Bertus van de Ridder opende deze zomer zijn Italiaanse delicatessenwinkel Umberto Gastronomia. (foto: Marco Jansen)
Bertus van de Ridder opende deze zomer zijn Italiaanse delicatessenwinkel Umberto Gastronomia. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Italiaanse delicatessenwinkel geopend in Harderwijk

19 augustus 2022 om 11:07 Zakelijk

HARDERWIJK Oprecht, eerlijk, puur en no-nonsense. Zo omschrijft Bertus van de Ridder de bevolking van Umbrië. Hij gaat met zijn vriendin al 15 jaar op vakantie naar het binnenland van Italië en is deze zomer in de Hondegatstraat in Harderwijk een Italiaanse delicatessenzaak gestart. ,,Ik wil de mensen kennis laten maken met mooie producten uit deze streek.”

Marco Jansen 

Aan de wand hangen vakantiefoto’s, er staan bloemen en Mediterrane Oleander planten. Er klinkt muziek van Eros Ramazzotti. De sfeer van Umberto Gastronomia is huiselijk. „Er staat alleen maar Italiaanse muziek op. De winkel heeft net zo’n warme uitstraling als dit type zaakje in Italië. Knus en gemoedelijk.”

Bertus (36) heeft vanaf zijn 14e in de horeca gewerkt, de laatste 7,5 jaar als sommelier bij restaurant Ratatouille. Zijn liefde voor Italië ontstond 15 jaar geleden, toen hij met zijn vriendin Kim Ringnalda voor het eerst naar Paradiso ging. „Een gehuchtje bij de heuvels van Assissi, de bekende bedevaartsplaats. De oom van Kim heeft hier een agri turismo, een stuk land waar hij appartementen verhuurt. Een heerlijke plek met zwembad waar we één a twee keer per jaar heen gaan. Haar stiefzus woont in Perugia, de hoofdstad van Umbrië. Het gebied tussen Toscane en Marche heeft een eigen, robuuste stijl. De mensen zijn er puur, eerlijk en oprecht. Umbrië is het groene hart van Italië.”

Ooit had Bertus het idee om zelf een agri turismo te beginnen. „De buurvrouw woont 200 meter verderop en helpt Nederlanders gedijen en regelt bouwvergunningen. Een zakenman ging een oud klooster opknappen tot een luxe verblijf. Hij zocht iemand om het te runnen. Ik heb toen erg nagedacht over dat aanbod, maar het niet gedaan. Maar ik zie mij er uiteindelijk wel wonen.”

AVONTUUR Nu haalt Bertus een stukje Umbrië naar Harderwijk. Rond de jaarwisseling kreeg hij van huurbaas Hans Kienhuis te horen dat het pand aan de Hondegatstraat 15 vrijkwam. Piccoli kidsmode ging er per 1 mei uit. Bertus en zijn vriendin zijn het avontuur aangegaan en na een verbouwing van een maand is Umberto Gastronomia nu enkele maanden geopend. 

„Het loopt heel goed, er zijn zoveel mensen die houden van Italië. Ik wil hen kennis laten maken met Umbrië, In de vitrine liggen hammen, worsten, kaas en antipasti. Producten uit die streek zijn wat moeilijker te krijgen. Ze zijn blij dat er jaren na Il Gusto weer een Italiaanse traiteur is in de binnenstad. Een zaak waar je maaltijden en lunch, en pastasalade en verse pastasauzen kunt halen Ik heb van betongaas een wijnrek gemaakt en wil in de toekomst de Italiaanse wijnen uitbreiden.” Buiten heeft hij een klein terras voor broodjes en een drankje. „De broodjes hebben allemaal plaatsnamen uit Umbrië en zijn er voornamelijk om mee te nemen. Wijn schenken en laten proeven zou het plaatje afmaken, maar dat is helaas niet toegestaan.”

ZEVEN DAGEN De zomermaanden is Umberto Gastronomia zeven dagen per week geopend. „Daarna denk ik erover om ‘s maandags dicht te gaan. We gaan einde zomer waarschijnlijk ook nog naar Umbrië om te kijken welke producten we nog meer naar Harderwijk kunnen halen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie