Alice Linthuis is al sinds 1996 hoofdtrainer Trampolinespringen bij Sparta Ermelo.
Alice Linthuis is al sinds 1996 hoofdtrainer Trampolinespringen bij Sparta Ermelo. Marja Stienstra

Ooit vloog ze zelf door de lucht, nu coacht Alice Linthuis trampolinespringers SPARTA Ermelo naar WK

7 november 2023 om 19:00 Gymnastiek Tips van de redactie

ERMELO Nadat ze in 1985 hielp als vrijwilligster bij het EK trampolinespringen, was de toen 17-jarige Alice Linthuis verkocht. Ze wilde ook over de kop gaan. Inmiddels is ze hoofdtrainer bij Sparta Ermelo en coacht anderen naar de top.

Alice begon met turnen in Hoogezand, maar haar toenmalige coach was trampolinespringster geweest en stak haar aan met het springvirus. En dus stopte ze met turnen om zich toe te leggen op het springen. 

TURNEN 

Ze is naar eigen zeggen oud begonnen op 18-jarige leeftijd. ,,Vanuit turnen had ik een goede basis en het springen bleek me goed te liggen, want vier jaar later deed ik mee aan mijn eerste EK in 1989. Toen was de ‘half-in half-uit’ nog een verplichte sprong. Ik kwam in Oranje terecht en heb daar 3,5 jaar mee gesprongen. Ik heb altijd genoten van het springen, het is grensverleggend!”

BLESSURE

Alice heeft jarenlang trampoline gesprongen, tot een blessure roet in het eten gooide. Ook kon ze maar moeilijk werk vinden in het noorden van Nederland. In 1996 trok ze daarom in bij haar vriend (inmiddels man) Rene in Almere. De liefde voor het springen bleef en nog datzelfde jaar kwam ze terecht bij Sparta Ermelo. Sindsdien is ze hier hoofdtrainer bij de afdeling Trampoline van Sparta. Hier geeft ze les aan de A-selectie, Jong Talent en aan een aantal recreatiegroepen. Daarnaast begeleidt ze wedstrijdsporters in de aanloop naar en op wedstrijden in binnen- en buitenland.  

WK JUNIOREN 

Toen ze kwam had ze een duidelijke visie voor Sparta: de club weer groot maken en weer richting internationaal gaan. En dat is gelukt. Er zitten nu 33 jongeren in de selectie en volgende week gaan enkele springers naar het WK trampolinespringen in Engeland. Van 16 tot en met 19 november vindt het WK Junioren plaats in Birmingham en vanuit Sparta doen er drie jonge sporters mee: Eline Westhuis (17), Emy Engel (18) en Twan Rieksen (13). Alice: ,,We zijn al maanden bezig met oefenen. Samen hebben we gekeken welke oefening ze daar willen springen. In de trainingen focussen we steeds meer om dichterbij die oefening te komen. We trainen zo’n 12-15 uur per week en training bestaat niet alleen uit springtraining, maar ook uit ballet en krachttraining.”

VERPLICHTE OEFENING

Op het WK valt Rieksen vanwege zijn jonge leeftijd in een categorie waarin hij ook nog een verplichte oefening moet doen. ,,De finale halen wordt lastig want er zijn in die categorie vaak veel goede landen die meedoen, waaronder Japan, Amerika en China. De twee dames doen mee in een categorie waarin ze beide twee keuze-oefeningen mogen springen en de beste oefening telt. Ook zij krijgen stevige concurrentie. Zij springen zowel alleen als synchroon met partners van andere clubs.”


Emy Engel tijdens het WK in  Sofia in 2022  - Credit

BEZIGE BIJ

De inmiddels 55-jarige Alice is vaak in de Wethouder Balverszaal te vinden, maar werkt daarnaast als kwaliteitsfunctionaris bij een bedrijf dat vertrouwenspersonen levert binnen de jeugdzorg. Zelf is ze ook nog eens zelfstandig vertrouwenspersoon in de sport- en MKB-sector. Een bezige bij dus. Als er nog vrije tijd over is, gaat ze graag wandelen of fitnessen. Ook kan ze genieten van een goeie serie of film op Netflix.


11 METER HOOGTE

Alice kijkt uit naar de verhuizing naar het nieuwe sportcentrum De Zanderij. ,,In januari gaan we over en hoeven we eindelijk geen trampolines meer te sjouwen! Met tweevanggordels en een blokkenbak verwachten we dat de selectie verder kan groeien en flinke stappen kan zetten op landelijk én internationaal niveau. Verder hebben we straks 11 meter hoogte in plaats van 8 meter. Voor springers als Eline, Emy en Twan betekent dit dat ze straks drie keer over de kop kunnen en dus internationaal nog verder kunnen groeien in hun sport.”

BUIKSPRONG

,,Het leukste aan mijn vak? Dat is toch wel dat ik alle niveaus les geef. Ik zie recreanten groeien naar wedstrijdniveau en wedstrijdspringers naar internationaal niveau. Onze sport leert kinderen én volwassenen hun grenzen te verleggen. Hoe mooi is het dat een kind na twee jaar eindelijk de buiksprong durft? Daar word ik net zo blij van als een sporter die een medaille wint!”

Durf jij de sprong te wagen? Kijk dan eens op www.spartaermelo.nl voor meer info.

Springster Emy Engel tijdens het WK in Sofia in 2022.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie