik heb als kind al veel moeite gehad om aan te moeten horen hoe het in het verleden ging met kasten, klassen, slavernij e.d. Maar dat er nog steeds mensen zijn hier in Nederland die zichzelf en alle anderen in hiërarchische klassen indelen had ik nooit meer kunnen denken.

Toch maar even op Wikipedia gekeken en toen kwam ik dit tegen: ,,Hogere middenklasse is de term die wordt gebruikt voor hoogbetaald, leidinggevend personeel met een aanzienlijk privévermogen, maar ondanks een grote mate van welstand (nog) niet in staat zijn om volledig van hun reeds vergaarde vermogen te leven. Leden uit deze klasse proberen zich vaak door gedragingen en uiterlijkheden tot de economische elite te rekenen.”
Zijn managers, directeuren, professoren, advocaten, doctoren werkelijk nog de ‘oude’ notabelen van vroeger? En dan ook nog de enigen die hard werken, dus het verdienen om in de top van de sociale ladder te staan?

En dan kijk ik uit het raam en daar zie ik dakdekkers in stromende regen en vrieskou op hun knieën zitten, deze moeten de broekriem aantrekken, letterlijk (gezien hun blote onderruggen, hihi) en figuurlijk. Met zware gasflessen, rollen bitumen, grote tegels sjouwen en dan ook nog de hele tijd boven de vieze brandlucht van het smeltende zwarte asfalt hangen. En al het andere bouwpersoneel dat deze maand onder ons complex doorlopend werkt om de eindstreep te halen. Over hard werken gesproken! 

Gelukkig kwam er pas in het nieuws dat mbo’ers de hbo’ers (en nog hoger geleerden) voorbij gaan streven in salaris omdat men eindelijk begrijpt dat zonder hen alles stopt. De vaak zwaar belaste uitvoerende werkers zijn de spil van onze maatschappij, zoals in de zorg, woningbouw, enz.

Eindelijk gaat de ‘lagere middenklasse’ dus gewaardeerd worden zoals het hoort.

Kakmadammen bestaan dus nog echt!

Greet Termaat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie