Eline Westhuis in actie tijdens een plaatsingsronde voor een eerder NK.
Eline Westhuis in actie tijdens een plaatsingsronde voor een eerder NK. Plak Fotografie

Sparta-springster naar NK: ‘Ik wil door de lucht vliegen’

21 juni 2022 om 14:14 Overig

ERMELO Als klein meisje van vijf kwam Eline Westhuis bij Sparta om te gaan dansen, maar ging haar aandacht eigenlijk al snel uit naar de andere zaal. ,,Ik zag die grote trampolines en dacht: dat wil ik ook, ik wil door de lucht vliegen!” 

En dat doet ze nu al jaren. Sinds haar achtste zit ze bij de A-selectie van Sparta, wat betekent dat ze landelijk uit mag komen als trampolinespringster. Momenteel bereidt ze zich voor op de finale van het NK op 25 en 26 juni in Ahoy Rotterdam. ,,Sporten op dit niveau vraagt veel van je, ik vergeet soms dat het een hobby is!”

VEEL TRAINEN Eline traint vier keer per week drie uur. De trainingen bestaan uit een half uur krachttraining, een kwartier ballet, een kwartier lenigheid en twee uur oefenen op de trampoline. Daarnaast doet ze ook nog cardio- en krachtoefeningen bij FlexiFitness Ermelo, tevens haar sponsor. ,,Het is wel veel; ik train bij Sparta en in de sportschool en loop ook nog bij een fysiotherapeut en een sportarts vanwege een scheenbeenblessure.” Van Alice, de trainster van Eline, horen we dat een springster als Eline op de trampoline neerkomt met circa vijf keer haar eigen gewicht. Het vraagt dus nogal wat van je lichaam. Alice traint Eline al van jongs af aan. ,,Eline is sterk, lenig en niet bang, dat maakt haar een goede springster. Ik hoop dat ik haar mag blijven trainen.”

PUNTEN Eline bereidt zich voor op het komende NK door veel oefeningen te doen. ,,Normaal zou ik de moeilijkste sprong doen die ik kan, maar nu kijken we vooral met welke sprong ik de hoogste punten kan halen. Een jury kijkt bijvoorbeeld naar je houding, de netheid van je sprong, hoe je neerkomt op de trampoline en naar de hoogte van je sprong. Ik spring zelf zo’n vijf tot zes meter hoog. Je oefent veel om je sprongen mooier en stabieler te krijgen, dat is fysiek wel zwaar.” 

Op 25 juni kan Eline zich tevens plaatsen voor het WK. Daar heeft ze al drie keer eerder aan meegedaan; in Tokyo, St. Petersburg en Sofia, Bulgarije. En ze is ambitieus, want het is haar droom om mee te doen aan de Olympische Spelen in 2028.

RUSTDAG Er gaat veel tijd in het trampolinespringen zitten: Eline traint gemiddeld zo’n zestien uur per week. Maar ze zit ook nog gewoon op school, in HAVO 4 en ze heeft een bijbaantje in een restaurant. ,,Een week ziet er bij mij wel anders uit dan bij de meeste leeftijdgenoten”, vertelt Eline lachend. 

,,Ik ga naar school, maak huiswerk, ga trainen, eten en slapen. Op vrijdagavond kan ik niet uitgaan, want ik moet zaterdagochtend weer vroeg op om te trainen. Zondag is mijn rustdag, dan doe ik echt even helemaal niets!”

SPANNING Op de vraag of ze zenuwachtig is voor het komende NK, antwoordt Eline dat ze onderhand wel geleerd heeft om met die spanning om te gaan. ,,Ik ben ook wel een wedstrijdmens, ik presteer beter onder druk. Maar voor een groot toernooi als een EK of WK ben ik echt nog wel gespannen hoor. Natuurlijk geeft het winnen van een medaille een kick, maar ik doe dit vooral omdat ik het leuk vind. Ik weet gewoon wat ik moet doen in de lucht. Als ik bijvoorbeeld te hard of te zacht ga, dan kan ik dat corrigeren. Het is spelen met je lichaam in de lucht en daar geniet ik erg van.”

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie