In het Hortuspark waren aan het eind van de ochtend al veel bezoekers. (foto: Menno Kuiper)
In het Hortuspark waren aan het eind van de ochtend al veel bezoekers. (foto: Menno Kuiper) Menno Kuiper

Kleurrijk Harderwijk verbindt: culturele diversiteit op festival

28 juni 2022 om 08:00 Activiteiten

HARDERWIJK Festival Kleurrijk Harderwijk trok zaterdag circa duizend bezoekers naar het Hortuspark. Zij konden genieten van dans en muziek op twee podia, hapjes en drankjes proeven uit allerlei landen of zich laten informeren door organisaties. Er waren 48 standhouders en er was veel culturele diversiteit.

Om 11.00 uur was het al gezellig druk in het Hortuspark. Het eerste optreden was van kinderen van dansgroep UDX. Even daarvoor opende Martijn Pijnenburg het evenement. „Mooi om te zien hoeveel mensen er zijn en hoeveel organisaties hier aan meewerken. Harderwijk zijn wij samen en dat dragen we hier uit’’, zei de nieuwe wethouder Diversiteit en Cultuur vanaf het podium. „Er wonen mensen van wel honderd verschillende culturen in deze stad. Hier weten we elkaar te vinden, gaan met elkaar in gesprek en leggen verbindingen. Waar je ook vandaan komt, wie je ook bent. In Harderwijk laten we dat zien. En ook ik zet de deur wagenwijd open.”  

Presentator Lucelle Deneer-Comvalius gaf ook Emin Karaaslan het woord. Hij stond ooit aan de wieg van het culturele festijn, dat voor de 19e keer plaats vond. „Het is duurzaam, we kunnen niet meer zonder. We zien de Surinaamse cultuur, de Thaise, de Turkse en Marokkaanse. De wereldwinkel staat er en de visboer is er met zijn haringkar. Ik heb getracht ook veel Nederlandse organisaties en stichtingen te betrekken, want ieder lid neemt zijn eigen netwerk mee. Gezelligheid en saamhorigheid is mijn wens.”

Lianne Bloemen is met haar ervaring als organisator van theater en evenementen aangesteld als projectleider. „De kerngroep met Emin, Diana Codfried, Esmee Boyaddou en Lisette Bies had veel ideeën. Ze zochten iemand om het samen te brengen’’, legt de Ermelose uit. Het culturele festival is voor iedereen in en om Harderwijk: jong en oud, van elke achtergrond. „Dat komt terug in verschillende culturele keukens: wafels, poffertjes, Surinaams, een broodje döner. Die variatie zie je ook op het podium: de Popschool met het project ‘Muziek in de wijk’, de 14-koppige band Étoiles Élelectriques, die Arabische beats mixt met westerse invloeden. Een theaterartiest uit Tunesië, een jongen met een Turkse Saz (gitaar) en muzikanten van professioneel niveau uit het azc. Op het workshop veld kun je Turks schilderen (Ebru waterkunst), een boksclinic volgen en er zijn kinderactiviteiten.’’

Ook waren er veel werkgevers, waaronder uitzendbureau BergWerk. Intercedent Henriëtte ter Braake merkt dat veel bedrijven open staan voor diversiteit van personeel. „Wij hebben Polen, Syriërs, Marokkanen, Turken en nu ook Oekraïners bij onze opdrachtgevers aan het werk.’’ Diverse klanten laten zich zien met een stand, zoals Maars, ANWB, Walibi en Hydro. Ook Hans Gerrits van Buchli is er. Het technische bedrijf maakt inspuitsystemen voor dieselmotoren. „Wij zijn best een ‘witte organisatie’ van 35 mensen. Eerst was het een cultuur van mannen, nu zijn er ook vrouwen in dienst. Je organisatie verandert daardoor en dat zou met mensen met een andere achtergrond net zo zijn. Het is soms ingewikkeld, maar het kan ook wat moois opleveren.”

Marco Jansen

Op het workshopveld was er een boksclinic. (foto: Menno Kuiper)
Er kon bij de stands worden geproefd van de diverse culturen. (foto: Menno Kuiper)
Het eerste optreden was van dansgroep UDX (Ultimate Dance Experience) (foto: Menno Kuiper)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie