Afbeelding
Greet Termaat
Column

Snotlap

Column

Ineens is de zomer voorbij en er hangt een mistroostige, regenachtige, grijze lucht boven ons. Ik rijd door het buitengebied en zie overal, vaak kapotte, kletsnatte, droevig hangende vlaggen. 

Deze zijn het vast zat om nog langer al wapperend op de kop te hangen en protesteren misschien wel op deze wijze tegen de manier waarop ze getoond worden. Hun trots is dan gekrenkt, want als je zo misbruikt wordt, hoe kun je dan ooit nog vrolijk wapperen in de wind?
Ze hebben gezien hoe mensen en kinderen omhoog keken en hun wenkbrauwen fronsten omdat het niet klopte. Ze hoorden ze zeggen: ,,Hè? Waarom hebben ze de vlag op zijn kop gehangen, dat hoort toch niet?” De vlaggen zijn het hier waarschijnlijk gloeiend mee eens!

Vanaf 1813 ons nationale symbool, waarmee Nederland zich onderscheidt van de rest van de wereld. Maar ook gebruikt om te laten zien dat het Nederlandse volk feest vierde en vlag en wimpel toonde aan elkaar en de hele wereld. Er werden personen mee geëerd die voor, of namens ons land een grote prestatie hadden geleverd. 
En hoewel er wel een protocol is voor het uithangen van de vlag, kon de overheid helaas de vlagmisbruikers dit middel van protest niet verbieden. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Nou ja, ze hingen hoog genoeg en hinderden het verkeer alleen als bestuurders te lang naar boven bleven kijken.
Ook is het gebruikelijk de vlag niet te laten hangen of te hijsen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als de vlag ’s nachts blijft hangen, is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. Ook nu weer voorbedachte rade. Ze zitten aan lantaarnpalen, dus voldoende verlichting. Alleen zijn ze wel ’s nachts stiekem opgehangen en ook niet gehesen!

Gelukkig is nu de herfst aangebroken en kunnen ze weer schoon en gestreken de kast in tot een volgende festiviteit, want er is eindelijk een excuus gevonden om ze weer naar beneden te halen! ,,Als de kans op onstuimig weer en vlaggen die de weg op waaien toeneemt”, laat men weten, ,,dan moeten ze wel naar beneden voor de verkeersveiligheid.” Goed bedacht! 
Hoewel al die vlaggen aan de gevels vallen daar niet onder. Deze week zag ik een gevelvlaggenstok met daaraan een hele mooie grote boerenzakdoekvlag. Met mijn boerenverstand dacht ik toen: ,,Hee, als de boeren met dít prachtige symbool hadden geprotesteerd, dan was er niet zoveel gekwetstheid en verdeeldheid onder de bevolking gekomen!”

Waar een snotlap al niet goed voor had kunnen zijn!

Greet Termaat

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderboekenweek met thema Gi-ga-groen wordt leesfeest 34 minuten geleden
Afbeelding
Trainen volgens Wiel Coerver-methode tijdens Jeugdvoetbaldagen DVS’33 3 uur geleden
Afbeelding
Cabaretduo Eer & Nan speelt ‘Terugblik, vooruit!’ in De Rehobothkerk 4 uur geleden
Afbeelding
Van wanhoop tot feest bij open dag AZC in Harderwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Scooterrijders botsen frontaal op elkaar 9 uur geleden
Afbeelding
Ermelose Noor Oosterhoff Nederlands Kampioen Muay Thai 19 uur geleden
Afbeelding
Moonlight kanoën bij De Kanovijver ter ere van 50 jaar Ermelo gisteren