Columnist van het Ermelo's Weekblad Nancy-Els de Jonge.
Columnist van het Ermelo's Weekblad Nancy-Els de Jonge. Sara Muis
COLUMN

Nancy-Els de Jonge over jezelf overwinnen: ‘Dat is ronduit eng. Ook al ben je 62 en weet je precies wat je te zeggen hebt’

17 april 2024 om 09:00 Column

Ook als je volwassen bent kun je dingen spannend vinden. Dat geldt ook voor mij. Ik maak programma’s en producten voor ouders omdat ik geloof dat de beste coach thuis op de bank zit. Door mijn jarenlange ervaring als huiswerkbegeleider, mentor en docent, en niet te vergeten als moeder, wil ik ouders helpen deze coach te worden. Op die manier kan ik er voor veel meer kinderen en ouders zijn dan bij de huiswerkbegeleiding en dat is mijn missie. Als dwarse puber had ik graag de hulp gehad die ik de ouders hun kinderen leer geven. 

Maar opereren op deze nieuwe markt, met een nieuwe doelgroep en een online aanbod is onbekend voor mij. Het is een spel wat ik nog helemaal moet leren. Ik kan niet mijn gewone ding doen maar moet mezelf zeg maar opnieuw uitvinden. En dat is ronduit eng. Ook al ben je 62. Ook al weet je precies wat je te zeggen hebt.

En als ik het spannend vind, geldt dat zeker voor hem. 

Hij heeft ooit een opleiding niet afgemaakt. Vond het spannend. Vindt zijn vak heel leuk maar school vroeg iets wat hij erg lastig vindt. Steeds nieuwe mensen leren kennen. Steeds moeten presteren. Zijn werk organiseren.

Ik ben gevraagd hem te helpen alsnog zijn diploma te halen. Een serieus verzoek, want als het niet lukt gooit hij de handdoek vrijwel zeker in de ring. En makkelijk is het niet. Alleen al om op zijn school de juiste persoon te bereiken, kost een enorme inspanning. Zo moet hij steeds iets doen wat hij juist zo lastig vindt; bellen, mailen en nog een keer bellen en mailen.

Ik help hem door te zorgen dat hij de moed niet verliest. Door hem de ruimte te geven het zelf te doen en het niet over te nemen. Want wat hij moet leren gaat niet over zijn vak. Zijn vak verstaat hij al, daarin is hij juist heel goed. 

Zijn uitdaging is om ervoor te gaan. Door te zetten. Te bellen, te mailen, ruimte in te nemen. Niet op te geven. Daar help ik hem bij. Want daarvan leert hij verreweg het meest. Niet door het over te nemen maar door er voor hem te zijn, hem mijn vertrouwen in hem te laten voelen en zijn vertrouwen in zichzelf te helpen herstellen. 

Juist doordat ik zelf ook lang niet altijd alles makkelijk vind, kan ik naast hem staan. Er voor hem zijn. Hem laten groeien. Omdat ik hem begrijp en mezelf maar al te vaak in hem herken.

Nancy-Els de Jonge

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie